logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie termostatu - czy mogę zewrzeć styki.

yooky 19 Sty 2013 11:40 7923 5
REKLAMA
  • #1 11809890
    yooky
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam...
    Mam pytanie z serii początkujących....

Mam termostat sterujący piecem akumulacyjnym. Obecny termostat podłączony jest za pomocą jednego kabla (2 żyły).

Zakupiłem nowy termostat i chodzi o jego podłączenie, ponieważ w instrukcji podłączenie jest za pomocą 2 kabli: jeden do zasilania termostatu, 2-gi do włączania i wyłączania pieca (wentylatora).
    Sprawdziłem podłączenia N-L i N-L1 (styki 1-2, i 2-3 zdjęcie tylu)- i albo działa cały czas, albo się wcale nie włącza.
    Pytanie:
    Czy mogę podłączyć kabel na 2-3 i zewrzeć styki 1 z 3-cim (by zasilić termostat), w połączeniu jak na rysunku poniżej?

Tył termostatu:
  • REKLAMA
  • #2 11809929
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 818
    yooky napisał:
    Czy mogę podłączyć kabel na 2-3 i zewrzeć styki 1 z 3-cim (by zasilić termostat), w połączeniu jak na rysunku poniżej?

Nie, bo wtedy bezpośrednio zasilisz odbiornik, więc termostat nie będzie pełnił swojej funkcji.

Wcześniej pewnie był czujnik stykowy, a teraz musi być zainstalowany termistor.
  • REKLAMA
  • #3 11810044
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 314
    Zasilanie termostatu jest na styki 1-2 i więcej mu nie potrzeba - inaczej sam termostat możesz sprawdzić bez podłączania drugiego kabla (tego od grzejnika) powinien być słychać cykanie przekaźnika.
    Piec akumulacyjny ma poniżej 600W? bo jeśli więcej to zgodnie z instrukcją powinien być zastosowany stycznik w przeciwnym przypadku będą się kleiły styki a potem termostat może się wypalić.
  • REKLAMA
  • #4 11810919
    yooky
    Poziom 11  
    shadow0013:
    Tak podłączyłem (styki 1 i 2) i było słychać przełączanie styków. Tylko że na piec to nie działa (bo logicznie teraz myśląc zasilam tam termostat a wyjście na piec (2-3) jest niepodłączone).
    To wyjście i regulacja temperatury jest tylko na wentylator w piecu który dmucha nagrzane powietrze, także zakładam że ma mniej niż 600W. A piec akumuluje się z innego zasilania 3f i ma moc 3300W.

Czyli ostatecznie - tym jednym kablem nie podłącze tego termostatu?

Pytanie 2.
    W ścianie po przeciwnej stronie (regipsy) mam kontakt do światła. Czy jak podepnę się pod fazę w tym kontakcie i podepnę do styku 1 (tylko jeden kabel) a styki 2 - (uziemienie wentylatora pieca) i styk 3 (faza wentylatora pieca) to zadziała i może tak być?

bardzo dziękuję za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • #5 11811690
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    Nie będzie działać, bo jeśli piec jest podłączony prawidłowo to potrzebujesz doprowadzić do termostatu przewód N a nie fazę.
    Wymień przewód od pieca do termostatu na 3 żyłowy, albo doprowadź do termostatu drugi przewód 2-żyłowy do jego zasilania, ostatecznie może być z obwodu oświetleniowego, ale żeby udało się z włącznika światła to musisz mieć pod nim dostępne przewody L i N.
    .
  • #6 11818858
    yooky
    Poziom 11  
    Dziekuję wszystkim...
    Udało mi się. Zgodnie z sugestią "Czesio" doprowadziłem tylko N - do N termostatu a bieżący kabel z wentylatora do L i L1 (styki 1 i 3) i wszystko hula prawidłowo.

zamykamy....
REKLAMA