logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[eagle] Jak w Eagle 6.2.0 rozpoznać wyprowadzenia diody przy obracaniu elementu?

lis6502 05 Lut 2013 10:20 1332 2
REKLAMA
  • #1 11890722
    lis6502
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Witam serdecznie po raz kolejny :)
    Wpadł mi do głowy pewien pomysł, pewnie w 15 min zrealizowałbym go na pająka, jednak chcę zrobić wszystko 'koszernie', ze schematem, płytką etc.
    Do projektowania wybrałem Eagle 6.2.0 w wersji free.

Stworzyłem wstępny schemat i na jego podstawie płytkę. O ile schemat jest banalny i tu większych problemów nie doświadczyłem, o tyle płytka powoli mnie przerasta. Zależy mi by ścieżki poprowadzić ręcznie, przynajmniej katody. Chciałbym rozplanować tak LEDy 1-7, aby umiejscowione były katodami do wewnątrz. Chodzi by ścieżkę 'katodową' poprowadzić raz bez przelotek( PCB w zamierzeniu jednowarstwowe). W załączniku zamieszczam schemat, płytkę w eagle i szkic w Paint'cie obrazujący o co mi chodzi. Jak zrobić by podczas obracania elementu wiedzieć które wyprowadzenie jest które?
    Ledy 9-14 ułożone będą tak samo jak pierwszy pakiet, paintowa 'scieżka' obrazuje tylko o co mi chodzi.
    [eagle] Jak w Eagle 6.2.0 rozpoznać wyprowadzenia diody przy obracaniu elementu?
    Załączniki:
    • Predator's 7 seg display.zip (144.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11894549
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Zadanie jest banalnie proste.
    Wystarczy tylko zmienić obudowę diody na taką która ma wyszczególnioną katodę i anodę, co widać w czerwonej obwódce.
    Można również nie zmieniać obudowy, ale zwrócić uwagę na pomocnicze linie unrouted(cienkie białe), aby były umieszczone w środku owalu.
    Masz to pokazane po podświetleniu narzędziem Show.
  • #3 11894559
    lis6502
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Wstępnie problem rozwiązany: przy pomocy narzędzia 'show' kliknąłem na katodę, która podświetliła mi się wraz z pozostałymi do których była podłączona; w ten sposób obracałem niepasujące elementy i uzyskałem zamierzony efekt. Jednak pozostawiam temat otwarty- może ktoś wymyśli coś bardziej spełniającego kryteria które postawiłem.
    edycja: Chyba odpowiedzieliśmy w tym samym czasie :) W takim razie ja dziękuję za pomysł ze zmianą obudowy i temat zamykam :)
REKLAMA