logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór TV 40-42 do 2300 zł z płynnym obrazem i podłączeniem do PC bez HDCP

TOFIF 05 Lut 2013 14:55 1902 9
REKLAMA
  • #1 11891637
    TOFIF
    Poziom 9  
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 20m2
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2-3m
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? stać
    6. Jak słońce świeci w pokoju? lekko nasłonecznione
    7. Jaki masz obecnie telewizor? le32b651
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał? płynny obraz, podłączenie do pc najlepiej dvi bez hdcp, bo mam stara kartę gf9800)
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? hd
    10 .Jakie urządzenia? pc, n hd
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 3 godz
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? mat (obecnie błyszcząca)
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? mix
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie? nie
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? NIE
    16. Preferencje co do marki? mam samsunga i nie mogę na niego narzekać
    17. Preferencje co do wielkości? 40-42"
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach? smużenie
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? wieczorami
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2300
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? NIE lub pasywne

Dodano po 54 [minuty]:

Zastanawiam się nad:
    panas e5e
    Philips 5007, tu mam dylemat bo tv ma dużo pozytywnych komentarzy i negatywnych, jak narzekanie na matrycę samsunga
    LG lm620
    Samsung( tu jest gorzej z konkretnym modelem bo jest ich więcej jak Chińczyków)
    1 Czy wymienione modele mają gniazdo DVI PC?
    2 czy maja problemy z płynnością obrazu?
    Ogólnie byłem zadowolony z poprzedniego tv. Podłączony do PC wyraźne czcionki. Musze po prostu go oddać dla rodziców. Najbardziej mi zależy żeby obraz nie był gorszy od poprzedniego samsunga

Dodano po 1 [minuty]:

Zastanawiam się nad:
    panas e5e
    Philips 5007, tu mam dylemat bo tv ma dużo pozytywnych komentarzy i negatywnych, jak narzekanie na matrycę samsunga
    LG lm620
    Samsung( tu jest gorzej z konkretnym modelem bo jest ich więcej jak Chińczyków)
    1 Czy wymienione modele mają gniazdo DVI PC?
    2 czy maja problemy z płynnością obrazu?
    Ogólnie byłem zadowolony z poprzedniego tv. Podłączony do PC wyraźne czcionki. Musze po prostu go oddać dla rodziców. Najbardziej mi zależy żeby obraz nie był gorszy od poprzedniego samsunga
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11892364
    TOFIF
    Poziom 9  
    5537 występuje w 2 wersjach k12 i h12 mniej więcej w tej samej cenie. Obydwa 3d. E5e rozumiem ze nie spełni moich wymagań, pytam się bo jest ok 200zl tańszy.
  • REKLAMA
  • #4 11894017
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 11895143
    TOFIF
    Poziom 9  
    Dzięki za pomoc.
    Zdecydowałem się na 5007 (bo 5537 tylko się różni 3d i to w dodatku w wersji aktywnej; ja mam wadę wzroku i aktywne okulary nie są zalecane:( )
    Tylko jeszcze jedno pytanie czy ma wejście hdmi bez hdcp?
  • #6 11895585
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 11899592
    TOFIF
    Poziom 9  
    Oglądając 40plf5007 w sklepie zauważyłem, że przy napisach lub innych elementach z twardą krawędzią nie ma ostrych krawędzi tylko rozmycie lub nawet 2 krawędź zazwyczaj na jaśniejszym tle. Nie zważając na to kupiłem tv, pomyślałem że to tryb sklepowy, obraz był dvbt.
    Pierwsze uruchomienie w domu.
    Chwilę wcześniej oglądałem film na samsungu 32le651 dając chwilę na nagrzanie się nowego tv.
    Uruchamiam philipsa, kopara opada " w złym znaczeniu tego słowa" jest to samo co w sklepie, a obraz wygląda prawie jak puszczony z kasety vhs( kolory, twarze z drugiego planu jak się poruszają wyglądają jak film w słabej jakości mpg).
    Co do kolorów to myślę że da się skalibrować (obraz podłączony pod pc jest czerwony jak nigdy). Przekopałem się przez ustawienia włączałem i wyłączałem na oślep wszystkie ustawienia bez znaczącej poprawy.
    Dwie rzeczy tylko poprawiły obraz, wyłączenie skalowania i zmniejszenie ostrości.

Jestem teraz w pracy i nie mogę przestać myśleć co za g..o kupiłem.
    Czy kalibracja coś zmieni (po zakupię samsunga tylko jasność zmieniłem i obraz był jak żyleta)?. Jeśli tak to na co mam zwrócić uwagę (polepszaczy jest masa, ale nie widziałem efektów ich działania)
    Zwrócić lub wymienić też pewnie się nie uda kupiłem w euro rtv agd.
    Mam tylko taką nadzieje, że jak oddam stary tv dla rodziców to będzie tylko lepiej.

Z góry dzięki za pomoc
  • #8 11901457
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 12002072
    TOFIF
    Poziom 9  
    Witam ponownie
    Tv posiadam już ok miesiąca. Udało mi się go skalibrować dzięki gotowym ustawieniom z jakiegoś węgierskiego forum. Ogólnie telewizor trafia z fabryki na beznadziejnych ustawieniach jak nie powiedzieć na debilnych, co jest dla mnie nie zrozumiałe. To tak jakby dobry samochód wypuścić z fabryki z źle ustawionym wtryskiem paliwa. Ten fakt na pewno wezmę pod uwagę przy zakupie następnego tv, samsung po wyciągnięciu z pudełka miał obraz żyleta.

Wracając do TV tv najlepiej zachowuje się po wyłączeniu wszystkich polepszaczy.
    Tak jak pisałem wcześniej tv ma problem z kolorem czerwonym. Po obniżeniu składowej czerwonej, obraz wygląda lepiej (teraz jest soczysty różowy:) ).
    Nie wiem czy to problem tego modelu, ale ten telewizor nie ma odcieni szarości. Przy ciemniejszych scenach widać widoczny gradient, szumy a kolor czarny zamiast wpadać w szarość jest ciemny bordowy.
    Z scenami jasny nie ma problemów.
    Proszę o podpowiedz co z tym można zrobić ( jak sprawdzić paletę barw?, jak domowymi sposobami ustawić rgb, są jeszcze tam 3 suwaki ale nie widzę efektu ich działania).
    Niestety nie mam dobrego aparatu, mam nadzieje że czytelnie zobrazowałem problem.
  • #10 12002294
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał telewizora o przekątnej 40-42 cale do 2300 zł, z płynnym obrazem i możliwością podłączenia do PC bez HDCP. W dyskusji polecano model Philips 40PFL 5537, który występuje w wersjach k12 i h12, oraz Philips 40PFL 5007. Po zakupie 5007 użytkownik zauważył problemy z jakością obrazu, w tym rozmycie krawędzi i problemy z kolorami, szczególnie czerwonym. Użytkownik próbował kalibracji, ale początkowe ustawienia fabryczne były niewłaściwe. Wskazano, że telewizory wymagają kalibracji, aby uzyskać optymalną jakość obrazu. Użytkownik zyskał lepsze rezultaty po wyłączeniu polepszaczy obrazu i dostosowaniu ustawień kolorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA