Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hyundai Sonata 2000 rok - nie działają szyby elektryczne

piotrekk86 21 Jan 2013 22:36 2943 3
    piotrekk86
    Level 8  
    Witam,

Mam problem ze sterowaniem szybami w samochodzie Hyundai Sonata 2000 rok, 2.0 benzyna 100 kW. Działa sterowanie tylko szybą kierowcy, pozostałe 3 stoją w miejscu. W trakcie użytkowania pojazdu, pozostałe szyby czasem działają a czasem nie.
    Dotychczas sprawdzono:

1. Przełączniki szyb - styki przeczyszczono, sprawdzono przejścia, przełączniki są ok
    2. Mechanizmy szyb, silniki elektryczne - sprawdzono, po podpięciu "na krótko" działają w górę i w dół, są ok
    3. Wiązka elektryczna w drzwiach - sprawdzona, jest ok
    4. Przejścia wiązki przy zawiasach drzwi - sprawdzono, było uszkodzenie ale dotyczące lusterek elektrycznych.

Najbardziej zależy mi na szybie pasażera z przodu. Do przełącznika nie dochodzi napięcie ani masa. Podejrzewam uszkodzoną wiązkę.
    Zacząłem sprawdzać wiązkę dalej, przy nogach kierowcy i pasażera.

Czy ktoś z Państwa spotkał się z podobnym problemem w tym aucie? Jeśli jest możliwość uzyskania odpowiedzi, czy wiązki z wszystkich drzwi gdzieś się łączą? Czy są jeszcze gdzieś wtyki np. w progach? Nie chcę rozbierać całego auta :)

Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam,
    Piotrek
  • Helpful post
    fuelinyourblood
    Level 35  
    przełaczniki szyb
    piotrekk86
    Level 8  
    Przyznam że sprawdziłem przełączniki i przeczyściłem, ale tylko te:

1. W drzwiach pasażera z przodu
    2. W drzwiach kierowcy - przełącznik szyby kierowcy i pasażera z przodu

Przełączników szyb tylnych nie ruszałem w ogóle. Dzisiaj je sprawdzę.
    Brak styku na przełącznikach bądź wiązce szyb tylnych może mieć wpływ na działanie wszystkich szyb ?

Dziękuję i pozdrawiam,
    Piotrek
    piotrekk86
    Level 8  
    Witam,

Problem rozwiązany.
    Miał Pan rację, uszkodzony okazał się zestaw przełączników/panel sterujący w drzwiach kierowcy. Po montażu części używanej w dobrym stanie wszystko wróciło do normy.

Dziękuję i pozdrawiam,
    Piotrek