Witam. Mam problem z zainstalowaniem Knoppixa. Co prawda już był u mnie zainstalwoany, ale miałem problemz lilo i usunąłem partycję z nim, aby dostac się do Windows'a, teraz wiem jak ten problem trzeba było rozwiązać
Po usunięciu partycji ext3 i linuc swap utworzyłem identyczne tyle, że nowe. Odpalam Knoppixa z płyty i w QTparted tworze partycje, jednak przy tworzeniu partycji z systemem plików ex3 wyskakuje jakiś błąd ,ze ma problem z plikiem mkfs.ext3, no ale nic wychdozi na to, że dobrze utworzył, przystępuje do instalacji. Z pozycji root'a wpisuje IGNORE_CHECK=1 sudo knoppix-installer , nie samo knoppix-installer poniewaz mam taki konflikt jak większość osób, wybieram 1, aby sknfigurowac instalację, wybieram ,ze chcę zainstalowac pełnego debiana, po chwili wyskakuje mi okno "Xdialog" z jakims opisem i po daniu "Next" wyskakuje do root'a. Próbowałem też poprzez CTRL+ALT+F2 wpisuje to i jest to samo. Pomyślałem, że może mam źle utworzone partycję, próbuje uruchomić cfdisk i wyskakuje komunikat: "FATAL ERROR: Can't read disk drive" :/ Zakłopotany próbuje poprzez Partition Magic 5 utworzyć od nowa partycje, jednak po uruchomieniu się wysakuje błąd ,ze ma problemz odczytem dysku. Winą jest najprawdopodobniej usunięcie poprzedniej partycji z Knoppizem, można to jakoś naprawić ? Czy trzeba będzie usunąć wszystkie partycje , sformatowac dysk i od nowa wsyztsko tworzyć ? Czy mógł się uszkodzić dysk ? Czy można jakoś zainstalowac Knoppixa teraz ? Pozdrawiam