logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Turbo Pascal] Jak w Turbo Pascal wczytać dane z pliku binarnego i zapisać do innego?

KwieciuJr 29 Sty 2013 20:43 1224 1
REKLAMA
  • #1 11860436
    KwieciuJr
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie Przygodę z programowaniem dopiero zaczynam. Mogę zrobić proste programy, ale takich z zapisywaniem do pliku nie potrafię kompletnie.

z pliku binarnego wczytac dane rekordowe imie,nazwisko,wiek i policzyc ich srednia, nastepnie, ludzi starszych od sredniej wieku zapisac do drugiego pliku.

Potrzebuję rozwiązania do tego zadania. Mógłby mnie ktoś jakoś pokierować na dobre rozwiązanie?
  • REKLAMA
  • #2 11860457
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Najpierw musisz mieć ten plik z danymi.
    W tym celu tworzysz więc program, który zapisze twoją tablicę rekordów z danymi osób (co to rekord mam nadzieję wiesz) do pliku binarnego.
    Następny program korzysta z takiej samej tablicy rekordów i i wczytuje plik binarny do tej tablicy.
    Potem iteracja (przejście kolejno) po elementach tablicy (rekordach) i obliczenie średniego wieku.
    Druga iteracja po rekordach - i zapis kolejnych wybranych rekordów (w których wiek spełnia założony warunek) do drugiego pliku.
    Zrobione...
REKLAMA