logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Używany PC z monitorem do 300zł - internet i starsze gry 3D, bez CRT

swiercm 04 Lut 2013 18:16 2265 19
REKLAMA
  • #1 11887801
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Witajcie

Mam ograniczony budżet (powiedzmy 200zł - 300zł)

Nie posiadam nic, więc potrzebny będzie także monitor (CRT nie wchodzi w grę)
    Głośników i innych peryferiów nie potrzeba (mysz, klawiatura - musi być)
    Sprzęt oczywiście używany, bo w tej cenie na pewno nic nowego nie będzie.
    Czy to w ogóle możliwe?

P.S. "gotowce" z allegro nie wchodzą w grę.
    Zasilacz musi być MARKOWY (zakładam w budżecie 62zł z wysyłką za Fortrona 350W)
    Mamy więc około 238zł na resztę.
    Komputer ma służyć do internetu i starszych gier 3D.
  • REKLAMA
  • #2 11887876
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    Wklep w Google "komputer poleasingowy". Mam gdzieś w domu biurowego HP i jest całkiem całkiem, a przede wszystkim bardzo cichy :)
  • #3 11887920
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    Loker napisał:
    Wklep w Google "komputer poleasingowy".

Również popieram takie rozwiązanie :) (tym bardziej że zazwyczaj masz gwarancję 1-3miesiące). Polecam Dell'e, mamy w robocie kilkadziesiąt takich, niektóre nawet po 10 lat już mają i działają bez zarzutów.
  • REKLAMA
  • #4 11889096
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    A jakiej klasy są to komputery? Czy do internetu się nadają, czy tylko do worda jak PIII? Takiego bym nie chciał, co nawet flash nie uciągnie.

Wolałbym coś pokroju mojego komputera z podpisu, może o klasę lepszy, jeśli to możliwe, złożony z części używanych, sprawnych. Wątpię, czy da się ale może... Nie mam pojęcia, dlatego pytam.
  • #5 11889242
    Vieslav889
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Celuj w jakiegoś Pentium 4 EE (czyli 3,0 i 3,2 Ghz). W nic poniżej się nie pakuj, tylko ten procek jeszcze jakoś daje sobie radę ze współczesnym internetem.
    Dyski 40GB znajdziesz na allegro za 10zł wyciągnięte nie wiadomo skąd. Pentium 4 to koszt 10-20zł (koniecznie LGA775 i najlepiej wersja extreme edition; trochę cierpliwości i dostaniesz za te pieniądze). Najdroższa z tego wszystkiego będzie MB: około 50zł. Ale grunt to cierpliwość i polowanie :). 1GB RAM wystarczy (~40zł). Przy optymistycznych założeniach zapłacisz za to 120zł.
  • #6 11889293
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Vieslav889 napisał:
    Celuj w jakiegoś Pentium 4 EE (czyli 3,0 i 3,2 Ghz). W nic poniżej się nie pakuj, tylko ten procek jeszcze jakoś daje sobie radę ze współczesnym internetem.
    Dyski 40GB znajdziesz na allegro za 10zł wyciągnięte nie wiadomo skąd. Pentium 4 to koszt 10-20zł (koniecznie LGA775 i najlepiej wersja extreme edition; trochę cierpliwości i dostaniesz za te pieniądze). Najdroższa z tego wszystkiego będzie MB: około 50zł. Ale grunt to cierpliwość i polowanie :). 1GB RAM wystarczy (~40zł). Przy optymistycznych założeniach zapłacisz za to 120zł.

O widzisz. To już jest to, o co mi chodziło. Ale czekam, na dalsze propozycje. A ile może kosztować taki 17" monitor, z przyzwoitymi parametrami? 1024x768 jak dla mnie wystarczy.
  • REKLAMA
  • #8 11889564
    kozak69
    Poziom 25  
    Ocena: 76
    ja mam Hpeka,sprawuje się całkiem nieźle
    nic nie muli chodzi cicho,potem możesz dokupić jakas karte graficzna i mozesz sobie pograć w kilkuletnie gierki
  • #9 11889690
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    okokpopo1 napisał:

I tak jeszcze to dysku i DVD nie mam. Nic nie mam. Jakiś stary CDrom się znajdzie ale to wszystko.
    Dysk od biedy jakiś znajdę, ale pojemność jego to i prędkość to żenada, więc też nie mam.
    Puszki (obudowy też nie mam) :D:D:D

no jak braknie 20zł, może 50zł to nie warto oszczędzać prawda?
    Ciekawa, bardzo ciekawa propozycja... wiedziałem:D:D:D dziękuję.

Ale fortrona 350W to bym chyba zmienił na tego 300W mimo wszystko. Będzie na wyrost trochę, jeśli się uda to 400-450W znajdę.
  • #10 11894373
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Zmiana budżetu bo musi być coś lepiej.
    Powiedzmy 350-400zł z monitorem. Niby niewiele ale może pomoże.
    A. Obudowy też nie mam. Nic nie mam. (kable może znajdę)
  • #12 11896516
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Nie lepiej coś odłożyć. Starocie lubią się palić, można tak dopłacać do złomu w kółko. Podzespoły niby działają, nie wiadomo w jakim środowisku pracowały: przemysł, remonty, pyły... na pewno to nie to co nowe. Z doświadczenia i setek komp'ów na jakich pracowałem to jest tak: jedna rzecz w końcu się zepsuje. Potem można wymieniać i psują się lawinowo albo się zdarza, że jedna rzecz w konkretnej konfiguracji nie działa - a w innej działa. Potem się piszę szlachetne słowa: nie mam jak przetestować: więc sprzedaje jako uszkodzone: czytaj "ukryta wada". Wyjdzie po miesiącu paląc Twój zasilacz.
    Lepiej kupić coś 2x drożej, żeby popracowało 5x dłużej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 11896938
    Vieslav889
    Poziom 24  
    Wszystko się zepsuje, ryzyko jest również w przypadku nowego sprzętu, a z doświadczenia widzę, że starszy jest bardziej solidny, wytrzymały i zwyczajnie trwalszy. Przykład: mam laptopa Toshiba M40 z 2003 roku. Działa pięknie do tej pory, aż nadziwić się nie mogę, że świetnie daje sobie jeszcze radę jako komputer do internetu (nawet flash nie zabija pentium m 1,8). Nigdy nie naprawiana. Nowe laptopy działają dwa do czterech lat, gdzie w międzyczasie minimum raz lecą na serwis w ramach gwarancji. ~300zł jako komputer zapasowy jest dobrym pomysłem.
    Najlepiej kupować od osób prywatnych, którzy sprzedają sprzęt po rozbudowie i w miarę dobrze go opiszą. Nie raz zdarzyło mi się kupić coś z "komisu", co działało na zasadzie zombie (umarło, ale jeszcze jakoś przywrócili do życia :D ), przykład: dyski twarde, które są zerowane, remapowane itd. aby nie było widać bad sectorów. Pochodzi miesiąc, dwa i do wyrzucenia.
    Przyszła mi jeszcze do głowy podstawka AM2: dwurdzeniowy Athon to koszt około 50zł. Płyta niestety około 80zł (chyba, że coś taniej wylicytujesz). 1GB DDR2 około 40zł. Reszta jw (dysk sata używany kupisz za około 20zł). W najgorszym wypadku zapłacisz niecałe 200zł. Przy optymistycznej wersji zakładam 150zł za to. Może być jednojajowy athlon (również dobrze dają jeszcze radę), koszt ~30zł (cały czas piszę o boxach). W podstawkę 939 nie ma co się bawić. Ceny podobne, a AM2 będzie łatwiej rozbudować za jakiś czas.
    Niemniej jednak poniżej P4 EE nie ma co schodzić.
  • REKLAMA
  • #15 11899829
    Vieslav889
    Poziom 24  
    Przecież ten drugi to stacja robocza, co on z nim zrobi?
  • #16 11899833
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Do internetu, filmów w sam raz.
  • #17 11899883
    Vieslav889
    Poziom 24  
    A jak zainstaluje na tym system, bo 1GB na pewno nie wystarczy. No chyba, że Puppy Linux. Stacja robocza przeznaczona jest do pracy w sieci, przy bezpośrednim połączeniu z serwerem.
  • #18 11899915
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Nikt nie powiedział, że ma być łatwo. Jest możliwość rozbudowy o dysk laptopowy 2.5". Zawsze można wybrać rozwiązanie z płytą.
  • #19 11902385
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Spokojnie Panowie i Panie. Patrzę, rozważam, czytam uważnie. Jeśli w tej kwocie bedzie duży problem to zaczekam, aż budżet wzrośnie. Na razie bez zmian.

Stacja robocza odpada.

To musi byc taki normalny PC z mozliwością późniejszej rozbudowy/przebudowy. Licze się z tym, że potem trzeba będzie wymienić płytę, proca i pamięć.
    Jak od czegoś nie zaczne, to nigdy nic nie kupię, więc proszę nie pisać, że lepiej zaczekać bo lepiej dołożyć. Na dziś dzień to jest 350 - 400zł za całość. I liczę sie, że wodotrysków nie będzie:D
  • #20 11922028
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Temat nieaktualny. Zycie przyniosło inne rozwiązanie (częściowo sprzęt kupiony, częściowo otrzymany) Dzięki za pomoc. Jeśli się coś zmieni - otworzę temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje używanego komputera z monitorem w budżecie 200-400 zł, przeznaczonego do przeglądania internetu i starszych gier 3D, z wykluczeniem monitorów CRT. Uczestnicy dyskusji sugerują różne konfiguracje, w tym komputery poleasingowe, takie jak modele HP i Dell, które są ciche i niezawodne. Rekomendowane procesory to Pentium 4 EE oraz Pentium D, z płytami głównymi LGA775. Użytkownicy podają również konkretne oferty z Allegro, w tym zasilacze Fortron oraz pamięci RAM. Wskazują na ryzyko związane z zakupem używanego sprzętu, ale także na jego potencjalną trwałość. Ostatecznie użytkownik informuje, że temat jest nieaktualny, ponieważ znalazł częściowo rozwiązanie swojego problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA