logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony E220E - wolno startuje, obraz pływa w poz. i pionie

ANDGIEL 10 Sty 2007 09:32 1241 3
REKLAMA
  • #1 3428468
    ANDGIEL
    Poziom 11  
    Witam

Mam problem z monitorem sony a mianowicie obraz wyświetlany na ekranie jest rozciągnięty i regulacja szerokości obrazu jest na zero za to można obraz rozciągnąć do śmiesznie dużych rozmiarów. Regulacja pionu działa do momentu około 1cm od górnej krawędzi ekranu i tam obraz zaczyna się zawijać. Obraz jest niestabilny i „pływa” sobie delikatnie zmieniając szerokość i wysokość obrazu. Ponad to po włączeniu monitor bardzo powoli się rozjaśnia i od czasu do czasu obraz staje się ciemny przechodząc w nieregularne rozjaśnianie i ściemnianie.

Wymieniłem elki w zasilaczu w pionie, wyeliminowałem zimne luty posprawdzałem napięcia. Czy może to być jakaś pojemność przy trafie a może samo trafo? Pozostaje tez pytanie czy biorąc pod uwagę problemy tego modelu z pamięcią czy tam nie powinienem zaingerować?

Z góry dziękuje za jakakolwiek pomoc.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3428697
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6856
    Tak na 75% wsad pamieci
  • REKLAMA
  • #3 3432207
    ANDGIEL
    Poziom 11  
    Wymieniłem wczoraj wsad pamięci a nawet cała pamięć z nowym wsadem niestety efekt nie ustąpił. Zauważyłem ze przy regulacji geometrii obrazu przy skrajnych ustawieniach zmienia się kontrast obrazu przy min. rozjaśnia i normalnieje przy górnych . Ramka nadal jest pofalowana w pionie jak wąż:D pion się zawija i brak reg. szerokości, która skacze sobie jak zając w kapuście:D.
    Nowy wsad pamięci chyba jest ok. bo zmienił się język menu a załadowałem prog. z za wschodniej granicy tak więc menu jest po rosyjsku i brak w wymienionych polskiego.
    Może cos źle robię!?
    Może to coś przy trafie a może ono samo gryzie się wewnątrz tyle że nie słychać żadnych pojękiwań.

Dzisiaj będę walczył nadal..
  • Pomocny post
    #4 3432303
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6856
    SONY CPD-E220 E215E E220E (L35B-A) (L35D-A) (L35C-A)
    czyli chasis : (H-1)
    sprawdz 573-R578 (39ohm 2W)-L506.

serwis menu > nie ma
    ustawieniafabryczne >> tylko DAS (geometria) i CAT (balans ..)
REKLAMA