logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ARTH300 - Jak podłączyć przewody zasilające i grzałki do termostatu?

moungo 24 Lut 2014 17:05 3390 8
REKLAMA
  • #1 13340065
    moungo
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Kupiłem termostat do pieca centralnego ogrzewania. Instrukcja jego podłączenia jest tak beznadziejna, że dla mnie nic z niej nie wynika.

ARTH300 - Jak podłączyć przewody zasilające i grzałki do termostatu?

Są zatem cztery styki, oznaczone jako "1", "2", "C" oraz masa, do których trzeba podpiąć kabel zasilający (230V) oraz dwa przewody od grzałki. Niby proste, ale co do czego? Rozumiem, że jeden przewód zasilający idzie do masy, a drugi? Do jakich styków podpiąć przewody grzałki?
  • REKLAMA
  • #2 13340303
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1548
    Przede wszystkim czy ten termostat wytrzyma tą grzałkę (Ampery) . Tam nigdzie nie podłączasz 230V tylko przez styk C -1 podłączasz grzałkę .Możesz zastosować stycznik i wtedy ten styk będzie sterował stycznikiem .
    Załączniki:
    • schemat.jpg (5.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 13340355
    moungo
    Poziom 14  
    Termostat jest dedykowany do grzałki. Grzałka jest na 3,5kW, a termostat ten.

Czy zatem masa w termostacie ma zostać niepodłączona? Po co w nim zatem te cztery styki, oznaczone zgodnie ze schematem??
  • #4 13340479
    Krzysztof Reszka
    Przecież na moim schemacie jest GRU (grund), tak jak kolega pisał że to zacisk do uziemienia ja przeoczyłem przy zmazywaniu . On musi być na grzałce i termostacie . To termostat co steruje pompką powrotu czy się nada do grzałek, no kolega musi popróbować.
    Załączniki:
    • schemat.jpg (6.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 13342356
    moungo
    Poziom 14  
    Po co zatem na nim te cztery zaciski, skoro wykorzytywane są tylko trzy? Nie jestem przekonany, czy masę z grzałki podłączyć do termostatu, skoro będzie ona zanużona w wodzie pieca! Termostat ten będzie służył do utrzymywania stałej temperatury pieca w porze nocnej.
  • #7 13343731
    Krzysztof Reszka
    moungo napisał:
    Po co zatem na nim te cztery zaciski, skoro wykorzytywane są tylko trzy

Do różnych celów np sygnalizacji zadziałania.
    moungo napisał:
    czy masę z grzałki podłączyć do termostatu

To schemat (uproszczony) co pokazuje ideę ,czyli obudowa grzałki i obudowa termostatu mają mieć ten sam potencjał .Nie wiem jaki PE lub PEN, bo nie znam twojej instalacji .
  • REKLAMA
  • #8 13343901
    moungo
    Poziom 14  
    scalok napisał:
    On Ci długo nie pociągnie na tej grzałce, zastosuj stycznik.

Jaki stycznik proponujesz?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia termostatu do pieca centralnego ogrzewania, wskazując na niejasności w instrukcji. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące podłączenia czterech styków: "1", "2", "C" oraz masy. Ustalono, że styk "C" jest używany do podłączenia grzałki, a masa powinna być podłączona do uziemienia. Zwrócono uwagę na maksymalne obciążenie termostatu (15 A) oraz zalecenie użycia stycznika do sterowania grzałką, co może poprawić bezpieczeństwo i funkcjonalność instalacji. Użytkownik dopytywał o odpowiedni stycznik, a uczestnicy dyskusji sugerowali, aby skonsultować się z lokalnym sklepem elektrycznym w celu doboru odpowiednich komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA