logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prędkość przepływu wody, współczynnik wzmocnienia

Wormik 14 Sty 2013 17:51 2424 2
REKLAMA
  • #1 11788269
    Wormik
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam do zrobienia wizualizacje układu, są na nim dwa identyczne zbiorniki(sześciany) połączone ze sobą, pomiędzy nimi jest luka znajdująca się u podstawy zbiornika(pole przekroju jest znane) przez którą przepływa woda a następnie wypływa z drugiego zbiornika identyczną luką jaką połączone są oba zbiorniki. Do pierwszego zbiornika wpada woda z zaworu o regulowanej prędkości wody Q(Litry/minutę). Wizualizacja będzie badać poziom wody w drugim zbiorniku (h) i badać współczynnik wzmocnienia (H/Q). Oto moje pytanie, jaki jest wzór na prędkość przepływu wody do zbiornika? Podejrzewam że będzie do tego masa wody potrzebna i pole przekroju luki, ale pewności nie mam...
    Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
    Załączniki:
    • Prędkość przepływu wody, współczynnik wzmocnienia projekt.JPG (5.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11788316
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Czy znane Ci są równania Bernoulliego, Toricellego i inne zgadnienia dotyczące mechaniki płynów?
  • #3 11788389
    Wormik
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź, niestety dwie różne osoby prowadzą wykłady i laboratoria z Podstaw Automatyki i zajęcia się nie pokrywają ze sobą, dlatego zmuszony byłem zapytać tutaj. Właśnie przeglądam równanie Toricellego i wydaje się być częścią rozwiązania. Jeżeli byłby ktoś tak uprzejmy i wyrozumiały aby naprowadził mnie jeszcze bardziej, to byłbym dozgonnie wdzięczny.
REKLAMA