logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy amator poradzi sobie z wymianą łożysk w pralce Polar PDS 585?

wiesio33 11 Lut 2005 21:11 10291 7
REKLAMA
  • #1 1219830
    wiesio33
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Czy wymiena łożysk w tej pralce to dużo pracy i czy amator poradzi sobie sam.
    Proszę o jakieś porady
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1219856
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1219887
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 757
    wiesio33 napisał:
    Czy wymiena łożysk w tej pralce to dużo pracy i czy amator poradzi sobie sam.
    Proszę o jakieś porady

Amator poradzi sobie pod warunkiem, że jest nieuszkodzony (niewytarty) wałek i zna technikę montażu łożysk i uszczelek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1220589
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    Witam.
    Dla chcącego nic trudnego. Idź za radą kol.Bleble na pewno Ci się uda, weź wskazówki kol.Zayzayer'a chociaż nie jest to stary sprzęt to raczej ośka bębna nie powinna być wynadręzona.Powodzenia w usuwaniu usterki.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #5 1230448
    wiesio33
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Łożyska wymienione wszystkim dziękuję.
  • #6 4203914
    piotr1964
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Przy okazji. Wiem już jakie łożyska i uszczelniacz w Dafne. Zdjąłem pasek i koło pasowe ściągaczem ale nie mogę zdjąć krzyżaka z ośki. Nie mam tak dużego ściągacza - czy jest jakaś inna technika.
    I jak potem wcisnąć nowe aby nie uszkodzić bębna?
  • #7 4203979
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1417
    Zdjąłeś pierścień zabezpieczający? Z krzyżaka ośkę się wybija a nie krzyżak ściąga ściągaczem. Powodzenia
  • #8 4205031
    tan
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Przy wybijaniu krzyżaka wkręć śrubę mocującą koło pasowe, bo jak rozbijesz ośkę, to w życiu nie założysz koła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana łożysk w pralce Polar PDS 585 jest możliwa do wykonania przez amatora, pod warunkiem, że wałek bębna nie jest uszkodzony i zna on technikę montażu łożysk oraz uszczelek. Procedura obejmuje zdjęcie paska i koła pasowego, odkręcenie i wyjęcie krzyżaka, wybicie starych łożysk i uszczelki oraz montaż nowych elementów. Przy wybijaniu krzyżaka zaleca się wkręcenie śruby mocującej koło pasowe, aby nie uszkodzić osi. Krzyżak należy wybić z ośki, a nie ściągać ściągaczem. W przypadku trudności z demontażem krzyżaka bez odpowiedniego ściągacza, warto sprawdzić, czy zdjęto pierścień zabezpieczający. Praca jest stosunkowo prosta, a wymiana zakończona sukcesem, co potwierdza autor dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA