logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5733 - komputer się wyłącza pod wpływem gry

kansass 03 Lut 2013 23:15 7131 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego laptop Acer Aspire 5733 wyłącza się po 15–20 minutach gry, mimo że przy innych programach działa normalnie?

Najbardziej prawdopodobna przyczyna to przegrzewanie się pod obciążeniem, więc trzeba sprawdzić temperatury CPU i GPU podczas gry oraz zrobić pełną konserwację układu chłodzenia: wydmuchać kurz i wymienić pastę termoprzewodzącą [#11886176][#11888444][#11896057] Sam brak dużej ilości kurzu nie wyklucza problemu, bo może być też rozszczelniony heatpipe albo inna wada układu chłodzenia, która powoduje odcięcie zasilania przy większym obciążeniu [#11895463] Jeśli po czyszczeniu i pomiarach temperatur problem nadal występuje, laptop powinien trafić do serwisu/gwarancji, gdzie mogą sprawdzić lub wymienić układ chłodzenia albo płytę główną [#11891969][#11895463]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 11885301
    kansass
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam

posiadam acera aspire 5733 zakupionego po wakacjach, pod wpływem gry o nazwie tibia która nie jest bogata w kto wie jaka grafikę komputer się wyłacza? dlaczego? pytam was. Pomożcie mi proszę, robiłem formata wcześniej, jednak dalej to samo co to może być? u innych moich znajomych nic się nie dzieje, gra im chodzi i komputer tez, mimo ze o kompy nie dbaja tak jak ja! pozdro

mam 8gb ramu
    procesor intel core i3 CPU m380 @ 2,53 GHz 2,53 ghz

proszę o sensowne odpowiedź

Dodano po 3 [minuty]:

dodam ze komputer się grzeje przy tym
  • REKLAMA
  • #2 11886059
    kansass
    Poziom 11  
    czy ktoś wie o co chodzi? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 11886176
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 932
    Należy wykonać konserwację układu chłodzenia, tj wydmuchać kurz i wymienić pastę termoprzewodzącą na procesorze i grafice.
  • #4 11887222
    kansass
    Poziom 11  
    No tak ale komputer jest prawie nowy!
  • #5 11887237
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Ocena: 66
    Co oznacza "prawie nowy"? Ile tygodni temu go zakupiłeś? Korzystasz z niego kładąc go na kolanach lub pościeli?
  • #6 11887637
    kansass
    Poziom 11  
    Komputer jest zakupiony ok. 1 miesiąc po wakacjach które były w ubiegłym roku. Komputer nigdy nie leżał na pościeli luzem, zawsze na podstawce plastikowej z ikei. Ogólnie leży na nakastliku.
  • #7 11888444
    pawel_m_92
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Zrób tak jak powiedział dr.master, przede wszystkim wyszyść układ chłodzenia (wentylatory). Możesz również, podczas gry sprawdzić temperatury jakie panują w środku (procesor, dyski, karta graficzna) np. Everestem i wrzucić tu zdjęcie
  • #8 11888920
    kansass
    Poziom 11  
    Panowie dbam o pokój, nie mam dużo kurzu w pokoju, jestem pewny ze komputer jest czysty od środka ponieważ on się nie wyłącza przy innych programach tylko przy tej grze (?) tak mi się zresztą wydaje. W każdym bądź razie to nie jest kurz! Komputer jest nowy!

Dodano po 1 [godziny] 47 [minuty]:

Czy ktoś wie o co chodzi?
  • #9 11890543
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Haha. Dawno nie słyszałem takiego tłumaczenia. Nie zapomnę jak pracownikom szpitala musiałem tłumaczyć, że to kurz jest winny wyłączania komputera, a ci nieprzerwanie mówili, że przecież w szpitalu jest czysto. Finał był takim, że dostali FV za nieuzasadnioną naprawę, bo wysłali komputer do serwisu mimo instrukcji, by go przeczyścić. Przyjechał, był wybitnie zakurzony, został wyczyszczony, została wymieniona pasta, został sprawdzony czy wszystko inne działa i odesłany z FV na 50PLN.

Z Twoim komputerem jednak jest nieco inna sprawa, bo to laptop i nie wszędzie masz dostęp.

Dlatego aby potwierdzić, że to z winy przegrzewania się CPU uruchom jakiś BurnIn lub inne narzędzie wyciskające siódme poty z procesora. Jak się nie wyłączy - nie jest to problem z kurzem. Jak się wyłączy należy potwierdzić w 100%, że w środku nie ma co czyścić.

Jak sprawdzasz ręką wylot powietrza - jest ciepłe czy bardzo ciepłe?
  • REKLAMA
  • #10 11890569
    kansass
    Poziom 11  
    GallusAnonimus napisał:
    Haha. Dawno nie słyszałem takiego tłumaczenia. Nie zapomnę jak pracownikom szpitala musiałem tłumaczyć, że to kurz jest winny wyłączania komputera, a ci nieprzerwanie mówili, że przecież w szpitalu jest czysto. Finał był takim, że dostali FV za nieuzasadnioną naprawę, bo wysłali komputer do serwisu mimo instrukcji, by go przeczyścić. Przyjechał, był wybitnie zakurzony, został wyczyszczony, została wymieniona pasta, został sprawdzony czy wszystko inne działa i odesłany z FV na 50PLN.

Z Twoim komputerem jednak jest nieco inna sprawa, bo to laptop i nie wszędzie masz dostęp.

Dlatego aby potwierdzić, że to z winy przegrzewania się CPU uruchom jakiś BurnIn lub inne narzędzie wyciskające siódme poty z procesora. Jak się nie wyłączy - nie jest to problem z kurzem. Jak się wyłączy należy potwierdzić w 100%, że w środku nie ma co czyścić.

Jak sprawdzasz ręką wylot powietrza - jest ciepłe czy bardzo ciepłe?

Problem jest w tym że komputer wyłącza się podczas gry po ok. 15-20 minutach. Normalnie chodzi bez zarzutu, np. teraz zostawiłem go na parę godzin żeby chodził, jestem pewny że się nie wyłączy. Wczoraj przegrywałem płyty, komputer nawet się grzał ale się nie wyłączył. Natomiast kiedy włączę gre, komputer zachowuje się tak, jakbym wyjął kabel zasilający. Wyłącza się na ostro, lecz nie resetuje.

Testowałem także programem OCCT, procesor był cały czas na 100%, komputer się nie wyłączył a operacja trwała ogółem ok. 2 minut. Nie dało rady dłużej ponieważ wyskakiwał błąd "o przegrzaniu?" Nie mam pojęcia, jeżeli kogoś to zainteresuje, mogę go przepisać tutaj na forum.

PS. Szpital to miejsce czyste masz racje, no ale komputery pewnie tam stoją już chwile i pewnie dlatego były tak zapchane kurzem. Ja go nie mam nawet roku, i chyba nawet jeszcze nie ma nawet pół roku, wiec trochę by było zastanawiające skąd tyle kurzu by było w pokoju skoro pokój jest sprzątany, a komputer jest trzymany na podstawce i regularnie czyszczony z wierzchu!

Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

@ Jak przykładam rękę do wywietrznika powietrza, to jest lekko ciepłe. Jeżeli uruchamiam grę, zaczyna być bardzo ciepłe wtedy następuje wyłączenie komputera, chciałbym dodać jeszcze że jak coś robie innego, komputer się nie wyłącza ale jest ciepły.
  • #11 11890664
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Z tego co opisałeś tym bardziej skłaniam się ku tezie o zakurzeniu radiatora, co uniemożliwia skuteczne chłodzenie. Naprawdę sprawdź komputer pod tym względem i usuń kurz, a będziesz mógł dalej tłuc w Tibię - level nie zając ale sam się nie wbije ;-)

Wracając do szpitala - komputer był jeszcze na gwarancji, miał około roku czasu eksploatacji. Po prostu stał na podłodze, a to oznacza, że się brudzi 2-3x szybciej niż taki co stoi na biurku. No i szpital jest faktycznie raczej czysty, bo codziennie tam się sprząta.
  • #12 11890726
    kansass
    Poziom 11  
    a co jeśli to czyszczenie nie pomoże? co jeszcze wchodzi w gre?
  • #13 11890733
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Jak czyszczenie nie pomoże, to skontaktuj się z serwisem. Masz gwarancję. Myślę, że do tego po prostu nie dojdzie.
  • #14 11890766
    kansass
    Poziom 11  
    No tak, ale nie sądzę że uznają mi gwarancję. Co oni będą w Tibie grać i patrzeć czy komputer się nie wyłączy?

Przecież ten laptop chodzi dobrze przy innych aplikacjach (nie testowałem gier), ale miał obciążenie na procesorze 100% i się nie wyłączył. Powiedzą że nie jest wadliwy i tyle.

A może to jest wina jakiś sterowników?
    Przedtem chodził dobrze aż tu nagle zaczął się wyłączać pod wpływem tej gry.
  • #15 11890874
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Jak go wyczyścisz to problem ustąpi. Jak nie ustąpi to wtedy serwis i spokojnie pomogą.
  • #16 11890902
    kansass
    Poziom 11  
    Czyli to znaczy że jak oddam teraz kompa do czyszczenia, będę musiał go potem czyścić co 3 miesiące?

Dodano po 55 [sekundy]:

A może to być wina pamięci ram? Mam 8gb ale dokupiłem 4 GB wczesniej bo komputer lekko się zacinał jak bylo duzo uruchomionych procesów. Czy to może być spowodowane tym że pamieć ram jest padnięta?
  • #17 11890908
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Wszystko zależy od warunków eksploatacyjnych. Nie dbasz o niego, to raczej regularnie powinieneś o tym pamiętać. Czy komputer jest "palący" (palisz tytoń w pokoju)?
  • #18 11890910
    kansass
    Poziom 11  
    Nie tak jak wspomniałem wyżej, dbam o pokój jest on czysty, nie mam dużo kurzu no ale jak każdy, coś tam jest. Jestem osobą nie palącą.

Dodano po 1 [minuty]:

Poza tym komputer też nie chodzi 24/7 tylko jest wyłączany.
  • #19 11890921
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    I tak pozostaje poczekać na weryfikację i usunięcie zakurzenia. Dopiero potem mamy w kolejce wymianę pasty pod układem chłodzenia (serwis gwarancyjny), wymianę układu chłodzenia (także w ramach gwarancji) i na koniec wymiana MOBO (także w ramach gwarki).

Laptop nie może się przegrzewać i jeśli nie ma kurzu, to trzeba go naprawić.

Daj znać gdyby czyszczenie nie pomogło. Do tego czasu dalsza dyskusja staje się nieco jałowa ;-)
  • REKLAMA
  • #20 11891876
    kansass
    Poziom 11  
    GallusAnonimus napisał:
    I tak pozostaje poczekać na weryfikację i usunięcie zakurzenia. Dopiero potem mamy w kolejce wymianę pasty pod układem chłodzenia (serwis gwarancyjny), wymianę układu chłodzenia (także w ramach gwarancji) i na koniec wymiana MOBO (także w ramach gwarki).

Laptop nie może się przegrzewać i jeśli nie ma kurzu, to trzeba go naprawić.

Daj znać gdyby czyszczenie nie pomogło. Do tego czasu dalsza dyskusja staje się nieco jałowa ;-)

Laptopa wyczyściłem, jak sądziłem. Dużo kurzu nie było, prawie wcale. Nadal się wyłącza.
  • #21 11891893
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Jak go wyczyściłeś (które miejsca, jakie części komputera otwierałeś itp.)? Nie jest niczym nienaturalnym, że czyszczenie pobieżne nie usuwa kożuszka, do którego nie ma dostępu bez rozebrania układu chłodzenia.
  • #22 11891923
    kansass
    Poziom 11  
    Chodziło mi w poprzednim poście o to że serwisant to zrobił, powiedział ze kurzu prawie wcale nie było. Po powrocie do domu po włączeniu gry było troche lepiej, ale nadal się wyłączył. To jest tylko przy odpaleniu gry.
  • #24 11891946
    kansass
    Poziom 11  
    tzn?

Dodano po 2 [minuty]:

sterowniki czy co?
  • #25 11891969
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Skontaktuj się z serwisem celem oddania komputera na gwarancję. Tam go prawidłowo wyczyszczą, a jeśli będzie potrzeba to wymienią układ chłodzenia lub płytę główną.
  • #26 11892016
    kansass
    Poziom 11  
    GallusAnonimus napisał:
    Skontaktuj się z serwisem celem oddania komputera na gwarancję. Tam go prawidłowo wyczyszczą, a jeśli będzie potrzeba to wymienią układ chłodzenia lub płytę główną.

No tak ale serwisant mówił że to może być przyczyna sterowników do grafiki skoro komputer się wyłącza pod wpływem gry. Ale wydaje mi się że wszystkie sterowniki mam zaktualizowane do najnowszej wersji, w szczególności do karty graficznej.

Boję się oddawać trochę komputer na gwarancję ponieważ też jak wspomniał serwisant, jego zdaniem komputer na gwarancji jest poddawany "testom" które są przystosowane do marki i myśli że ten komputer przejdzie je bez problemu.

Ogółem problem jest dość dziwny, tym bardziej że wcześniej chodziło i po 3 client-y naraz i nie robiło takiego problemu. Kurzu nie ma a na gwarancji chyba nie będą odpalać Tibi i sprawdzać.

Masz jeszcze jakieś pomysły?
  • Pomocny post
    #27 11892028
    GallusAnonimus
    Poziom 30  
    Zmień serwisanta. To jakiś amator jest.
  • #28 11892531
    kansass
    Poziom 11  
    A jakiś bardziej konkretny pomysł?

Dodano po 36 [minuty]:

Dopiero skończyłem instalować program i komputer przycieło. On nawet ciepły nie jest po tym czyszczeniu.

O co w tym wszystkim chodzi??
  • Pomocny post
    #29 11895463
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 841
    Właściwie jakie temperatury osiąga podczas przeglądania internetu i grania w gry ? Od tego powinien zacząć się pierwszy post a żadnego screena z temperaturami nie widać. Jeśli są w porządku i trzymają się norm to nie musi to być ich wina.

Jest taka możliwość że kurzu może być zero a rozszczelniony heatpipe nie będzie dostarczał ciepła do radiatora i też się wyłączy z powodu przegrzania CPU.
    Możliwa też wada fabryczna tego modelu.
  • #30 11896044
    kansass
    Poziom 11  
    wariato, dzieki za reakcje na moja wiadomosc.

Znasz jakiś program który jest dobry w sprawdzaniu tych temperatur?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Acer Aspire 5733, który wyłącza się podczas gry w Tibia, mimo że komputer nie jest obciążony innymi aplikacjami. Po przeprowadzeniu formatu i czyszczeniu układu chłodzenia, problem nadal występuje. Użytkownik posiada 8 GB RAM i procesor Intel Core i3 CPU M380. W dyskusji sugerowane są różne przyczyny, takie jak przegrzewanie się procesora, zanieczyszczenie układu chłodzenia, a także potencjalne problemy ze sterownikami graficznymi. Użytkownik planuje oddać laptopa do serwisu w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA