logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PLC HMI DELTA JAK PŁYNNIE ZMIENIAC ILOŚĆ IMPULSÓW DLA SERVO NAPĘDU.

dante110 16 Sty 2013 10:25 3033 4
  • #1 11795924
    dante110
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    Spróbuję w jasny sposób opisać mój problem.
    Ponieważ ok. sześć miesięcy trwa moja przygoda z PLC mam kilka problemów wynikających z braku wiedzy.

buduje moja pierwszą maszynę która to wygina drut tworząc między zagięciami sekcje o różnych długościach. Do tego właśnie chcę użyć napędu servo firmy Delta
    Steruje się nim za pomocą Dir&Steps.Posiadam również HMI tej samej firmy.
    Problem polega na zmianie ilości impulsów w instrukcji DDRVA czyli
    odległością jaką ma przejechać servo.Mój pomysł na rozwiązanie tego problemu jest taki.
    W HMI mam kolejno jeden pod drugim okna numeric entry z zadaną ilością impulsów.Pytanie brzmi jak przesyłać kolejno te wartości do instrukcji DDRVA?
    Kolejno mam na myśli,jeżeli servo wykona drogę,czeka maszyna wykonuje kilka czynności zawartych w programie wtedy PlC pobiera następną wartość dla servo,
    servo wykonuje ruch i maszyna ponownie wykonuje czynność zawarte w programie,i tak wkoło.Docelowo okien numeric entry ma być 100 w HMI.

Mam nadzieję że nie namieszałem za bardzo.
    Proszę o podpowiedz jeżeli ktoś ma więcej doświadczenia w PLC HMI.
    Model PLC to DVP-SA2 firmy DELTA.

Pozdrawiam.
  • #2 11798111
    falowniki.com
    Spec od Falowników
    Ocena: 132
    Witam.
    Proponuję abyś poczytał o tzw. recepturach.
  • #3 11811022
    dante110
    Poziom 10  
    Witam
    Dziekuję za odpowiedź,cóż wiem że chodzi o recepty niestety dokumentacja jest w języku angielskim, wyłącznie i nie wszystko dokładnie rozumiem.Posiadam program przykładowy do panelu HMI lecz nie potrafię przesłać słów z panelu HMI kolejno do instrukcji w PLC jeżeli jest kolega w tanie mi pomóc i ma ochotę oczywiście mogę wysłać mój program na priv.Mogę również wysłać link do darmowego programu do HMI.
  • #4 12148395
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Napisz do serwisu Induprogress, zawsze otrzymuje odpowiedz od ręki, a jak poproszę przykładowa aplikacji dla mojego problemu.
  • #5 12439507
    arkady_pl
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    dante110 napisał:
    Witam wszystkich.
    Spróbuję w jasny sposób opisać mój problem.
    Ponieważ ok. sześć miesięcy trwa moja przygoda z PLC mam kilka problemów wynikających z braku wiedzy.

buduje moja pierwszą maszynę która to wygina drut tworząc między zagięciami sekcje o różnych długościach. Do tego właśnie chcę użyć napędu servo firmy Delta
    Steruje się nim za pomocą Dir&Steps.Posiadam również HMI tej samej firmy.
    Problem polega na zmianie ilości impulsów w instrukcji DDRVA czyli
    odległością jaką ma przejechać servo.Mój pomysł na rozwiązanie tego problemu jest taki.
    W HMI mam kolejno jeden pod drugim okna numeric entry z zadaną ilością impulsów.Pytanie brzmi jak przesyłać kolejno te wartości do instrukcji DDRVA?
    Kolejno mam na myśli,jeżeli servo wykona drogę,czeka maszyna wykonuje kilka czynności zawartych w programie wtedy PlC pobiera następną wartość dla servo,
    servo wykonuje ruch i maszyna ponownie wykonuje czynność zawarte w programie,i tak wkoło.Docelowo okien numeric entry ma być 100 w HMI.

Mam nadzieję że nie namieszałem za bardzo.
    Proszę o podpowiedz jeżeli ktoś ma więcej doświadczenia w PLC HMI.
    Model PLC to DVP-SA2 firmy DELTA.

Pozdrawiam.

Witaj.
    Czy nadal zmagasz się z tym problemem?
    W Twoim pytaniu chyba nie chodziło bezpośrednio o receptury lecz o mechanizm pobierania kolejnych wartości.
    W sterownikach PLC firmy Delta jest możliwość adresowania pośredniego.
    Prosty przykład:
    - do rejestru E1 ładuję wartość 15.
    - wykonuję odwołanie w stylu D0@E1
    dzięki temu odwołuję się do D15.
    Jeśli potem zwiększę E1 o wartość 1, to następne odwołanie D0@E1 spowoduje odwołanie się do D16. I tak dalej.

Dzięki temu instrukcji DDRVA lub DDRVI możesz podawać kolejne odległości(ilości kroków) oraz prędkości.

Dodano po 59 [sekundy]:

fantasta napisał:
    Napisz do serwisu Induprogress, zawsze otrzymuje odpowiedz od ręki, a jak poproszę przykładowa aplikacji dla mojego problemu.

Ciekawe kiedy mnie prosiłeś o aplikację ;)

Dodano po 6 [minuty]:

dante110 napisał:
    Witam
    Dziekuję za odpowiedź,cóż wiem że chodzi o recepty niestety dokumentacja jest w języku angielskim, wyłącznie i nie wszystko dokładnie rozumiem.Posiadam program przykładowy do panelu HMI lecz nie potrafię przesłać słów z panelu HMI kolejno do instrukcji w PLC jeżeli jest kolega w tanie mi pomóc i ma ochotę oczywiście mogę wysłać mój program na priv.Mogę również wysłać link do darmowego programu do HMI.

W panelu jest tak zwany Control Block.
    Jego konfigurację znajdziesz w DOPsoft w menu Option/Configuration na zakładce Control Block. Zaznacz tam wszystkie kwadraciki które widzisz. Następnie dla Control Block wskaż adres w PLC, np. D800, a dla Status Block wskaż adres np. D810.

Zauważ, że przy każdej opcji w CB i SB masz po trzy kropeczki ...
    najedź kursorem i poczekaj. Zobaczysz opcje dla każdej funkcjonalności.

Jeden z rejestrów w CB obsługuje RECIPE. Znajdziesz tam bt READ RECIPE oraz WRITE RECIPE. Jeśli ustawisz bit WRITE RECIPE, wówczas wskazana receptura zostanie załadowana do PLC pod wskazany adres.

Ale musisz wcześniej skonfigurować receptury.
    W razie kłopotów, napisz, podrzucę przykłady.
REKLAMA