logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

E220E nie włącza się. Jaka może być przyczyna?

jakubmarecki 12 Lut 2005 12:40 2088 20
REKLAMA
  • #1 1221318
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Monitor nie uruchamia się - co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1222564
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    A możesz podać więcej szczegółów? Czy masz jakieś napięcia na zasilaczu, czy dochodzą jakieś odgłosy, co już sprawdziłeś itd. Nikt tutaj szklanej kuli nie posiada.
  • REKLAMA
  • #3 1222575
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    Po włączeniu na chwile zapala się dioda a następnie monitor się wyłącza. Problem powstał po przeprogramowaniu eproma. IC902

Dodano po 9 [minuty]:

Acha wydaje mi się że działa zabezpieczenie monitora bo nie ma żadnych napięć. Ponadto jak się włącza słychać charakterystyczne pyknięcie przekaźnika i aby to raz jeszcze usłyszeć trzeba odłączyć monitor od sieci i raz jeszcze podłączyć.

Dodano po 34 [minuty]:

Co mogło zatem paść po włożeniu kości z innym wsadem? Od czego zacząć - mierzenie napięć nic nie da bo ich poprostu nie ma.
  • Pomocny post
    #4 1222780
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Skoro nie ma napięć stawiałbym na uszkodzenie jakiegoś elementu - najprędzej HOT. Posprawdzaj czy nie masz zwarć na płycie - głównie diody na wtórnym zasilacza jak i większość tranzystorów na radiatorach.
  • #5 1222804
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    większość diód sprawdzona, hota nie sprawdzałem bo przydałby się na podmianę. Acha zapomniałem dodać, że po powrocie do starego wsadu eproma też monitora nie działa.
  • #6 1230742
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    Pomierzyłem HOT'a (2SC5587) Na złączu E-C są 4Ohmy co oznacza, że jest zwarcie, dobrze myślę że ten HOT jest padnięty. Ponadto E-C i B-E przewodzą w obie strony. Co przy okazji HOTa pada w tym modelu?
  • Pomocny post
    #7 1230759
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Regulator napięcia (pewnie J447), profilaktycznie do wymiany elektrolity w +B i kondensator powrotu.
    Pozdrawiam.
    ps.
    A tranzystor do pomiarów Wylutowałeś? - bo w układzie może być różnie.
  • REKLAMA
  • #8 1230806
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    Dokładnie -wylutowałem. J447 - rozumiem, że chodzi Ci o tranzystor sterujący HOTem - chyba w tym modelu Q523 (2SD669)? Zauważyłem, też że jeden kondek w obwodzie zasilania (ale po stronie wtórnej) jest spuchnięty.
  • Pomocny post
    #9 1230849
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Jak jest spuchnięty to radzę sprawdzić również stronę wtórną przetwornicy - czy nie padła jakaś dioda i profilaktycznie wymienić elektrolity po stronie pierwotnej. Elektrolit puchnie pod wpływem za dużego napięcia, napięcia przemiennego, pików napięcia.

A tak zapytam - po co Przeprogramowywałeś pamięć? - to ostateczność - chociaż w niektórych przypadkach jedyna metoda.
    Pozdrawiam.
  • #10 1231115
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    nie działała regulacja jasności i kontrastu -pasek był na 100 i nie dało rady tego zmniejszyć.

Co do HOT'a - 2SC5587 nie idzie nigdzie dostać. W tme chcą 25zł i trzeba czekać długo (na zamówienie). Zamiast niego podstawię J6920 (najmocniejszy jaki mieli w sklepie - bałem się brać zamienika jakiegoś BU (nie pamiętam) bo był na 16A/75W a orignał jest na 17A/75W. Zobaczę czy monitor wstanie.
  • Pomocny post
    #11 1231126
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Jaki pasek?
    Ponadto - lepiej Uruchom go na żarówce bo jak coś jest nie tak to Zamówisz drugi tranzystor za 25 zł.
    Pozdrawiam.
  • #12 1231180
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    chodziło o 'pasek' (bo jak inaczej to nazwać) w menu. Nie dało się regulować.

ps.Czyli żarówka w E-C i co dalej? Nigdy nie naprawiałem monitorów - zwykle sprzęt radiowy.

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

Wymiana HOT'a przywróciła monitor do życia. Oprócz niego wymieniłem Q527 i Q523 oraz spuchnięty kondensator w oklicach przetwornicy. Wróciłem do stanu sprzed awarii. Teraz problemy, które wciąż są:

1.brak regulacji jasności z menu użytkownika
    2.przebarwienia (biały jest jakby niebieski)
    3.rozymycia kolorów w górnej środkowej (trcohę po lewo od środka) części kineskopu oraz w prawym górnym i dolnym rogu.

Co z tym robić? Nie chcę znów namieszać ustawieniami w menu serwisowym, a i programowanie eeproma jakoś mi się nie widzi, bo znów może paść ten HOT.

Proszę o jakieś sugestie!
  • Pomocny post
    #13 1231735
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Menu serwisowe dostępne tylko w sofcie.
    Zgraj pamięć, na aktualnym stanie, następnie - jest tam przycisk reset - przytrzymaj go przez ok 5 sek i daj znać co się stało.
    Pozdrawiam.
    ps.
    Objawy wyglądają właśnie na rozprogramowaną pamięć.
  • #14 1232529
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    Wyeliminowałem brak ostrości poprzez regulację trafopowielaczem. W menu serwisowym namieszałem na tyle, że teraz nie mogę regulować zarówno jasności jak i kontrastu ale obraz jest na tyle dobry, że ta regulacja z menu użytkownika nie jest potrzebna. Jednak ciekawi mnie jak zrobić aby była. Ponadto obraz jest jeszcze lekko nieostry ale jedynie w dolnym lewym rogu -mimo wszystko o niebo lepiej niż poprzednio.

Pozostają przebarwienia (biel nie do końca jest bielą) oraz to nieszczesnę menu jasność/kontrast.

Jeżlli ktoś ma jakiegoś dokładniejszego manuala o menu serwisowym to proszę o informacje.
  • REKLAMA
  • #15 1236769
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    Raz jeszcze zapytam.

Ustawiając parametry w menu serwisowym zgodnie z wartościami przykładowymi, które znalazłem na elektrodzie, regulacja kontrastu i jasności zaczęła działać. Tyle tylko, że obraz jest zupełnie ciemny - tak jakby była jakaś usterka sprzętowa. No i nadal mam przebarwienia. Kolory w lewej części ekranu przebarwiają się na czerwono. Czy da się to jakość wyregulować? A może coś padło?
  • #16 1237102
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    A jednak jak wynika z postów myliłem się co do menu tego modelu (człowiek się uczy całe życie...).
    Co do przebarwień to jakie one są (czy jest to tęcza, czy może "wyłazi ten czerwony na bok") - najlepiej to sprawdzić włączając test.
    Pozdrawiam.
  • #17 1237672
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    Tęcza pojawia się na dole ekranu na całej szerokości ale degause pomaga. A to przebarwienie występuje po lewej dolnej stronie. Ponadto odnoszę wrażenie jakby dolna częśc kineskopu (na całej szerokości) nieco ciemniej świeciła (na białym tle jest wyraźnie widoczne - zamiast koloru białego jest lekko niebiskawy. Wydaje mi się, że to coś sprzętowego a nie ustawienia w menu serwisowym.
  • Pomocny post
    #18 1237962
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Cześć.
    Oj obawiam się że to może być wina kineskopu.
    Pozdrawiam.
  • #19 1238297
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    A jest jakiś jednoznaczny sposób na sprawdzenie kineskopu?

Jeszcze jedna uwaga. Mam programik Sony Test Pattern (coś w podobie Nokia test monitor). Na jednolitej czerwonej planszy wyraźnie widać obszary gdzie kolor jest wyblakły (zamiast czerwonego jest wręcz różowy). Na pozostałych kolorach (zielonym i niebieskim) obraz jest jednolity (wręcz bardzo dobry). Czy ten objaw może świadczyć, że kineskop jest już kiepski? Trochę nie chce mi się wierzyć, że Trinitron padł po niecałych 5 latach. Mam innego soniaka (17sf), ma 10lat i kinol jest ok.

Dodano po 2 [godziny] 55 [minuty]:

Kolejne spostrzeżenie:

Po przechyleniu moniotra w lewą stronę (około 45 stopni) udaje się uzyskać jednolity czerwony kolor bez przebarwień. Czy to ma jakieś znaczenie? Jak zrobić by w poziomym położeniu nie było wspomnianych przebarwień?

Czy regulacja magnesami na szyjce kineskopu może pomóc (nie chodzi mi o znieżność - tą ją wyregulowałem, ale o magnesy odpowiedzialne wg. serwisówki za PURITY)
  • Pomocny post
    #20 1238918
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Powinno pomóc. Tylko zobacz czy Ci nie zmieni się na pozostałych kolotrach.
  • #21 1239132
    jakubmarecki
    Poziom 12  
    Pomogło, wreszcie nie ma przebarwień. Pozostałe kolory ok. Teraz jednak rozjechała mi się zbieżnosć - próbuję ją ustawić magnesami i potencjometrami nad szyjką kineskopu.

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

Po regulacji purity zbieżności już nie dało się idaelnie ustawić ale... naprawde nie jest źle. Kolory jednolite,jaskrawe kolory odzyskane!
    Może jeszcze w jednej z części obraz jest jakby zamglony ale to już nieznaczna usterka w porównaniu do tego co było.

Dzięki wszystkim!

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Sony E220E nie uruchamiał się po przeprogramowaniu pamięci EPROM IC902, objawiając się zapaleniem diody na chwilę i natychmiastowym wyłączeniem. Brak napięć zasilania wskazywał na aktywację zabezpieczenia. Diagnostyka wykazała zwarcie w tranzystorze HOT (2SC5587) z uszkodzonymi połączeniami E-C i B-E, co potwierdzono pomiarami po wylutowaniu. Wymieniono HOT oraz tranzystory Q523 (2SD669) i Q527, a także spuchnięty kondensator elektrolityczny w obwodzie wtórnym przetwornicy. Po naprawie monitor uruchomił się, lecz wystąpiły problemy z regulacją jasności i kontrastu w menu użytkownika oraz przebarwienia obrazu i rozmycia kolorów w różnych obszarach kineskopu. Regulacja trafopowielaczem poprawiła ostrość, a ustawienia menu serwisowego przywróciły działanie regulacji, jednak obraz pozostał ciemny z przebarwieniami, szczególnie czerwonymi po lewej stronie ekranu. Testy wykazały tęczowe przebarwienia usuwane degausserem oraz niebieskawe zabarwienie dolnej części kineskopu, co sugeruje uszkodzenie kineskopu Trinitron. Regulacja magnesami na szyjce kineskopu odpowiedzialnymi za PURITY pomogła wyeliminować przebarwienia, lecz wpłynęła na zbieżność, którą skorygowano potencjometrami. Ostatecznie uzyskano jednolite, jaskrawe kolory i poprawioną ostrość obrazu, mimo drobnych niedoskonałości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA