GallusAnonimus napisał: Haha. Dawno nie słyszałem takiego tłumaczenia. Nie zapomnę jak pracownikom szpitala musiałem tłumaczyć, że to kurz jest winny wyłączania komputera, a ci nieprzerwanie mówili, że przecież w szpitalu jest czysto. Finał był takim, że dostali FV za nieuzasadnioną naprawę, bo wysłali komputer do serwisu mimo instrukcji, by go przeczyścić. Przyjechał, był wybitnie zakurzony, został wyczyszczony, została wymieniona pasta, został sprawdzony czy wszystko inne działa i odesłany z FV na 50PLN.
Z Twoim komputerem jednak jest nieco inna sprawa, bo to laptop i nie wszędzie masz dostęp.
Dlatego aby potwierdzić, że to z winy przegrzewania się CPU uruchom jakiś BurnIn lub inne narzędzie wyciskające siódme poty z procesora. Jak się nie wyłączy - nie jest to problem z kurzem. Jak się wyłączy należy potwierdzić w 100%, że w środku nie ma co czyścić.
Jak sprawdzasz ręką wylot powietrza - jest ciepłe czy bardzo ciepłe?
Problem jest w tym że komputer wyłącza się podczas gry po ok. 15-20 minutach. Normalnie chodzi bez zarzutu, np. teraz zostawiłem go na parę godzin żeby chodził, jestem pewny że się nie wyłączy. Wczoraj przegrywałem płyty, komputer nawet się grzał ale się nie wyłączył. Natomiast kiedy włączę gre, komputer zachowuje się tak, jakbym wyjął kabel zasilający. Wyłącza się na ostro, lecz nie resetuje.
Testowałem także programem OCCT, procesor był cały czas na 100%, komputer się nie wyłączył a operacja trwała ogółem ok. 2 minut. Nie dało rady dłużej ponieważ wyskakiwał błąd "o przegrzaniu?" Nie mam pojęcia, jeżeli kogoś to zainteresuje, mogę go przepisać tutaj na forum.
PS. Szpital to miejsce czyste masz racje, no ale komputery pewnie tam stoją już chwile i pewnie dlatego były tak zapchane kurzem. Ja go nie mam nawet roku, i chyba nawet jeszcze nie ma nawet pół roku, wiec trochę by było zastanawiające skąd tyle kurzu by było w pokoju skoro pokój jest sprzątany, a komputer jest trzymany na podstawce i regularnie czyszczony z wierzchu!
Pozdrawiam
Dodano po 2 [minuty]: @ Jak przykładam rękę do wywietrznika powietrza, to jest lekko ciepłe. Jeżeli uruchamiam grę, zaczyna być bardzo ciepłe wtedy następuje wyłączenie komputera, chciałbym dodać jeszcze że jak coś robie innego, komputer się nie wyłącza ale jest ciepły.