logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 50PV350 - Nieuznana gwarancja na spaloną płytę główną

lakilan67 11 Sty 2013 18:59 2514 6
REKLAMA
  • #1 11774497
    lakilan67
    Poziom 1  
    Witam !

Z mojego telewizora LG 50PV350 w wigilię, gdy telewizor był w trybie czuwania, zaczął się wydobywać dym i czuć było spalony plastik, szybko go odłączyłem od prądu, ponownie już nie chciał się włączyć.

Zgłosiłem reklamację na infolinii, podejrzewano zasilacz, przed nowym rokiem przyjechał serwisant, okazało się że zasilacz sprawny, więc zabrał tv do serwisu.

Po nowym roku zadzwonił pracownik serwisu z informacją, że gwarancja nie uznana, naprawa jeśli się zdecyduję będzie kosztować 600zł.

Kolejna reklamacja mailowa nie przyniosła skutku, odpisano: Zgodnie z opinią techniczną przekazaną nam przez serwis, przedmiotowy sprzęt uległ uszkodzeniu na skutek napięcia z zewnątrz telewizora...

Dodam, że nic innego podłączonego do tej samej listwy się nie zjarało, kabel HDMI jest dobrej jakości.

Czy mam jakieś szanse na uznanie gwarancji? Teraz rozważam zwrócenie się o pomoc do Rzecznika Praw Konsumenta, tylko czy myślicie, że to coś da? No i jaką mam pewność, że taka usterka znowu mnie nie spotka, bo jak mam jeszcze bardziej zabezpieczyć sprzęt? LG 50PV350 - Nieuznana gwarancja na spaloną płytę główną
  • REKLAMA
  • #2 11774761
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    I dobrze powiedzieli.
    Z tego co widać na zdjęciu jest to Twoja wina.

lakilan67 napisał:
    przedmiotowy sprzęt uległ uszkodzeniu na skutek napięcia z zewnątrz telewizora..

Tak to niestety wygląda.
  • REKLAMA
  • #3 11774835
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    lamer. napisał:
    Z tego co widać na zdjęciu jest to Twoja wina.

Nooo, mimo wszystko nie tak bym stawiał sprawę.
    Użytkownik mógł nie mieć żadnego udziału w tej usterce. ;)
    Po prostu coś tam, skądś tam, na Side HDMI "poszło".
    Ciekawe co było podłączone? Czyżby komputer? ;)

Niestety, szanowny kolego, trzeba płakać i płacić. :)
    Może mniej sobie zażyczą w normalnym serwisie? Oczywiście rezygnując z gwarancji producenta na zawsze. ;)
  • #4 11774884
    lamer.
    Poziom 33  
    Ocena: 49
    mirex napisał:
    Nooo, mimo wszystko nie tak bym stawiał sprawę.
    Użytkownik mógł nie mieć żadnego udziału w tej usterce.

W sumie racja, co nie zmienia faktu, że gwarant telewizora nie może odpowiadać za tego typu usterki. Przyczyna usterki może leżeć po stroni urządzenia podłączonego. Pewno jakaś niezgodność faz, typu faza na uziemieniu. Jeszcze do dziś mam klientowski przewód HDMI który podczas podłączania wytopił się niczym elektroda spawalnicza.
  • REKLAMA
  • #5 11774940
    setaklin
    Poziom 12  
    Reasumując, radzę wezwać elektryka w celu sprawdzenia instalacji elektrycznej. I ewentualnie energetykę pociągnąć do odpowiedzialności.
  • REKLAMA
  • #7 11775258
    setaklin
    Poziom 12  
    Ja chcę.

Dodano po 1 [minuty]:

Tam gdzie nie potrzeba, to radekrkpisz zawsze się znajdzie... wyskoczy jak filip z konopii...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem LG 50PV350, który w trybie czuwania zaczął dymić i wydzielać zapach spalonego plastiku. Po interwencji serwisanta stwierdzono, że zasilacz jest sprawny, a telewizor został zabrany do serwisu. Po ocenie serwisowej, gwarancja nie została uznana, a koszt naprawy wynosi 600 zł, co użytkownik kwestionuje, sugerując, że uszkodzenie mogło być spowodowane zewnętrznym napięciem. Użytkownik rozważa skontaktowanie się z Rzecznikiem Praw Konsumenta w celu uzyskania pomocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA