logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co oznaczają numerki i literki na tranzystorach? Np2N3055 lub d304x

Cwaniaczekk 17 Sty 2013 18:11 2532 5
REKLAMA
  • #1 11802697
    Cwaniaczekk
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć. Jestem początkujący w dziedzinie elektroniki (2 klasa technikum). Chciałbym pogłębić swoją wiedzę. Mianowicie chcę się nauczyć co oznaczają te nadruki na tranzystorach np 2N3055 lub D304X. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11802760
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    W czasach prehistorycznych oznaczenia na elementach czasem do czegoś nawiązywały np. w Polsce TG oznaczało tranzystor germanowy, DOG to dioda ostrzowa germanowa, KT tranzystor krzemowy itp. cyfry też miały jakieś logiczne przyporządkowanie (to już poszukaj w starych katalogach) ale z czasem, gdy typoszeregi elementów puchły jak podbita śliwa pod okiem, trzeba je było dalej jakoś opisywać, od kilkunastu lat praktycznie nie widzę jakiejś większej logiki w opisach na elementach półprzewodnikowych, zwłaszcza dalekowschodnich czyli prawie wszystkich. Na dziś danych elementów należy szukać w katalogach(?) lub najszybciej w internecie.
  • REKLAMA
  • #3 11802879
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Symbole te oznaczają model konkretnego półprzewodnika/układu i jest to oznaczenie stosowane przez producenta.

Każdy model ma określone parametry i cechy, które znajdujemy w dokumentach producenta - w szczególności zwanych "datasheet" i "user manual". Większość z takich dokumentów jest publicznie dostępna. Niektóre dokumenty są chronione specjalnymi umowami (NDA) i udostępniane wyłącznie po podpisaniu z producentem (dystrybutorem) umowy o zachowaniu poufności. Przykładowo - montowany w odbiornikach SAT układ CX2450x jest chroniony takimi umowami i jego szczegółowego "datasheet'a" nie uświadczysz w Internecie. (tylko tzw. "brief") - czyli kartę katalogową.
  • REKLAMA
  • #4 11802925
    Cwaniaczekk
    Poziom 9  
    A na przykład jak jak będę chciał znaleźć zamiennik irl530N to z każdym tranzystorem muszę biegać do kompa i szukać aplikacji? Kolega z 4 klasy w 5 min znalazł zamiennik tego tranzystora > irf630 Skąd on wiedział ze akurat ten tranzystor będzie dobry? Chciałem się go zapytać, ale się spieszył ;/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11802988
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Nie wiem skąd ci znalazł zamiennik - widać wie, ze akurat te 2 są podobne.
    Wątpię, aby miał w głowie wszystkie tranzystory świata i ich zamienniki, nie sądzisz?

Do szukania zamienników są dostępne w Internecie tabele zamienników.
    Nic jednak nie zastąpi porównania datasheet'ów - bo być może kluczowym parametrem elementu w układzie jest nie tylko napięcie i prąd, ale np. częstotliwość... itd.
  • #6 14015220
    Cwaniaczekk
    Poziom 9  
    Nieaktualne. Zamykam.
REKLAMA