logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zasilacz buforowy 12V do akumulatora 110 Ah i urządzeń POE wybrać?

Lokomotion 05 Lut 2013 15:36 8022 22
  • #1 11891844
    Lokomotion
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam posiadam akumulator 110 Ah kwasowy i chciałbym go wykorzystać w zasilaczu buforowym do zasilania urządzeń POE 12V na punkcie dostępowym wifi podczas zaniku lub braku prądu. Mój problem polega na tym, że nie potrafię znaleźć odpowiedniego zasilacza buforowego który by był w stanie obsłużyć taki akumulator ponieważ prąd ładowania takiego zasilacza wynosi 0,5 A.
    Jak rozwiązać ten problem?

Jeżeli zapomniałem podać jakiś informacji to piszcie.
  • Pomocny post
    #2 11891917
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Witam!
    Zasilacz buforowy dla akumulatora bezobsługowego powinien dawać 2,3V na ogniwo, czyli 13,8V dla akumulatora 12V. W trybie buforowym prąd jaki daje zasilacz jest "wymuszony" stanem akumulatora, jeśli obciążalność zasilacza będzie znacznie większa, niż 0,5A to nic się nie stanie, akumulator "weźmie" tylko tyle - ile potrzebuje dla podtrzymania napięcia 13,8V.
    Zwróć uwagę, że praktycznie rzecz biorąc, w samochodzie akumulator normalnie też pracuje w trybie buforowym (w czasie pracy silnika źródłem prądu dla wszystkich odbiorników jest alternator) i nic mu się złego nie dzieje, mimo, że wydajność prądowa alternatora jest kilkadziesiąt Amper.
  • #3 11891965
    Lokomotion
    Poziom 11  
    A jak będzie wyglądała sprawa jeżeli prądu nie będzie dłuższy czas (zdarza się) i akumulator rozładuje się aż zabezpieczenie bufora wyłączy go, to czy taki bufor będzie w stanie go naładować oczywiście biorąc pod uwagę dłuższy czas ładowania oraz czy nie ucierpi taki zasilacz lub bufor ?
  • Pomocny post
    #4 11892003
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 779
    Będzie ładował z tydzień ale naładuje.
  • #5 11892020
    Lokomotion
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc
  • #7 11892065
    Lokomotion
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jeden pomysł jak by to wyglądało gdybym miał ładowarkę akumulatorową mikroprocesorową (2A) z funkcją doładowywania podłączoną na stałe do akumulatora i akumulator z zasilaniem POE urządzeń wifi.
    Zdało by to swoje zadanie czy nie ?
  • #8 11892103
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Po co mikroprocesory, jeśli układ jest tak prymitywny, że "aż szczypie"? Koszt elementów poniżej 1 czteropaka Żywca, i roboty na tyle, ile trwa spokojne wypicie 1 piwa ...
    A czy "bajery mikroprocesorowe" spełnią wyznaczone zadania to zależy od "zadań", i ... od programisty.
    A w sumie: skombinuj UPS-a z padniętym akumulatorem (przejdź się po firmach, dostaniesz taki za czteropak Żywca) i dołącz swój akumulator do tego - i masz wszystko!
  • #9 11892129
    bestboy21
    Poziom 40  
    Rzuuf napisał:
    Po co mikroprocesory, jeśli układ jest tak prymitywny, że "aż szczypie"? Koszt elementów poniżej 1 czteropaka Żywca, i roboty na tyle, ile trwa spokojne wypicie 1 piwa ...
    A czy "bajery mikroprocesorowe" spełnią wyznaczone zadania to zależy od "zadań", i ... od programisty.
    A w sumie: skombinuj UPS-a z padniętym akumulatorem (przejdź się po firmach, dostaniesz taki za czteropak Żywca) i dołącz swój akumulator do tego - i masz wszystko!

Tylko nie podłączaj do tego UPSa jakiegoś Core Quad + CroosFire bo ci się rozpłynie po podłodze , UPS jest projektowany do pracy przez kilka minut(7-10Ah a nie 110Ah) - chyba że będzie zasilał pierdoły typu router czy switch, to może sobie działać do woli....

p.s. Nie musisz iść po firmach, na allegro takie UPSy 300W bez akumulatora można kupić za grosze.
  • #10 11892159
    Lokomotion
    Poziom 11  
    Może źle się wyraziłem, nie będzie do tego podłączony serwer to jest punkt/bridge ( odbiór sygnału z głównego punktu i wysyłanie dalej) czyli będzie parę antenek, jakiś switch, routery i.t.p a te urządzenia nie są tak prądożerne. I dla tego myślałem żeby zastosować jakiś bufor ponieważ urządzenia są na 12 v i by była mniejsza strata wydajności i pracy na akumulatorze niż na UPS-ie ponieważ nie potrzebuję nic zasilać 230V.

Aha a są jakieś ups-y na akumulatory 12V czy pozostaje kupno większej ilości akumulatorów ?
  • #11 11892178
    bestboy21
    Poziom 40  
    Tak właśnie myślałem, dlatego byle jaki UPS będzie się nadawał.
    Gdybyś miał w routerze np. wolny port RS232 i kupił UPSa z RSem to już całkiem ameryka, można by mieć zdalny monitoring zasilania. :P

Większość upsów do 300W są na 12V, dopiero 400 i więcej są na 24-48 .... 110.
  • #12 11892187
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Nie chodzi o CAŁY UPS, a tylko o jego (gotową) część, odpowiedzialną za ładowanie akumulatora i odłączanie go aby zapobiec nadmiernemu rozładowaniu. Przetwornica 12VDC/230VAC nie była by wcale wykorzystywana.
  • #13 11892205
    bestboy21
    Poziom 40  
    Odłączenie jest już realizowane prawie po stronie wtórnej, myślisz że kolega Lokomotion poradzi sobie ze
    -znalezieniem przekaźnika
    -odłączeniem transformatora
    -oszukaniem układu pomiarowego 230v

To już lepiej kupić coś takiego , skoro rozpatrujemy zasilanie samymi 12V
    http://www.eltrox.pl/zasilacz-buforowy-12v-2a-z-miejscem-na-akumulator-p-2074.html
    http://www.cyberbajt.pl/produkt/3939/szafkowy-zasilacz-buforowy-12v-4a-7ah.html
    Akumulatorem nie trzeba się martwić , "kiedyś" naładuje tzn. przez tydzień....
  • #14 11892233
    Lokomotion
    Poziom 11  
    Podstawy elektroniki znam jak sobie nie poradzę to dam koledze co jest elektronikiem już kilkanaście ładnych lat, transformator, przekaźnik i.t.p wiem jak wygląda a moduł przetwornicy znalazł bym tylko jak oszukać ten układ pomiarowy ? Że wcześniej nie wpadłem na takie rozwiązanie dzięki za pomysł
  • #15 11892243
    bestboy21
    Poziom 40  
    To zależy od konstrukcji UPS, układ kontroluje napięcie na wyjściu tak żeby było 230V niezależnie od obciążenia (na pracy bateryjnej). Będziecie mieli sporo zabawy z tym UPSem , szybciej by ten kolega zrobił coś samemu dosłownie z garści elementów :? (ładowanie + zabezpieczenie).
  • #16 11892283
    Lokomotion
    Poziom 11  
    Dzięki akurat mam na punktach zasilacze buforowe (Mean Well) ale z dużo mniejszymi akumulatorami kilkanaście Ah i czasami w niektórych miejscach dłużej nie ma prądu i trzeba jeździć wymieniać akumulatory bo klienci nie są zbyt wyrozumiali. Dzięki spróbuję na jednym zamontować ten akumulator, zobaczę jak się to sprawuje i dam wam znać.
  • #18 11901602
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    Rzuuf napisał:
    Zwróć uwagę, że praktycznie rzecz biorąc, w samochodzie akumulator normalnie też pracuje w trybie buforowym (w czasie pracy silnika źródłem prądu dla wszystkich odbiorników jest alternator) i nic mu się złego nie dzieje, mimo, że wydajność prądowa alternatora jest kilkadziesiąt Amper.

Tak, ale tam jeszcze jest takie "cóś" jak regulator napięcia.

Rzuuf napisał:
    skombinuj UPS-a z padniętym akumulatorem (przejdź się po firmach, dostaniesz taki za czteropak Żywca) i dołącz swój akumulator do tego - i masz wszystko!

Wchodzę w temat. Poszukaj mi taką firmę, która wywali UPS-a po uszkodzeniu akumulatora. Może jakiś ZUS? Tam mają fajne UPS-y. Wezmę za 10 czteropaków, plus 2L wódy. Znajdziesz?
    To po co takie porady? Kto da ci UPS-a za piwo, lepiej kupić akumulator!. A po drugie, UPS ma swój czas pracy. Można podłączyć zewnętrze akumulatory, aby pracował, a załóżmy 5 godzin. Nic z tego, tranzystory wykonawcze mają małe radiatory. Producent przewidział pracę na zadanym akumulatorze, załóżmy 10-15 min. i dalsza praca w czasie wykończy tranzystory wykonawcze z przegrzania. Trzeba pomyśleć.
  • #19 11902357
    bestboy21
    Poziom 40  
    Tylko że UPS jest zaprojektowany do pracy przy obciążeniu 100%-120% przez 5 minut, jak podłączy do niego jakiś routerek co pobiera 10W to marne szanse na uszkodzenie czegokolwiek nawet jakby dobę pracował na tym akumulatorze z czołgu...
    O czujniku temperatury nie wspominam, ewentualnie sam się wyłączy zanim wyładuje akumulator. Uszkodzić można, jasne, ale nawet producenci podają tabelki z procentowym obciążeniem i czasem pracy, przy minimalnym obciążeniu może pracować (na tych 7Ah) ponad pół godziny (wedle producenta) - i co ? i nic ;)

Kupę małych firemek czy nawet szkół wywala UPSy ze spalonym bezpiecznikiem albo skończonym akumulatorem, bo mają informatyków na poziomie pierwszego lepszego gimbusa i umieją dwie rzeczy.
    -Kup nowe
    -Format C:

Cytat:
    Kto da ci UPS-a za piwo, lepiej kupić akumulator!.

Demokracja to rządy większości a większość to idioci. Lajf. Nie ważne co lepiej, ważne jaką bajkę łyknie szef bo też się nie zna :D
  • #20 11902399
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Olek II !
    Nieporozumienie: ta część UPS-a, która jest do wykorzystania jako zasilacz buforowy, nie obejmuje przetwornicy 12VDC/230VAC, więc tranzystory o których mówisz nie będą wcale wykorzystywane (brak odbioru 230VAC, zwłaszcza o mocy kilkaset Wat).
    Z kolei część UPS-a odpowiedzialna za ładowanie akumulatora ma wbudowany regulator napięcia właśnie dla pracy buforowej (13,8V) - proponowałem wykorzystanie tej części.

Oczywiście najdoskonalsze rozwiązanie to moja propozycja z postu #17: dedykowany zasilacz z odłączaniem akumulatora przed nadmiernym rozładowaniem.

A UPS-y sprawne elektronicznie, ale ze "zdechniętymi" akumulatorami spotkałem niedawno wystawione na śmietnik - pracowali nad nimi złomiarze. Byłem ciekaw i jeden z nich "pożyczyłem" (bez akumulatorów - za 1 piwo) do sprawdzenia (okazał się OK), ale nie był mi potrzebny więc zwróciłem go zbieraczom. Akumulatory były dla nich główną wartością i zagospodarowali je wcześniej.
  • #21 11902499
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    Rzuuf napisał:
    A UPS-y sprawne elektronicznie, ale ze "zdechniętymi" akumulatorami spotkałem niedawno wystawione na śmietnik - pracowali nad nimi złomiarze. Byłem ciekaw i jeden z nich "pożyczyłem" (bez akumulatorów - za 1 piwo) do sprawdzenia (okazał się OK),

Boże, że w mojej okolicy, nie ma takich "przypadków" Przepraszam, że nie dokładnie w temacie, ale to boli.
  • #22 11902582
    bestboy21
    Poziom 40  
    Olek II napisał:
    Rzuuf napisał:
    A UPS-y sprawne elektronicznie, ale ze "zdechniętymi" akumulatorami spotkałem niedawno wystawione na śmietnik - pracowali nad nimi złomiarze. Byłem ciekaw i jeden z nich "pożyczyłem" (bez akumulatorów - za 1 piwo) do sprawdzenia (okazał się OK),

Boże, że w mojej okolicy, nie ma takich "przypadków" Przepraszam, że nie dokładnie w temacie, ale to boli.

Ja też przepraszam , ale przez moje ręce (a właściwie oczy) przewinęło się ze 20 takich UPSów , gdyby to brać to bym miał wystawę .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru zasilacza buforowego 12V do akumulatora kwasowego 110 Ah, który ma zasilać urządzenia POE w przypadku braku prądu. Użytkownik zauważył, że standardowe zasilacze buforowe oferują prąd ładowania 0,5 A, co może być niewystarczające do efektywnego ładowania dużego akumulatora. Odpowiedzi wskazują, że zasilacz buforowy powinien dostarczać napięcie 13,8V, a akumulator pobierze tylko tyle prądu, ile potrzebuje. W przypadku długotrwałego braku prądu, akumulator może się rozładować, ale zasilacz buforowy będzie w stanie go naładować, choć proces ten może zająć tydzień. Zwrócono uwagę na konieczność zabezpieczenia akumulatora przed nadmiernym rozładowaniem, co nie jest funkcją zasilacza buforowego. Proponowano również wykorzystanie UPS-a z uszkodzonym akumulatorem jako alternatywne rozwiązanie, podkreślając, że wiele UPS-ów jest przystosowanych do pracy z akumulatorami 12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA