Przerobiłem projektor na xenon.
Nie musiałem oszukiwać ballasu, odpalał się z lampą xenon 100W 6000K.
Odpaliłem go testowo, chyba będę musiał zmniejszyć moc do poprawnej długotrwałej pracy.
Obecnie napięcie po zapłonie lampy rośnie do ok 200V, wydaje mi się, że jest to o wiele za dużo dla xenona (80-100V ?).
Po jakimś czasie lampa się wyłącza.
Producent umieszcza w tym projektorze lampy UHM 130W, czy te lampy mają takie parametry pracy?
Może ballast próbuje przystosowac parametry do zasilania lampy UHM?
Druga sprawa, jest taka, że odbłyśnik był przełamany na pół, wydaje mi się, że obraz jest przez to dużo ciemniejszy.
W dzień nie ma mowy o oglądaniu filmów.
Czy jest sens zamienić xenon na diodę LED 100W (podobno 9500lm)?
Dołączam zdjęcia ballastu oraz schematy.
Zaznaczyłem czerwoną linią miejsce połączenia rezystorów.
Po takim zmiejszeniu mocy, napięcie oscyluje w granicach 140V, ale lampa nie wstaje - trzeba zwiększyć maksymalnie opór VR9616, aby iskrownik odpalił lampę.
Czy jest jakiś sposób na podanie większego napięcia do iskrownika, nie zwiększając napięcia na falowniku?
Nie musiałem oszukiwać ballasu, odpalał się z lampą xenon 100W 6000K.
Odpaliłem go testowo, chyba będę musiał zmniejszyć moc do poprawnej długotrwałej pracy.
Obecnie napięcie po zapłonie lampy rośnie do ok 200V, wydaje mi się, że jest to o wiele za dużo dla xenona (80-100V ?).
Po jakimś czasie lampa się wyłącza.
Producent umieszcza w tym projektorze lampy UHM 130W, czy te lampy mają takie parametry pracy?
Może ballast próbuje przystosowac parametry do zasilania lampy UHM?
Druga sprawa, jest taka, że odbłyśnik był przełamany na pół, wydaje mi się, że obraz jest przez to dużo ciemniejszy.
W dzień nie ma mowy o oglądaniu filmów.
Czy jest sens zamienić xenon na diodę LED 100W (podobno 9500lm)?
Dołączam zdjęcia ballastu oraz schematy.
Zaznaczyłem czerwoną linią miejsce połączenia rezystorów.
Po takim zmiejszeniu mocy, napięcie oscyluje w granicach 140V, ale lampa nie wstaje - trzeba zwiększyć maksymalnie opór VR9616, aby iskrownik odpalił lampę.
Czy jest jakiś sposób na podanie większego napięcia do iskrownika, nie zwiększając napięcia na falowniku?