Witam mam problem z zasilaniem tego układu ma być rozdzielone galwanicznie transoptor il300 rozdziela galwanicznie sygnał wejściowy i wyjściowy Proszę o pomoc .
Witam mam problem z zasilaniem tego układu ma być rozdzielone
Jak rozdzielone zasilanie to zapewne i masy musza być rozdzielone (ty masz wspólny symbol).
Tam masz jakieś herezje jeśli idzie o transformator - on musi miec dawa uzwojenia wtórne izolowane od siebie.
Uzwojenie zasilające lewą częsć układu musi mieć jeden koniec umasiony do masy po lewej, uzwojenie zasilające prawą częsć układu musi mieć jeden koniec umasiony do masy po prawej.
Jak żyję czegoś takiego nie widziałem. Podstawowym pojęciem elektrotechnice jest obwód elektryczny.Jak sama nazwa głosi by płyną prąd musi być obwód-tu zdecydowanie go nie ma. Jeżeli prąd "gdzieś"płynie to stamtąd musi wrócić. Tu jest zastosowana jakaś kosmiczna koncepcja której nie pojmuje w której zasilanie jest jednym drutem.To jak by w gniazdku zasilającym zamiast 2 dziurek była jedna:-) By rzeczywiście zrealizować izolację galwaniczną w takim układzie najlepiej użyć transformatora z dwoma niezależnymi uzwojeniami wtórnymi.
a czy mógłby ktos naprowadzic mnie na taki transformator ?
Pytanie ile to w ogóle pobiera prądu?
Zapewne pojedyncze miliampery.
Pomysł z dwoma transformatorami jest dobry, zwłaszcza jesli między masami spodziewasz się dużej różnicy potencjałów (na ten temat nic nie piszesz).
✨ Użytkownik ma problem z zasilaniem układu, który wymaga galwanicznego rozdzielenia sygnałów wejściowych i wyjściowych za pomocą transoptora IL300. Odpowiedzi sugerują, że do prawidłowego działania potrzebny jest transformator z dwoma oddzielnymi uzwojeniami wtórnymi lub dwa oddzielne transformatory, aby zapewnić izolację galwaniczną. Wskazano również na konieczność rozdzielenia mas, co jest kluczowe w przypadku dużych różnic potencjałów. Użytkownik rozważa zastosowanie transformatorów toroidalnych, ale nie znalazł odpowiedniego modelu. Proponowane modele transformatorów to TS2/44 (14V/0,1A) oraz TS2/46 (15,5V/0,08A). Wygenerowane przez model językowy.