logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka Tronic TLG1000 C4 z Lidla - brak reakcji, wymiana tranzystora nie pomogła

pinguins 22 Gru 2014 16:27 11094 6
REKLAMA
  • #1 14246108
    pinguins
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam.
    Mam problem z ładowarką z Lidla Tronic TLG1000 C4. Wkładałem baterie do ładowania i nagle cała ładowarka zgasła(nic nie reaguje wyświetlacz, diody). Można ją podłączyć do prądu i nic się nie dzieje, nie wybija bezpieczników, nie ma żadnej reakcji.
    Wymieniłem tranzystor 2N3904, bo myślałem, że to on jest winien (miałem nadzieje, że jest w tym układzie zamontowany jako włącznik, ale dalej nic żadnej reakcji. Ma ktoś może schemat tego ustrojstwa? Dokładnie pomierzyłem uzwojenie wtórne i jest 0V. Na zaciskach baterii bez obciążenia jest 0,9 V lecz ładowarka na nic nie reaguje. Dodam, że tranzystor który jest przed transformatorem mocno się grzeje, po wy lutowaniu go i sprawdzeniu miernikiem jest dobry.
    Ładowarka Tronic TLG1000 C4 z Lidla - brak reakcji, wymiana tranzystora nie pomogła Ładowarka Tronic TLG1000 C4 z Lidla - brak reakcji, wymiana tranzystora nie pomogła
    Dodaje dwa zdjęcia może ktoś na coś wpadnie.
  • REKLAMA
  • #2 15447361
    Leo16
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam taką samą ładowarkę
    Używana max 20 razy - popsuła się na gwarancji (zwlekałem z telefonem do serwisu i minął okres 3 lat gwarancji)
    Dzisiaj włączyłem po kilku miesiącach i włączyła się
    No to zadowolony wkładam aku (oczywiście też Tronica które nie grzeszą jakością)
    Pracowała raptem minutę i się wyłączyła
    Wróciła do swojego dawnego stanu - zero reakcji

Po rozkręceniu jedynie zauważyłem ekonomiczne luty ale żadnych widocznych uszkodzeń
    Poprawiłem część lutów ale nadal reakcji brak
  • REKLAMA
  • #3 15605462
    Rmzs600
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam . Mam ten sam problem z tą ładowarka . Czy może już komus udało sie rozwiazac problem?
    Rozebrałem wszystkie elementy ok nic przepalonego.
    Objawy:
    -po włączeniu do sieci wyswietla kontrolne ustawienia i ready to work
    po włożeniu aku działa przez chwile i wygasa jak by brak zasilania
    -po wyciagnieciu aku nie wzbudza sie
    -po odłaczeniu od sieci i ponownym podłaczeniu nie wzbudza sie

-dopiero po jakims czasie (tak jak by sie rozładował kondensator podtrzymujacy albo resetowała sie pamiec-jesli taka posiada) wraca do normy lub wcale sie nie wzbudza po podłaczeniu do sieci Ale powstaje zjawisko jak na poczatku.

Prosze o pomoc-bo nie wiem czy walczyc czy wyrzucic na złom elektro śmieci.
  • #4 15616756
    Rmzs600
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.
    Wczoraj dokonałem wymiany 2 elementów .
    Niestety to nie to . Ładowarka Tronic TLG1000 C4 z Lidla - brak reakcji, wymiana tranzystora nie pomogła
    Miałem nadzieje ze , bo kiedys spotkałem sie z układem który był zależny od takiego kondensatora.

Dodano po 7 [minuty]:

Następnie pobawiłem sie troszke miernikiem i zauważyłem nastepujace zjawisko , które budzi moje pytanie co to za element wskazany na poniższej fotce. Ładowarka Tronic TLG1000 C4 z Lidla - brak reakcji, wymiana tranzystora nie pomogła
    Gdy dokonam pomiaru napiecia na tym elemencie ładowarka wraca do życia na krótki czas co prawda ale wzbudza sie i funkcjonuje przez 5 min(ok) w sensie ładuje.
    Coś tak jakby zasada rozładowania ,otwarcia bramki i na nowo funkcjonuje do ponownego zapełnienia bufora.
    Czy to urzadzenie moze posiadac jakis licznik ładowań lub czasu pracy,jak np w bateriach od laptopów
  • REKLAMA
  • #5 15836981
    Krisrr
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam!
    Trafiła mi się ostatnio akurat taka ładowarka do naprawy, a widzę, że te ładowarki ulegają awarią więc podzielę się swoimi poradami.
    W tym przypadku uszkodzeniu uległ tranzystor 2N3904 i reg. dioda zenera TL431 zasilający mikroprocesorek, brakowało 5V, oczywiście ładowarka nic nie wyświetlała i wyglądała na martwą, na szczęście nie poszło większe napięcie i mikroprocesorek okazał się dobry.
    Jeżeli ktoś chciałby się podjąć naprawy to musi na początek stwierdzić czy pracuje przetwornica (zaznaczona na fioletowo) - najprościej zmierzyć które kolwiek z napięć. Jeżeli napięcie jest OK to oznacza, że przetwornica pracuje prawidłowo i usterki należy szukać dalej. Jeżeli nie to uszkodzenia należy szukać w samej przetwornicy lub po stronie wtórnej trafo (zaznaczone na pomarańczowo). Może też być uszkodzony transoptor 817 ( na niebiesko), którego łato sprawdzić podając napięcie ok. 1,1V DC bez wylutowywania i mierząc np: omomierzem na wyjściu.

Ładowarka Tronic TLG1000 C4 z Lidla - brak reakcji, wymiana tranzystora nie pomogła

W skrócie prawidłowe zachowanie ładowarki:
    Na zaciskach akumulatorków 9V jest w granicach 18,5V (bez obciążenia), natomiast na zaciskach akumulatorków 1,2V jest w granicach 3,3V (bez obciążenia). Ładowarka po załączeniu miga trzy razy, wszystkie diody oraz wyświetlacz. Po założeniu aku. zaświeca się czerwona dioda, ładowanie jest impulsowe, na wyświetlaczu pokazuje stan aku.
  • REKLAMA
  • #6 16704225
    krzysiekwie
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam.
    Na podstawie moich doświadczeń z naprawą tego typu ładowarki proponuję następujące działania.
    Z uwagi na wysoce prawdopodobną możliwość występowania niepewnych połączeń w tej klasie jakości wyrobów należy sprawdzić obwody pod kątem istnienia „zimnych lutów”. Najlepiej przelutowć spoiwem SnPb wszystkie podejrzane punkty lutownicze, szczególnie w obwodach przetwornicy +2,3V, +18V, oraz stabilizatorów +5V oraz +2,5V (U4 i U5 do zasilania diod LED). -numeracja elementów na płycie w zakresie 1 do 41.
    W przypadku występowania objawów przypadkowego zadziaływania ładowarki należy zwrócić uwagę na elementy startowe przetwornicy po pierwotnej stronie transformatora T1 ‘HOT”-galwanicznie połaczonej z siecią. W pierwszej kolejności sprawdzić wartość rezystora smd R1 –(2,2 MΩ), oraz pewność jego przylutowania. Kolejnymi elementami do sprawdzenia są rezystory R6 iR7 po (1,2Ω) umieszczone w obwodzie źródła Q1 (2N60F, N-MOS). Kolejnymi elementami do sprawdzenia to ZD1 (dioda Zenera 15V), Q2 (1AM, tranzystor smd MMBT3904, npn ), i rezystory: R5 (bramkowy dla Q1-220Ω), R8 (330Ω), R9 (33kΩ). Jeżeli ładowarka była dłużej użytkowana celowym jest sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych pod kątem wartości ESR i pojemności.
    Istnieje możliwość określenia sprawności działania obwodów mikroprocesora U6 (HOLTEK HT46R0662) bez podłączania ładowarki do sieci i bez włożonych akumulatorów . Należy podać napięcie w zakresie +(8-18) V na rezystory R15 i R15-1 (połączone równolegle po 200Ω) zabezpieczające wejście stabilizatora +5V zbudowanego na tranzystorze Q7 (2SD882, npn ) i U2 (TL431A).Minus można podać na dowolny sprężynowy kontakt do podłączenia akumulatora. W przypadku sprawnego procesora i obwodów przez niego sterowanych powinien wystąpić cykl trzykrotnego zaświecenia wszystkich diod LED oraz wszystkich symboli na LCD, a następnie procesor przejdzie do sygnalizacji błędu ładowania na wszystkich celach (zwiększona częstotliwość błysków LED).
    W tym typie ładowarki zastosowano w obwodzie wytwarzania napięcia +2,3V prostownik sterowany ze sterowaniem przekładnikiem prądowym (CT1) na tranzystorze Q3 (CEP73A3G, NMOS 30V,62A,5mΩ). W obwodzie sterowania Q3 występują m.in.elementy Q4,Q5,Q6, ZD12 (dioda Zenera 12V).

W załączniku przedstawiam „ołówkowy” schemat tej ładowarki w wykonaniu oznaczonym jako Activ energy Profi-Shnellladegerät.
    Życzę sukcesów.
    Errata do schematu TLG 1000C4: w oryginalnym układzie rezystor R40(w obwodzie dzielnika napięcia stabilizatora U3 TL432 1,25V) nie jest połączony z punktem wspólnym rezystorów R12 i R39, lecz bezpośrednio połączony z linią +2,3V.
    Załączniki:
    • Ładowarka Tronic TLG1000 C4 z Lidla - brak reakcji, wymiana tranzystora nie pomogła TLG1000C4 TRONIC,.jpg (1.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16745097
    dgabie
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Hi, i need value of IC u7, it's exploded i cannot read value, thank you.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum zgłaszają problemy z ładowarką Tronic TLG1000 C4 z Lidla, która przestaje reagować po włożeniu akumulatorów. Wiele osób wymieniało tranzystor 2N3904 oraz inne elementy, jednak nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów. Wskazano na możliwość uszkodzenia diody zenera TL431 oraz problem z przetwornicą, co może prowadzić do braku zasilania mikroprocesora. Użytkownicy sugerują sprawdzenie lutów, szczególnie w obwodach przetwornicy, oraz elementów startowych przetwornicy. Pojawiły się również pytania o schematy oraz konkretne wartości elementów, co wskazuje na potrzebę dokładniejszej diagnostyki i naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA