logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SA-DX1050 - Lewy kanał gra ciszej w torze analogowym

TomyLee 15 Sty 2013 12:51 2745 4
REKLAMA
  • #1 11791771
    TomyLee
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Szukałem na forum, ale nie moglem nic znaleźć.
    Posiadam amplituner Technics SA-DX1050 i mam taki problem:

Podczas odsłuchu z toru analogowego kanał Lewy Przód gra ciszej. Niezależnie od wejścia (CD-analog, DVD-Analog, Tuner, Tape). Dodatkowo kiedy włączyłem nagrywanie w magnetofonie (RS-TR575), wskaźnik również pokazuje różnicę w sile sygnału, co wstępnie wykluczyło usterkę końcówki mocy.
    Po uruchomieniu toru cyfrowego (DVD, CD, TV) dźwięk jest jednakowy w lewym i prawym kanale.
    Po uruchomieniu "Testu" szumowego dźwięk jest jednakowy w L i R.

Możliwe, że kiedyś podłączyłem magnetofon wadliwym kablem Chinch, bo raz zauważyłem, że kiedy podłączyłem to wszystko delikatnie przycichło, po odłączeniu wróciło do normy, ale jak długo tak pracowało, nie wiem.

Dodam, że sprzęt zakupiłem niedawno więc nie znam całkowitej historii użytkowania.

Moja prośba jest taka, że moze ktoś już miał podobny problem, może mnie nakieruje od czego zacząć poszukiwania usterki bo nie ukrywam, że chciałbym to naprawić.

Manuale już mam.
  • REKLAMA
  • #2 11792909
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Analogowe selektory wejść są wrażliwe na wszelkie nieprawidłowości przy podłączaniu. Choć najczęściej objawem jest mieszanie sygnałów z kilku wejść, sprawdziłbym IC401 (TC9163AN).
  • REKLAMA
  • #3 11796456
    TomyLee
    Poziom 11  
    ale czy to można jakoś sprawdzić miernikiem, czy od razu wymienić na nowy? Niby drogi ten uklad nie jest ale zawsze to jakaś ingerencja...
  • REKLAMA
  • #4 11797642
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Miernikiem nie. Wylutowywać w ciemno też szkoda. Proponuję skrzyżowanie sygnałów za wyjściem IC401 dla porównania. Albo podać sygnał na inny wzmacniacz.
  • #5 14621681
    TomyLee
    Poziom 11  
    Układ wymieniony, wszystko działa jak trzeba. Dziękuję :D
REKLAMA