logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ping/pakiety/lagi/problem/help - Wysoki ping/częste gubienie pakietów

BartusZak 01 Lut 2013 20:46 7107 6
REKLAMA
  • #1 11875058
    BartusZak
    Poziom 10  
    Witam !
    Jestem nowy na forum, ale mam nadzieję, że uzyskam tutaj pomoc :D

Przez ostatni miesiąc mam ciągłe problemy z "INTERNETEM". W skrócie mówiąc ping jest bardzo wysoki w granicach 600-1000 ms. Podczas korzystania zdarza się także, że tracę od 5-50 % pakietów internetowych(in/out).

Specyfikacja mojego łącza:

http://www.speedtest.pl/test/53891236

-w umowie 13 Mb/s download i 1 Mb Upload,
    - łącze kablowe
    - ruter TP-LINK WR841N
    - dostawca Multimedia Polska S.A

Mam także kilka pomocnych screen'ow z cmd

Wstępnie dziękuje za przeczytanie mojego posta :D

P.S: Potrzeba więcej informacji dot. specyfikacji sieci? Itp?
    Załączniki:
    • ping/pakiety/lagi/problem/help - Wysoki ping/częste gubienie pakietów tracert.jpg (38.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ping/pakiety/lagi/problem/help - Wysoki ping/częste gubienie pakietów netstat.jpg (164.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ping/pakiety/lagi/problem/help - Wysoki ping/częste gubienie pakietów ipconfig.jpg (80.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ping/pakiety/lagi/problem/help - Wysoki ping/częste gubienie pakietów ping.jpg (36.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11875175
    blind227
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Może to wina ustawień rutera ?
    Przywróć ustawienia fabryczne i daj dns np Google 8.8.8.8 8.8.4.4. Jeżeli nie pomoże zawsze jest kontakt i reklamacja u twojego dostawcy internetowego.

Możesz jeszcze dla pewności zrobić ping test w panelu administracyjnym rutera.
  • REKLAMA
  • #3 11875477
    BartusZak
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź !

Tak przy okazji dodam, iż aktualnie wszystko jest cacy ( od 10 min). Ping ponizej 100 brak tracenia pakietów. Dziś i jutro będę nadzorował swoje łączę, więc jescze się odezwę :)

Macie może jakieś inne pomysły, bądź własne "przemyślenia" dot. mojego problemu? Proszę o wszystko, bo juz sam nie wiem czy to z mojej winy, a przed kontaktem chcę być całkowicie pewien :)

Proszę tutaj wykaz z rutera wykonany około 5 min temu:
    https://obrazki.elektroda.pl/1036054200_1359752009.jpg

A tutaj speedtest okolo 2 min temu :
    http://www.speedtest.pl/test/53900009

Pozdrawiam :)
  • #4 11877250
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    blind227
    Co mu zmienią w życiu goglowe dnsy skoro ping jest adresowany na IP ?

Takie rutery mają dwa dłowne powody takich zachowań.
    Pierwsze to jakiś error w sofcie powodujący np wycieki pamięci wtedy reset pomaga na jakiś czas.
    Takie awarie występują zupełnie przypadkowo albo co dość długi czas.

Druga kategoria to problemy z przegrzewaniem się i te jeśli są powodem to ruter zalicza pady częściej i ma tendencje do takich lagów coraz częściej.
  • REKLAMA
  • #5 11879692
    BartusZak
    Poziom 10  
    Cześć !

Wstępnie dzięki Tomek za zaangażowanie w mój problem :)

Wnioskując po twojej odpowiedzi nasuwa mi się jedyne rozwiązanie związane ze zmiana rutera ?]

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #6 11879832
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    To nie rozwiązanie bo problem nie jest zdiagnozowany a dobrego rutera szkoda się pozbywać.

Zaczął bym od obserwowania rutera.
    jeśli będzie się dalej zawieszał daj mu na przykład wolne na noc i sprawdź czy mu pomogło.
    Najczęściej jeśli winne jest przegrzewanie sie pomaga wymiana zasilacza.
    Możliwe jest tez ze cos go grzeje na przykład rura CO

Jeśli winny jest soft można zrobić update albo z tym życ miałem kiedyś ruter który zdychał raz na dwa miesiące co było akceptowalne bo starczyło go wyłączyć i włączyć zanim sam zdechł.

Może jest na gwarancji. Jak by się grzał to można go reklamować.
  • #7 11884104
    BartusZak
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki !

Zastosuje sie do twoich rad :D Zobaczymy co się bedzie działo :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z wysokim pingiem (600-1000 ms) oraz utratą pakietów (5-50%) w połączeniu internetowym. Specyfikacja łącza to 13 Mb/s download i 1 Mb/s upload, z użyciem rutera TP-LINK WR841N i dostawcy Multimedia Polska S.A. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym przywrócenie ustawień fabrycznych rutera, zmiana DNS na Google, obserwacja rutera pod kątem przegrzewania się oraz aktualizacja oprogramowania. Użytkownik zauważa poprawę po zastosowaniu niektórych rad, ale wciąż poszukuje dalszych wskazówek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA