logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony VAIO nie mogę włączyć laptopa, czarny ekran

gosiaice 31 Sty 2013 17:05 40425 16
REKLAMA
  • #1 11869010
    gosiaice
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam
    Mam tego laptopa nawet nie miesiąc, do tej pory wszystko chodziło poprawnie.
    Kilka dni temu przy uruchamianiu pojawił się komunikat w stylu "sprawdzanie dysku"czy coś w tym stylu co mogłam anulować naciśnięciem klawisza w ciągu 1 sek. Przedwczoraj jednak wystąpił ten sam komunikat bez możliwości anulowania z informacją, że może to trwać nawet godzinę, więc zostawiłam laptopa i zajęłam się własnymi sprawami. Jakiś czas później zorientowałam się, że laptop jest wyłączony, chciałam go uruchomić, wyświetla się napis VAIO i po chwili, gdzie powinna włączyć się strona logowania, ekran staje się czarny i tak non stop.
    Jeśli chodzi o komputery można powiedzieć, że jestem laikiem.
    W miarę możliwości proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11869109
    sebweb
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Wszystko wskazuje na problemy z dyskiem twardym a dokładniej strefą MBR (Master Boot Record). Jak tylko zgaśnie napis VAIO wciskaj klawisz F8 aby wywołać menu trybu awaryjnego Windows (foto).

Sony VAIO nie mogę włączyć laptopa, czarny ekran

Spróbuj uruchomić system w trybie awaryjnym (1 opcja) lub przywrócić ostatnią znaną dobrą konfigurację. Może się też zdarzyć iż w Twoim przypadku Windows od razu wyświetli tryb naprawczy. W takim przypadku wybierasz opcję "napraw..." i podążasz za poleceniami kreatora (ta opcja może potrwać). Upewnij się więc, iż laptop pracuje na zasilaczu a nie na baterii... :)

MfG
  • REKLAMA
  • #4 13237467
    waldusrelax
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Ja miałem tak samo czarny ekran i zero reakcji nawet wciskanie f8 nie pomagało nic nie działało. W końcu zacząłem wyłączać (dłużej przytrzymac przycisk wyłączenia) i włączać laptopa tak chyba że 15 razy aż odziwo któregoś razu pod dużym napisem vaio pojawiło się CZEKAJ i po chwili wyskoczył niebieski ekran na którym pisało że system został niewłaściwie załadowany i pojawiły się dwa okna do wyboru. Pierwsze to ZAPOZNAJ SIĘ Z ZAAWANSOWANYMI NARZĘDZIAMI NAPRAWY SYSTEMU i drugie to URUCHOM PONOWNIE SYSTEM. Należy wybrać to pierwsze a następnie opcję przywracanie systemu. System sam się przeinstalowal i wszystko jest ok. Cały proces trwał jakieś 30 minut. Niestety program naprawczy systemu zrobił format dysku i straciłem całe dane. Ale dobre w tym wszystkim że laptop działa i to bez wizyty w serwisie ani kupowania nowego dysku. Widać te niby błędy w dysku to zwykle błędy systemu. Życzę wszystkim użytkownikom vaio udanej walki z ta przypadłościa bo z tego co czytałem to jest ona częstą na vaio
  • #5 14893318
    Sid72
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    VaioSVE151C11M Windows 7. Bardzo podobny problem jak u ~gosiaice, ..."naprawianie dysku" ... "potrwa ponad godzinę" ... po restarcie czarny (ale podświetlony) ekran od razu po włączeniu. Wcześniej przestała działać klawiatura. Identyczne objawy (czarny podświetlony ekran) występują podczas włączania komputera przyciskiem włącznika i przyciskiem "Assist"

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #6 14893366
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Odłącz baterię i klawiaturę i sprawdź jeszcze raz.
    Opisz dokładniej zachowanie - od razu czarny podświetlany ekran, czy wcześniej logo VAIO?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 14893377
    Sid72
    Poziom 10  
    Odłączałem baterię (jak odłączyć klawiaturę? rozkręcić?)
    Czarny ekran występuje od razu, bez logo.
  • #8 14893378
    sk1977
    Spec od komputerów
    Niestety trzeba rozkręcać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 14895940
    Sid72
    Poziom 10  
    System wystartował. Czyli klawiatura do wymiany?

Nie trzeba rozkręcać. W tym modelu klawiaturę można zdemontować z wierzchu ;-). Ale przynajmniej mam nowy wkrętak i odkurzyliśmy wnętrze ;-).
  • #10 14895992
    sk1977
    Spec od komputerów
    Bez klawiatury i baterii?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 14896016
    Sid72
    Poziom 10  
    Tak, bez klawiatury i baterii.
  • #12 14896023
    00Mati00
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    sproboj jak jest wylaczon nacisnac assist
  • #13 14896027
    sk1977
    Spec od komputerów
    To sprawdź czy klawiatura czy bateria jest problematyczna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 14896206
    Sid72
    Poziom 10  
    Chronologicznie:

1. System uruchomił sie bez baterii i klawiatury.
    2. System uruchomił sie z podłączoną baterią, bez klawiatury.
    3. System uruchomił sie z podłączoną klawiaturą bez baterii (klawiatura nie działała).
    4. System nie uruchomił się z podłączoną baterią i klawiaturą (czarny ekran bez logo)
    5. System nie uruchomił się z podłączoną klawiaturą bez baterii (czarny ekran bez logo)
    6. System uruchomił sie z podłączoną baterią bez klawiatury.

Oczywiście z baterią znaczy bez zasilacza.
  • #15 14896256
    sk1977
    Spec od komputerów
    Sprawdź kilka razy bez klawiatury - popróbuj z samym zasilaczem, baterią i zasilaczem, samą baterią - jak będzie się za każdym razem uruchamiał - wina leży na 99% po stronie klawiatury.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 14899614
    Sid72
    Poziom 10  
    Sprawdziłem. Uruchamiał się za każdym razem. Zamawiam klawiaturę. Dziękuję Ci SK1977.
  • #17 15003912
    Sid72
    Poziom 10  
    Klawiatura wymieniona, laptop działa bez zarzutu.

Dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Sony VAIO, który nie uruchamia się, wyświetlając czarny ekran po logo VAIO. Po wcześniejszym komunikacie o "sprawdzaniu dysku", laptop przestał reagować. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie stanu dysku twardego oraz MBR, uruchomienie systemu w trybie awaryjnym, a także odłączenie baterii i klawiatury. Po kilku próbach uruchomienia, okazało się, że problem leżał w uszkodzonej klawiaturze, która została wymieniona, co przywróciło pełną funkcjonalność laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA