logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tronic T4X z Lidla nie reaguje - dioda na Standby, switch nie działa

biker2001 27 Sty 2013 21:19 4077 5
REKLAMA
  • #1 11850824
    biker2001
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Dwa lata temu zakupiłem w Lidlu ładowarkę jak w temacie, ale nie mam pojęcia, co jest z nią nie tak.
    Objawy: nie przełącza się po naciśnięciu switch'a
    - dioda sygnalizacyjna cały czas czerwona na Standby i ani rusz w żadną stronę
    - próbowałem różnych podłączeń:
    - akumulator - zasilanie 220V i nic nie reaguje,
    - zasilanie - akumulator - i nic nie reaguje
    - podłączyłem bieguny odwrotnie - pojawia się wykrzyknik (uff, coś zadziałało)
    - tak jak ktoś pisał - podłączenie do akumulatora + dodatkowe zasilanie, wtedy podłączenie do 220V i nic... wciąż to samo, przycisk nie reaguje, a dioda na Standby...
    - to, co zrobiłem, to ją rozkręciłem, podłączyłem się do switcha (nie wiem czy dobrze, ale co tam... podłączyłem mu małe napięcie i sprawdziłem, czy przerwie obwód... nic... czyli tak jakby cały czas był otwarty) nie wiem, czy tak ma być, czy nie, więc proszę o pomoc, co mogę dalej sprawdzić, aby to urządzenie zaczęło działać...

Z góry dziękuję za pomoc!! :cry:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11866707
    linx
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    Sprawdź ten mikrowłącznik(switch) czy jest sprawny.

Lidl przypadkiem nie daje 3 lat gwarancji na te ładowarki?
  • REKLAMA
  • #4 11901646
    DEDMAN
    Poziom 17  
    Ocena: 73
    ładowarka jest na 2 lata gwarancji
    naprawiłem takich z 10 szt
    Tak najczęściej psuje się wyłącznik to taki zwykły tylko "przycisk" ma wystający.
    2 min roboty tylko do śrub musisz mieć specjalny klucz trójkąt inaczej pozostaje rozwiercanie -nie polecam

3.1.13. /Olek II/
  • REKLAMA
  • #5 11931789
    linx
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    DEDMAN napisał:
    ładowarka jest na 2 lata gwarancji

Mylisz się, Lidl daje 36 m-cy gwarancji na takie prostowniki.
  • #6 11954589
    biker2001
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    yeee... w koncu udało mi sie zrobić mieliście rację to ten włącznik, parę minut pracy i ładowareczka chodzi jak ta lala. koszt naprawy 0,6zł :) tyle kosztował włącznik, jedyne co to mam krótszą nóżkę (plastikową) o 0,4mm :) haha bo idealnych wymiarów nie było:), muszę przyznać że najwięcej czasu zabrało mi odkręcenie śrubek a te trójkątne odkręciłem zwykłym płaskim wkrętakiem :) chyba były słabo przykręcone...
    dzięki za pomoc! temat zamknięty :)
REKLAMA