Bardzo długo czekałem na pojawienie się czegoś nowego w temacie przegrywania z popularnych VHS -ów na DVD.Ostatnie napotkane artykuły pochodzą jeszcze z z 2006 roku albo 2008.Ilość jednak posiadanych taśm na których bardzo mi zależy a w zasadzie na tym co na nich mam nagrane spowodował że postanowiłem wrócić do tematu zakładając nawet "lądowanie" gdzieś w okolicach piaskownicy.Przerabiałem to już wcześniej zakupując specjalny grabber ale że był ostatnim w sklepie a ktoś z klientów "przykleił" płytę instalacyjną do zakupu nie doszło.Posiłkowałem się zakupem podobnego na jednej z aukcji,jednak i to nie spełniło swojej roli.Cały czas gdzieś zawsze coś poczytałem i czekałem że może teraz coś nowego ktoś napisze.Nic.Postanowiłem wymienić trochę sprzętu w domu aby współgrało to przynajmniej ze sobą.Postawiłem na firmę LG.Telewizor LG LH2000,magnetowid LG RC7300 [kombajn] i wczoraj dokupiłem nagrywarkę DVD LG RH277H. Nagrywarka posiada własny dysk 180 GB co jak wyczytałem w znacznym stopniu może wpłynąć na moje oczekiwania z uwagi na to że byłem ograniczony dotychczas pojemnościami dysków w komputerze.Poczytałem instrukcję,poczytałem w internecie ale mimo wszystko o ile to możliwe poproszę o podpowiedz.Chodzi o kwestię podłączenia tego wszystkiego a dodam że po drodze jest jeszcze dekoder Cyfry+ jako że w domu mam sygnał z kabla należącego do Multimedia. Na marginesie dodam że obok jeszcze stoi amplituner LG LH-D6230.To jednak zostawmy.Moim zadaniem jest przegranie materiału z VHS na DVD.Czy za każdym razem gdy zabiorę się za przegrywanie materiału z taśm na dysk nagrywarki DVD pomijać dekoder Cyfry+?Mam naturalnie instrukcję co i jak podłączyć ale akurat nie uwzględnia ona wspomnianego dekodera.Owszem,jest kamera,jest dekoder ale nie w przypadku zgrywania materiału z VHS-ów.Jestem przekonany że chcę dotrzeć tam gdzie wielu już było,dlatego pełen nadziei oczekuję jak zwykle na podpowiedz niezawodnych użytkowników forum za co z góry dziękuję.
Przepraszam za fotkę i mam nadzieję że teraz już widać.W taki sposób podłączyłem ostatnio.Bez efektu.Mam kartę TV i liczyłem że poprzez AVerTV będę widział co się nagrywa na dysk nagrywarki a jak się już nagra to z uwagi na to że są to nagrane mecze "poukładam" po swojemu aby na DVD nie było powiedzmy 2 meczy i połowa trzeciego.Niech będą dwa skoro trzy się nie zmieszczą ale chciałbym to widzieć i samemu dzielić.
Jeśli kupiłeś nagrywarkę to łączysz magnetowid kablem Composite (żółty - wizja, dźwięk: czerwony-biały) na wejście nagrywarki. Dekoder tu nie ma nic do rzeczy.
Jeśli mogę jeszcze w tym temacie jedno,ostatnie już chyba pytanie.Telewizor,magnetowid i nagrywarka wszystko tej samej marki.Każde z nich ma po dwa wejścia euro.Czy dobrze myślę że odtwarzając taśmę materiał będę widział na ekranie telewizora a nagrywarka zrobi swoje,czyli nagra na swój dysk?Problem pojawi się ewentualnie potem gdy będę chciał zrobić jakieś poprawki.Bez komputera raczej nie ruszę.Niby proste i wydaje się że wszystko do połączenia mam a jednak zawsze coś wyskoczy choć temat wydaje się dość dobrze i dawno opisany.Dziękuję za każdą podpowiedz.
Wyjście euro magnetowidu podłączasz do wejścia euro nagrywarki, wyjście euro nagrywarki do telewizora.
W nagrywarce wybierasz jako źródło euro i na telewizorze masz obraz z magnetowidu.
Mam jeszcze pytanie w temacie LG. Przestała otwierać się szuflada w LH-D 6230.Oddałem do serwisu i prawie po miesiącu otrzymałem odpowiedź: "skończył się laser". Czy fakt że jak mi podano się skończył sygnalizuje w ten sposób że się nie otwiera?Czy nie można tego naprawić wymieniając go nawet w całości na coś innego co będzie dalej działało? Strasznie posypał mi się ostatnio sprzęt i bez wydatków raczej się nie obejdzie.
Czy fakt że jak mi podano się skończył sygnalizuje w ten sposób że się nie otwiera?
Jaka firma taki serwis. To ze "laser sie skonczyl" toby nie czytal plyt, a szuflada otworzyc sie musi. Czy po przycisnieciu przycisku "eject" slychac cokolwiek w mechanizmie (drobne stuki) czy jest kompletna cisza?
Powiem tak, napisales sie w postach i poruszyles wiele tematow. Jak chesz otrzymac jakies konkrety to skup sie na poczatek na jednym. Nie wiem czy sprawe przegrywania zakonczyles, jesli nie to skup sie na tym temacie. A temat podlaczen daj jako inny temat.
To prawda.Powstał straszny bałagan i przyznaję sam jestem winny.Wszystko czego dotyczyły powiyższe wpisy dotyczyły naturalnie VHS-ów które chciałem mieć na DVD.Coś zniknęło,coś przybyło i w tym miejscu śmiało można parafrazując napisać pod moim adresem:-jaka znajopmość tematu,takie efekty".Zrezygnowałem za słynnych już grabberów i sposobów podłączenia magnetowidu do komputera.Wydałem trochę kasy,pozostało wiele kabli i nowiutka nagrywarka samsunga.Ale niech tam.Kara za brak wiadomości być musi i z tym się pogodziłem.W międzyczasie pojawił się instalator z Multimediów i zamontował dekoder jako odpowiedz na aneks gdy zdecydowaliśmy z żoną popatrzeć na cyfrówkę.Zero problemu ale doszedł dodatkowy klocek.W obecnej chwili wygląda to tak.Na samym dole magnetowid,wyżej nagrywarka i wspomniany klocek cyfrówki.Mogę naturalnie oglądać telewizję z kabla a po uruchomieniu dekodera telewizję cyfrową.Wygląda to na straszny bałagan z uwagi na fakt że jak zaczynam nagrywać to nie ma cyfrówki a jak jest to nie ma pozostałych funkcji.Gubię się kompletnie na AV-1,AV-2,AV-3,HDMI2 a jest jeszcze antena.Może zbyt łatwo się zniechęcam i w tym samym czasie wolałbym zrobić coś najbardziej brudnego przy samochodzie ale w tym drugim przypadku wiem że można zawsze umyć ręce i jest ok. W tym pierwszym niestey jak dotychczas nie podłączyłem jednocześnie wszystkiego jeszcze nigdy. I jeszcze zdanie w temacie sprzętu LG. Zewnętrznie mi się podoba a opisany przypadek problemu technicznego dotyczył niestety serwisu.I oni mają autoryzację!Na jednej z aukcji laser do tego 32 polskie złote!Strach się bać.Odczekam znowu kilka dni i nabiorę ponownie chęci aby doprowadzić do pozytywnego rozwiązania połączeń,choć z góry zakładam że nie zagra wszystko na raz.Podane sposoby podłączeń urządzeń w instrukcjach nie pokazują niestety tego co potrzebuję.A to kamera a to sprzęt audio ale nie to co potrzebuję.
Wiesz co, napisales sie znowu (moze ksiazki zacznij pisac ) zamiast na chlopski rozum wziasc aparat zrobic zdjecie z tylu kazdemu elementowi wlacznie z TV i dac tutaj (wyrazne zdjecia gniazd z ich opisem). Opisac co chcesz z czym polaczyc i systematycznie dazyc do efektow. Dlatego tez zacznij od zrobienia zdjec a dalej bedziemy kontynuowac w czasie. Nagrywanie i podobne problemy z niedzialajacym sprzetem zostawmy na koniec.
Bardzo Ci dziękuję,szczególnie za cierpliwość.Racja w 100 % a swoje błędy powielam tylko dlatego że takie mam pojęcie.Nie wiem na ile uda się wstawić fotki ale zaryzykuję.Taki sprzęt ma współpracować,poza ampli tunerem.Ten jest w zestawie ale pracuje oddzielnie choć aż kusi aby głos przenieść czasami na jego głośniki.
miroslaw988, moze zacznij od wstawienia zdjec, OK? Troche nie wyrazne sa te fotki. Wiele mozliwosci polaczen nie ma (wszystkie urzadzenia posiadaja najmniejsze minimum z mozliwych). W tym wszystkim najgorzej wypada wzmacniacz (najgorszy) brak praktycznie jakich kolwiek mozliwosci. Zaledwie jedno wejscie.
???-"Zaledwie jedno wejscie." Zwracano mi uwagę na fakt że zbytnio się rozpisuję a i tak nic z tego nie wynika.Starałem się zastosować i zamieściłem fotki.Moje wpisy dla tych co się znają jednak "mówią" jednak z kim mają do czynienia.Zacytowne stwierdzenie,wprawia mnie nie tylko w zdumienie ale podpowiada że wybrałem złą drogę szukania rozwiązania."Jedno wejście" jest stwierdzeniem tak dalece lakonicznym że wręcz zaczynam się wstydzić z posiadania takich przedmiotów,dumnie nazywanych wcześniej sprzętem RTV.Odpuśćmy sobie ten temat.Zaproszę kogoś z "młodych-gniewnych" którzy na innych forach ELEKTRODY łączą to o czym innym nawet się nie śniło.
Zacznijmy od tego ze wczoraj nie mialem czasu, a zdjecia ktore zamiesciles sa nie czytelne. No moze dla Ciebie bedzie ok, ale dla wielu z nas gniazdo moze byc In lub OUT, a to juz spora roznica - moze nie dla wszystkich. A teraz albo ja albo ktos inny zacznie to samo (musi usiasc przed komputerem i szukac instrukcji), znalezc opis wyprowadzen, aby podac na tacy tak zeby bylo dobrze. Zeby kolega przeczytal i wpial odpowiedni kabelek.
miroslaw998 wrote:
Zacytowne stwierdzenie,wprawia mnie nie tylko w zdumienie ale podpowiada że wybrałem złą drogę szukania rozwiązania
Droga szukania jest odpowiednia ale jesli kolega chce odplatnie to sprawa inna, usiadziemy spedzimy czas poglowkujemy! No i bedzie na juz!
miroslaw998 wrote:
"Jedno wejście" jest stwierdzeniem tak dalece lakonicznym że wręcz zaczynam się wstydzić z posiadania takich przedmiotów,dumnie nazywanych wcześniej sprzętem RTV
Zgadza sie, ani TV ani amplituner nie daja Ci zadnych mozliwosci rozbudowy. To co masz to mozna nazwac delikatnie najmniejsze minimum z minimum. Co wiecej raczej powinienes sie wstydzic tych ktorzy Ci doradzili takie elementy a nie inne (typowe dla marketow)
Wieczorem bede mial czas wiec poswiece go i przygotuje jak powinno sie go podlaczyc dla uzyskania mozliwe najlepszych mozliwosci.
Dodano po 11 [minuty]:
PS
Jeszcze w kwestii Twoich pretensji, a mojego komentarza. Kolega zostal poproszony o zrobienie fotek:
angelica_n wrote:
zrobic zdjecie z tylu kazdemu elementowi wlacznie z TV i dac tutaj (wyrazne zdjecia gniazd z ich opisem).
Komentowac jest latwo ale samemu wykazac odrobine zainteresowania to juz trudno! prosze zwrocic uwage na swoj TV - czy te gniazda ktore sa na zdjeciu powyzej to sa jedyne? Jak napisalem wczesniej dla Ciebie to nie istotne, a okazuje sie tak. Bo brakuje jeszcze innych gniazd ktore posiada TV, czyli dochodzi inna mozliwosc. Jednak patrzac na zdjecia wczesniej je nie bylo.
Jako sześćdziesięciolatek czuję się jak "harcerzyk złapany na trzymaniu rąk pod kołderką".Podziękowałem,przeprosiłem za fakt swojej niewiedzy w tej tematyce.Czy ja chcę coś rozbudowywać?Nie.Czy ja dążę do tego aby po jakiejś kofiguracji tego co posiadam z głośników wydobywał się kolorowy dym lub kolorowa woda?Też nie.Może faktycznie z fotkami się nie popisałem ale fotka tyłu telewizora pokazuje że ostrość takiego zdjęcia także nie pokazuje dokładnie wszystkich napisów.Byłem przekonany że jak ktoś zobaczy że są wejścia na euro,na HDMI czy wtyki audio-wideo to zadziała rutynowo na zasadzie to podłącz tu a tamto tam.Dotychczas stał telewizor i magnetowid którym nagrywałem to co teraz chciałem przerobić na DVD.Oferta się zmieniła i doszedł dekoder cyfrowy.Nadal nic się nie zmieniło.Aby uniknąć "zabawy" z komputerem i zgrywaniem VHS-ów na dysk używając do tego także najróżniejszych połączeń nie zawsze dających satysfakcję,zastąpiłem to nagrywarką na którą zgrywam materiał z VHS na HDD.Telewizor służy do podglądu.To wszystko.Aby nie gmatwać ampli tuner stoi osobno i nie ma z tym nic wspólnego.W chwili obecnej telewizor z dekoderem podłączyłem kablem zaleconym HDMI a resztę poprzez euro złącza.To wszystko akurat widać nawet na tym co zamieściłem.Ja nie mam do nikogo pretensji,choć dobrze czujesz złość bo takowa jest ale tylko w stosunku do siebie.Okazuje się że sam fakt posiadania takiego "sprzętu" i chodzenie przy nim ze szmatką nic nie daje.Wygląd nie gwarantuje praktycznego jego użycia.Racją też jest że kupując nie zwracałem uwagi a sprzedawca miał to w nosie czy ja to będę chciał użyć w taki czy inny sposób.Fakt "podcięcia mi skrzydeł" nie spowodował jednak że przestałem racjonalnie myśleć więc zdałem sobie sprawę że gdybym chciał bez problemów zrobić to co mną kieruje to cały "sprzęt" jest do wymiany!!!A to już nakazuje zastanowić się czy tych nieszczęsnych VHS-ów gdzieś do pieca nie wrzucić aby nie robić sobie nadziei a innym kłopotu.Jeszcze raz dziękuję.
Jako sześćdziesięciolatek czuję się jak "harcerzyk złapany na trzymaniu rąk pod kołderką".
Posiadajac dzisiaj sprzet, chcac go obslugiwac a zwlaszcza pisac w internecie wiek nie ma nic do znaczenia. Podziwiac tylko (o ile jest to prawda) ze masz "odwage" siedziec przed komputerem juz nie mowiac o pisaniu na forach. W necie jestemy anonimowi, wiec wiek nie ma nic do znaczenia.
Przepraszac nie ma za co, po prostu to nie jest Radio Maryja gdzie po wysluchaniu zalow dostaniesz numer konta zebys mogl podziekowac ze Cie wysluchano, ani market, gdzie kazdy klient ma zostawic kase a nie wazne co kupi.
miroslaw998 wrote:
czy wtyki audio-wideo to zadziała rutynowo na zasadzie to podłącz tu a tamto tam
No i tu sedno sprawy, juz pisalem wczesniej, to nie media markt, gdzie wtyk In lub OUT to to samo. Dla Ciebie tak jest, dlatego wlasnie piszesz posty na forum bo cos jet nie tak. Ale jak zobaczysz po nizej ma to jednak znaczenie.
miroslaw998 wrote:
Aby uniknąć "zabawy" z komputerem i zgrywaniem VHS-ów na dysk używając do tego także najróżniejszych połączeń nie zawsze dających satysfakcję,zastąpiłem to nagrywarką
Pomysl bardzo dobry, ale jak zwykle zrealizowany (po czesci) ...
miroslaw998 wrote:
na którą zgrywam materiał z VHS na HDD
Na HDD?! A jak myslisz na jak dlugo wystarczy miejsca na tym HDD? Dlaczego nie zgrywasz na DVD, aby miec mozliwosc odtwarzania w kazdym odtwarzaczu?
miroslaw998 wrote:
Racją też jest że kupując nie zwracałem uwagi a sprzedawca miał to w nosie czy ja to będę chciał użyć w taki czy inny sposób.
To jest najwiekszy blad, niestety dlatego markety istnieja a fachowe sklepy musza klepac biede ... Pamietaj takze ze to nie komputer gdzie mozesz dokupic karte, lub przestarzala wymienic na nowsza. Zakup sprzetu bez glowy to bujanie sie z nim az padnie , albo najczesciej wymiana na nowy.
Ja mysle ze wystarczy biadolenia, a nalezy jak najszybciej zakonczy temat. Ponizej zamieszczam schemat, ktory jest rozny od tego co masz. Jest (jak narazie) mniej kabli, ale z lepszym efektem i poza magnetowidem wszystko juz podlaczone.
Ponizej obrazek i "lopatologicznie" kolorami odpowiadajacymi kolorom w urzadzeniach i gniazom w urzadzeniach. Obok kabli masz w tym samym kolorze opisane jaki tym kabla jest potrzebny.
Wyjasnienie dlaczego tak a nie inaczej zostalo podlaczone.
Dodano po 24 [minuty]:
Dekorez z TV masz podlaczony za pomoca HDMI (jedyna mozliwosc) Do tego podlaczenia i dekodera wracac juz nie bedziemy. Dekoder <-> TV temat zamkniety. Chyba ze bedziesz chcial nagrywarce czy magnetowidzie to wtedy laczysz Dekoder <-> nagrywarka (wideo) beposrednio kablem euro-euro jak na rysunku (kolor szary)
Polaczenia kina domowego z TV za pomoca jednego kabla RCA (chinch-chinch) jak na rysunku. Obraz dostjesz do gniazda AV-IN3/2 z boku TV a dzwiek bezposrednio na glosnikach z kina domowego. To najlepsze rozwiazania aby cieszyc sie "prawdziwym" kinem z plyt DVD-Video z dzwiekiem przestrzennym. W kinie domowym masz dwa wejscia AUX IN na rysunku pokazane z kabelkami czarnym i szarym znakami "???" Tutaj mozesz wprowadzic dzwiek np z telewizora aby ogladajc film z dekodera miec lepszy dzwiek niz z glosnikow telewizora. Ale zaznaczylem znakami ??? po to ze jest mozliwosc innych podlaczen i aby nie mieszac w tym temacie.
Najwieksza zmiane masz przy nagrywarce. Takie polaczenia jak na obrazku daje Ci najlepszy obraz z odtwarzania plyt DVD.
W temacie jest duzo wiecej do wyjasnienia, ale teraz najwazniejsze abys zrozumial dlaczego jestwlasnie tak a nie inaczej.
To tyle na poczatek. Pytania (tylko nie pisz ksiazki ale odpowiedz TAK albo NIE lub proste wyjasnienie). Po prostu za duzo urzadzen za malo mozliwosci.
1. Nagrywarka DVD sluzy tylko do zgrywania z magnetowidu?
2. Nagrywarka DVD sluzy takze do zgrywania z TV czy dekodera?
3. Te same pytanie co pkt 2 ale dotyczy magnetowidu?
4. Jesli ogladasz filmy to z jakiego urzadzenia najczesciej?
Na poczatek tyle. Reszte zobaczymy.
PS.
Jesli to prawda czym sie zajmujesz (opis pod loginem), to masz prawo czegos nie wiedziec.
odp 1- W tej chwili tak,posiadam około osiemdziesięciu kaset VHS i materiał ma być zgrany na DVD.
odp 2-Nie,obecnie tylko jak wyżej.
odp 3-Nie,służy tylko do odtwarzania VHS-ów.Po zakończeniu zgrywania zostanie zezłomowany.
odp 4-Telewizor podłączony bezpośrednio do kablówki.Posiadany dekoder zostanie użyty dopiero gdy rozpocznie się sezon sportu który mnie fascynuje [żużel],transmisje przeprowadzać będzie Cyfra+ a jakość HD także ma znaczenie.
I zdanie dlaczego zgrywam na HDD i obawa o brak miejsca.Materiał zgrany z taśmy VHS [około 4 godzin] w następnym ruchu zostaje zgrany na DVD i usunięty z HDD.Następna taśma,następna płyta i tak około osiemdziesięciu razy bo tyle mam taśm.Przyznaję że gdzieś słyszałem o bezpośrednim zgrywaniu na DVD ale instrukcję czytałem kilka razy lecz nie znalazłem sposobu w tej nagrywarce [starszy model?].Brat ma Samsunga i ma możliwość taką,ja nie.
że gdzieś słyszałem o bezpośrednim zgrywaniu na DVD ale instrukcję czytałem kilka razy lecz nie znalazłem sposobu w tej nagrywarce
W menu ustawien (menu dostepne po wlaczeniu nagrywarki bez plyty) musi byc opcja nagrywanie na HDD lub bezposrednio na dysk DVD.
Jako ze magnetowod bedzie sporadycznie lub pozniej wogole nie bedzie uzywany, pozostaw wszystko takj jak jest z uwzglednieniem kilku uwag ponizej dotyczacych nagrywania z roznych zrodel.
Jezeli nie bedziesz nagrywac niczego z dekodera, to kabel kotry jest na rysunku mozesz usunac, ale wlozysz go w telewizorze do gniazda AV1 i podlaczysz go do gniazda w nagrywarce (na schemacie nr3) Takie rozwiazanie pozwoli w razie czego nagrac material z TV..
Chcac nagrac z magnetowidu na nagrywarke robisz polaczenie euro-euro (dowolne gniazdo w magetowidzie) do gniazda nr 3 (na schemacie) w nagrywarce. Teraz musisz sprawdzic czy nagrywarka DVD bedzie "przezroczyscie widziala" material odtwarzany z magnetowidu. Nie bedzie koniecznosci dla podgladu laczyc dodatkowym kablem z magnetowidu do TV.
odp 4. Jezeli chcesz mozesz wyprowadzic dzwiek z TV na amplituner. Do tego potrzebujesz kabla euro - 2x chinch audio out. Kotry to kabel podpinasz do eurozlacza w tv a czincze do gniazda AUX IN w amplitunerze. To samo mozesz zrobic z kazdym urzadzeniem ktore posiada euro zlacze, choc w przypadku magnetowidu czy nagrywarki mozna to zrobic za pomoca gniazd Audio Out.
Dziękuję,teraz wszystko przygotuję bo opis różni się zasadniczo od tego jak miałem podłączone.Naturalnie o dźwięku przestrzennym w obecnej chwili nawet nie myślałem bo zależało mi na przegraniu materiału.Wydrukowałem sobie schemat i zacznę od podstaw.Złącze po złączu.Nie wiem czy ale wiem że jeżeli kiedyś będę zmieniał sprzęt to zrobię to zupełnie z inną świadomością.Ja już dziś wiem że można to co chcę zrobić,zrobić inaczej a ponadto sprzęt wykorzystać dodatkowo w innym celu jak choćby po to by wyeliminować mizerne głośniki w telewizorze a dzwięk przenieść na całą przestrzeń pomieszczenia.O efektach poinformuję.
teraz wszystko przygotuję bo opis różni się zasadniczo od tego jak miałem podłączone
Pamietaj, ze opis/rysunek jest przygotowany aby mozna bylo odtwarzac z nagrywarki i kina filmy na telewizorze. W tej konfiguracji nie ma mozliwosci nagrywania. Co wczesniej opisalem. Do nagrywania beda potrzebne inne - dodatkowe kabelki (ktore juz masz).
miroslaw998 wrote:
to zrobię to zupełnie z inną świadomością
Sama swiadomosc to juz cos. Pytanie na kogo trafisz w sklepie by umiejetnie dobral Ci sprzet - a to juz nie lada problem szczegolnie dla ludzi w marketach, choc dzisiaj nawet najtanszy samsung ma znacznie lepsze wyposazenie niz Twoj LG.
miroslaw998 wrote:
po to by wyeliminować mizerne głośniki w telewizorze a dzwięk przenieść na całą przestrzeń pomieszczenia
Nawet w tej chwili mozna to zrobic, by generalnie lepiej gralo niz masz w telewizorze. Ale niestety nie bedziesz mogl skorzystac w pelni mozliwosci jesli np przez dekoder zostanie wyemitowany program np w Dolby Digital 5.1 (w pieciu kanalach). Bo calym hamulcem jest kino domowe ktore posiada - powtorze zaledwie jedno wejscie i to w dodatku analogowe.
Mija tydzień który upłynął na doskonaleniu różnych konfiguracji w poruszonym temacie.Nie będę robił fotek aby coś udowadniać, napiszę więc że zyskałem nie tylko trochę wiedzy ale i miejsca na półkach zajmowanych przez dużą ilość VHS-ów.Ich miejsce powstają kolejne DVD co znacznie ułatwia przechowywanie pokaźnej kolekcji.Wszystkie podpowiedzi zostały sprawdzone w praktyce i okazały się bardzo trafne.Wiele mi podpowiedziały choćby w dokonywaniu wyboru odpowiednich parametrów podczas zakupu sprzętu do którego dojdzie i to wcale nie za długo.Dziękując,przepraszam za bardzo chaotyczne czasami prowadzenie tematu.
Wiele mi podpowiedziały choćby w dokonywaniu wyboru odpowiednich parametrów podczas zakupu sprzętu do którego dojdzie i to wcale nie za długo.
Musze Cie zmartwic. Zaledwie ulamek tej wiedzy przyda sie do nowego sprzetu. W nowym sprzecie praktycznie wszystko powinno byc juz laczone w sieci LAN/DLNA. Natomiast sprzet powinien miec znacznie wiecej gniazd a szczegolnie mozliwosci polaczen analogowo - cyfrowych. Zwlaszcza ze nie musisz wymieniac wszystkiego, no prawie wszystkiego
Ufff... ale temat.... Znam to, o sam muszę sobie czasmai porobić rozpiskę co z czym i jak
angelica_n wrote:
Ponizej obrazek i "lopatologicznie" kolorami odpowiadajacymi kolorom w urzadzeniach i gniazom w urzadzeniach.
Ja przedstawię jak mam u siebie połączone: TV, dekoder SAT, VHS, Nagrywarkę DVR i amplituner KD.
Zależało mi na tym, żeby móc na nagrywarce nagrać coś z VHS lub z dekodera albo z TV; lub żeby nagrywarka sama nagrywała z własnego tunera (z kablówki, analogowo).
> - jeden kierunek sygnału
<> - dwa kierunki sygnału
Połączenia do nagrywania:
Dekoder SAT > SCART > AV2-VHS | AV1-VHS <> SCART <> AV2-DVR | AV1-DVR <> SCART <> TV-SCART
Dodatkowo żeby mieć obraz z dekodera SAT w HD:
Dekoder SAT > HDMI > TV-HDMI
z dekodera SAT nagrywam na VHS - widzę obraz SAT na TV, jeśli nagrywarka DVR jest wyłączona (DVR przepuszcza sygnał przez siebie; jest "przeźroczysta")
z dekodera SAT nagrywam na DVR - widzę obraz SAT na TV, jeśli VHS jest wyłączony (VHS przepuszcza sygnał przez siebie; jest "przeźroczysty")
z VHS nagrywam na DVR - widzę obraz VHS na TV, jeśli na TV włączę AV1 (SCART)
z VCR nagrywam na VHS - widzę obraz VCR na TV, jeśli na TV włączę AV1 (SCART)
oglądam program z SAT w analogu tylko gdy wyłączone są VHS i VCR (są wówczas przeźroczyste dla sygnału SAT --> TV)
oglądam program z SAT w HD gdy TV ma wybrane HDMI - jednocześnie mogę nagrywać na VHS lub na VCR to co leci w HD z SAT - niestety nagrywa w SD, bo VCR i VHS nie nagrają w HD
mogę nagrywać z kablówki na VHS lub na VCR (lub nawet naraz), a w TV oglądać co innego z kablówki lub s SAT (przez HDMI)
z kablówki mogę nagrywać na VHS i VCR różne programy kablowe; niezależnie od tego mogę oglądać na TV jeszcze co innego z kablówki lub SAT (HDMI)
mogę nagrywać z TV na VHS (VHS ustawione na AV1, VCR musi być wyłączone
mogę nagrywać z TV na VCR (VCR ustawione na AV1, VHS dowolnie bo jest "za" VCR)
dźwięk mogę słyszeć z TV w Amplitunerze - w Ampli włączam wejście OPTYCZNE - dźwięk jest w Amplitunerze i głośnikach TV
dźwięk mogę słyszeć z SAT w Amplitunerze w wersji stereo - w Ampli włączam wejście COAXIAL a w SAT wyjście dźwięku jako HDMI / STEREO - dźwięk stereo jest w Amplitunerze i głośnikach TV
dźwięk mogę słyszeć z SAT w Amplitunerze w DOLBY DIGITAL - w Ampli włączam wejście COAXIAL a w SAT wyjście dźwięku jako SPDIF - dźwięk jest w Amplitunerze ale nie ma go w głośnikach TV (bo i po co mi głośniki TV jak dźwięk leci w DD w systemie 5.1?)
Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem
Sporo opisu, ale analizując sobie to i rozrysowując na kartce (obowiązkowo jak ktoś widzi w tym bałagan!), widać "jasno" że nie jest źle i jest to logiczne.
W sumie:
- w SAT wykorzystuję SCART i HDMI oraz COAXIAL do dźwięku dla Amplitunera
- w VHS wykorzystuję 2x SCART do przesyłu obrazu i dźwięku; w obie strony do VCR i w jedną z dekodera SAT
- w VCR wykorzystuję 2x SCART do przesyłu obrazu i dźwięku w obie strony do i z VHS oraz do i z TV
- w TV wykorzystuję tylko 1x SCART (do i z VCR) i jedno HDMI jako wejście, oraz OPT jako wyjście dźwięku
- w Amplitunerze wykorzystuję OPT i COAXIAL jako wejścia dźwięku z SAT i z TV
Kable to: 1x HDMI, 3x SCART, 1x COAXIAL, 1x OPT - nie jest źle
W takiej konfiguracji "kabelkologii" działa mi wszystko i nagrywać mogę z wszystkiego albo na VHS albo na VCR.
Uffffff................
Ale kablologii za szafką TV wolał bym nie pokazywać bo są tam jeszcze kable od Subwoofera, kable od głośników 5.1, kable od oświetlenia ZA telewizorem, 2 włączniki radiowe (zdalne na pilota) do włączania światła za TV i wyłączania całości z prądu itp. Ogólnie bajzel i żona nie może na to patrzeć. Muszę się wziąć i to wszystko jakoś poukładać