logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć Windows XP na Intel Pentium 4, 3.0 GHz, 512 MB RAM?

Adili 14 Lut 2005 14:24 12410 13
REKLAMA
  • #1 1227717
    Adili
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Mam problem. Od lat zajmuje się komputerami, wiem wszystko na ten temat, ale wciąż nie mogę pojąć dlaczego system Win Xp jest tak powolny. Posiadam komputer klasy Intel Pentium 4, 3,0E Ghz, pamięć 512 Mb i dysk 160 Gb, więc nie wiem dlaczego to jest tak mozolne. Próbowałem otchudzać go w autorunie, grzebałem w rejestrze, czytałem wiele artykułów na ten temat. Aktualnie na kompie mam zainstalowaną Neostradę, Kaspersky Ani-Virus Personal 5 orza posiadam sieć bezprzewodową. Problemem nie jest tylko autorun, ale nawet logo startowe wyświetla się bardzo długo. Nie mam także pojęcia czemu windows potrzebuje tak wiele miejsca i posiada tyle plików np. niepotrzebne sterowniki, jakieś nieprzydatne programy sieciowe. Przecież to wszystko jest niepotrzebne. Zamykanie systemu windows trwa także bardzo długo. Używałem wielu programów do szybszego uruchamiania systemu windos np. AntySpy 3.0 PL, Doctor Tweak Xp 1.6 i inne. Pomóżcie mi. Jeżeli macie jakieś programy, bądź artykuły to podajcie mi swój adres e-mail, spróbuję się z wami skontaktować. Jakby ktoś miał jescze coś na temat przyśpieszania neostrady, to bardzo proszę. Ponoć był już na elektrodzie artykuł związany z tym, ale go przegapiłem.

P.S. Mam system Windows Xp Professional Service Pack 1 Oryginał.
  • REKLAMA
  • #2 1227751
    tb0171
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Polecam Tweaki Hare&Zoom, naprawdę przyspieszają bootowanie & zamykanie...
    XP jest taki powolny bo ma masę sterowników załadowanych do pamięci, Ty masz sieć bezprzewodową, system musi przy starcie załadować do niej stery i się mozoli. Ja od roku używam instalek XPicy zrobionych z programem nLite, bardzo przyspiesza działanie Windowsa i można wywalić te wszystkie "niepotrzebne" sterowniki i usługi ;)
    Spróbuj co jakiś czas czyścić folder %WINDIR%\system32\Prefetch.
    Pozatym każdy windows lubi wkładać w swoje usługi więcej pamięci niż im potrzeba, to samo jest z programami...
    Link do hare & zooma
    Możesz także zainstalować SP2, albo lepiej zrobić instalkę z SP2 i przeinstalować system.
    Zainstaluj też Ad-Aware najnowszy i jakieś inne antyvirusy, spowolnienie pracy może być spowodowane programami spyware ;)
  • #3 1227795
    Adili
    Poziom 17  
    Mam program Ad-Aware, czyszczę folder Prefetch. Mam także włączony Kaspersky Anti-Hacker. Czyszczę rejestr windows programem System Mechanik 5 Professional. Posiada on także inne rzeczy tego typu. Spróbuję przyśpieszyć kompa twoimi metodami. Dzięki. Jak byś miał jeszcze coś na temat neostrady.
  • REKLAMA
  • #4 1227826
    tb0171
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Nie mam nic na temat neostrady niestety bo jej nie używam. Może dlatego, że masz taką masę programów system tak spowalnia? Wywal kilka działających w tle, przetestuj zostaw te które się opłaca, bo generalnie te wszystkie "super tweak extra turbo xp 2005" to są atrapy. Jeszcze jest jeden dobry tweak, nazywa się TuneXP, ale uwaga bo wiele jest innych tweaków z taką nazwą, większość z nich to kicha. Można tym programem sobie zdefragmentować pliki autostartu (wymagany systemowy defragmentator). To bardzo skraca czas bootowania systemu.
    Powodzenia w tweak'owaniu ;)
  • REKLAMA
  • #5 1228169
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Ja mam tylko athlona 1,7 i XP chodzi bardzo przyzwoicie. Wywal to badziewie pod tytułem Kaspersky. Potrafi "zamordować" każdego blaszaka a jego "szczelność" jest co najmniej dyskusyjna. Wyznaję ponadto zasadę, że im mniej człowiek kombinuje tym komputer jest szybszy.
  • #6 1228272
    disabled
    Poziom 11  
    Autor powyzej może mieć sporo racji: nic nie napisałeś jak zachowuje się komputer ze "świerzym" systemem, bez zainstalowanych żadnych programów narzędziowych?
    I jeszcze jedno:uruchamianie trwa wolno cały czas, czy ma takie momenty, że sobie stoi i wygląda na to że nic nie robi?:) Bo powodem może być zarówno uruchamiana sieć jak i np sterownik do dysku, za nowy:] i system działa z nim tak sobie...
    Ja jeszcze bym spróbował pogrzebać w środku komputera: nie napisałeś czy dysk jest sata czy ide? Kiedyś widziałem Durona 850 który chodził gorzej niż celka 300 właśnie z powodu podpiętego na jednej taśmie dysku i cdromu.:) Oczywiście w biosie wszystko jest tak jak trzeba?:]
    pozdr.
  • #7 1228367
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    To fakt niezaprzeczalny: HDD i CDROM na jednym kabelku to może dobrze narozrabiać.
  • #8 1228398
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    taki kasperski potrafi zamulić ładowanie dość skutecznie ,jeśli uruchamiasz ze startem win, system mechanic ,nie powinien iść w parze z antywirusami ,do czyszczenia wpisów i naprawy- polecam registry fix ,dalej, uruchomiona opcja przywracania xp też muli i spowalnia,no i te opcje związane z animacją,wyglądem,pulpitem,cienie pod folderami etc -to należy wszystko powyłączaćjak i zbędne usługi ,raporty,debugi, itd
  • #9 1228687
    Adili
    Poziom 17  
    Chciałbym dodać iż komputer ze "świeżym" windowsem, z parametrami przedstawionymi powyżej uruchamia się w ciągu 13,5 s. Dzięki za rady i czekam na następne.

Dodano po 19 [minuty]:

Chciałbym uprzedzić że jeżeli ktoś poda mi propozycję instalacji systemu Windows 98 to z góry mówię że mój procesor jest 64-bitowy i system Win 98 nie obsłuży go. Jednakże nie ukrywam że chciałbym powrócić do Windows 98. A co do Kaspersky-ego to potrzebuję go ponieważ muszę mieć zabespieczenie w sieci z powodu stałego łącza. Po wyłączeniu go natychmiast nałapuje jakieś wirusy. Jeżeli znacie jakiś dobry Anti-Virus, który szybko się uruchamia w czasie startu systemu i skutecznie chroni komputer to proszę o jego nazwę.
  • #10 1228866
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    no i doszliśmy do tego żeby zainstalować przeglądarkę operopochodną lub ją samą -zero problemów ,wystarczy zapora windy- co do avir,a to niezły jest mks vir -ja używam go raz na tydzień dla pewności ale po instalacji opery ,po prostu też go odinstaluję
    a 13 sekund to w zasadzie całkiem niezły czas ,nawet wydaje mi się to przechwałką jak i twen 64 bity proc -na pewno nikt nie miał ci zamiaru proponowac 98....
    pozdrowienia
  • #11 1228967
    Adili
    Poziom 17  
    Z czasem uruchamiania nie kłamałem. Posiadam szybki bios firmy Award i w dodatku procek z technologią Hyper-Threading (hiper wątkowość),
    1 Mb L2 Cache wpółpracujący z szyną 800Mhz FSB, Dual Chanenel DDR400. Moja płyta główna to Abit IS7-E2 I865PE HT Technology.
    Intel Prescott CPU. Dysk SerialATA.
  • REKLAMA
  • #12 1229763
    Danieloos
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    A może to ci pomoże?
    Załączniki:
    • SpeedXP.rar (395.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1229923
    artur00
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Witam
    co do anty wira to zastań przy kasperskim w niewielkim stopniu spowania system w porównaniu z nortonem av czy innymi a jest znacznie skuteczniejszy. kiedyś skanowałem nortonem jakiś dysk klienta nic nie wykrył, a na tym samym dysku kasperski wykrył mi trojana.

polecam też założenie partycji ok 2G w najszybszym miejscu na dysku, na pliki tymczasowe wszelkich programów, internet explorera, winzipów, nero itp. a także na plik wymiany windows, najlepiej ustawić stały rozmiar pliku wymiany. u mnie tez zabieg najbardziej przyspieszył windows, i nie ma tego efektu że po miesiącu, dwóch windows zaczyna zwalniać.

dobrą sprawą jest też microsoftowy program bootvis, potrawi przeanalizować sekwencję startową kompa, pokazuje później wynik na wykresie i można sobie zobaczyć co nam zwalnia stery od kary siecowej czy inne, potrafi też zoptymalizaować start, przyśpieszy to troszkę uruchamianie kompa

jeżeli bedziesz chciał użyć tego bootvis'a to najpierw zerknij tu :
    http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;821581

Pozdrawiam
    artur
  • #14 1232085
    Adili
    Poziom 17  
    Jak już wcześniej wspomniałem mam procka z technologią Hyper - Threading i program BootVis nie obsługuje go i występuje błąd. Nie mogę uruchomić Windowsa. Nawet łatka którą proponuje Microsoft nie działa. Wyprubowałem ten program już wcześniej, ponieważ był on w prenumeracie CHIP. Niestety. Prubuję dalej...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu powolnego działania systemu Windows XP na komputerze z procesorem Intel Pentium 4 3,0 GHz, 512 MB RAM i dyskiem 160 GB SATA. Przyczyną spowolnienia mogą być liczne załadowane sterowniki, zwłaszcza związane z siecią bezprzewodową, oraz działające w tle programy, w tym antywirus Kaspersky Anti-Virus Personal 5 i Kaspersky Anti-Hacker, które mogą znacząco obciążać system. Zalecane jest odchudzenie systemu poprzez usunięcie niepotrzebnych sterowników i usług za pomocą narzędzi takich jak nLite, czyszczenie folderu Prefetch, wyłączanie efektów wizualnych i zbędnych usług systemowych, a także defragmentacja plików autostartu przy pomocy TuneXP. Instalacja Service Pack 2 oraz użycie programów do usuwania spyware (np. Ad-Aware) również może poprawić wydajność. Wskazano na konieczność optymalizacji pliku wymiany poprzez utworzenie osobnej partycji o stałym rozmiarze oraz na potencjalne problemy sprzętowe, takie jak podłączenie dysku i napędu CD-ROM na jednym kablu IDE. Program BootVis mógłby pomóc w analizie i optymalizacji procesu startu, jednak nie działa poprawnie na procesorach z technologią Hyper-Threading. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące wyboru lżejszych programów antywirusowych, np. MKS Vir, oraz przeglądarki Opera, która może zmniejszyć obciążenie systemu. Autor potwierdził szybki czas uruchamiania świeżo zainstalowanego systemu (około 13,5 s) i podkreślił, że potrzebuje skutecznej ochrony antywirusowej ze względu na stałe łącze internetowe (Neostrada). Płyta główna to Abit IS7-E2 z chipsetem I865PE, procesor Intel Prescott z 1 MB pamięci L2 Cache i szyną 800 MHz FSB, pamięć DDR400 w trybie Dual Channel.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA