logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Linuxa - problem z fstab i nieznaną tabelą partycji na dysku 20GB

Jaco2002 24 Lis 2005 20:28 2824 13
REKLAMA
  • #1 2022989
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Witam!
    Jest problem. Mam w kompie dysk 20Gb. Zainstalowany XP-ek na partycji NTFS 5Gb. Podczas startu Linuxa z cd romu, proces uruchomienia zatrzymuje się przy ustalaniu fstab, a w debugu podany jest komunikat o złej lub nieznanej tabeli partycji. W czym tkwi błąd? Bardzo proszę o radę, bo już tracę resztki nadziei....
    Pzdr.

Jaco2002
    Pzdr.
  • REKLAMA
  • #2 2024015
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    kolega ma chyba jakis problem z klawiaturą :
    - może pomoże zmiana układu klawiatury na polski programisty
    - jeśli tak rozsypka jest tylko podczas pisania na forum to proponuje użyć funkcji " szukaj " bo ten problem był już opisywany

a wracając do tematu:
    -5GB to NTFS a reszta ?

o ile pamietam to linux ma problemy z NTFSem

tu jest coś o tym problemie
    http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=5&show=31

nie napisałeś jaki linux

jak masz możliwość to reszte dysku przerób na FAT32 za pomocą np Partition Magic - to powinno pomóc
  • #3 2025189
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Chodzi o Knoppixa 3.8 Szukałem trochę w necie, ale opisu podobnego problemu nie znalazłem.:cry:
  • Pomocny post
    #4 2027430
    mancymonek
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    linux jako taki juz niema problemow z partycjami NTFS
    tymbardziej nie Knoppix 3.8 o ktorym kolega pisze

problemem jest zle zapisana informacja o partycjach w MBR , pewnie kolega zmienial rozmiary partycji jakims programem typu "manadzer partycji"
    proponuje w knoppixie w lini polecen na starcie dopisac nofstab i linux ladnie wystartuje

pozdro
    mancymonek
  • REKLAMA
  • #5 2031218
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Dzieki mancymonku ! Pomogło. Ale mam teraz drugi problem. Podczas instalacji na dysk twardy, proces zatrzymuje się przy odczycie tabeli partycji. Nie pomaga wyzerowanie MBR-u.Co dalej.
  • #6 2033200
    mancymonek
    Poziom 20  
    skoro tam jest XP na tej partycji ntfs to >>
    uruchom XP w trybie konsoli >>>
    wpisz polecenie fixmbr
    zrestartuj i probuj jeszcze raz zainstalowac
    nienapisales jakie to czyniles dzialania ktore mogly zle zapisac informacje w MBR
    moze jednak uzywales jakiegos Partition Magica ???

pozdro
    mancymonek
  • REKLAMA
  • #7 2033458
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Dostałem laptopa z XPekiem. Na 20 GB dysku założona była jedna 5Gb partycja z Windowsem. Próby zainstalowania Knoppixa kończą się w/w problemami. Kolega próbował wyzerować MBRa i zmienić rozmiar partycji.W tej chwili nawet XPek się nie odpala. Co mógłbym w tym momencie zrobić, żeby odpalić Knoppixa?
  • REKLAMA
  • #8 2033545
    Olgierd
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam,
    hymmm od czego by tu zaczac.
    1. Zawsze ale to zawsze przed instalacja jakiej kolwiek dystrybucji Linuksa na "nieznanym sprzecie" nalezy zaopatrzyc sie w LiveCD i zniej "pobawic sie" calym sprzetem ( co wykrywa a czego nie )
    2. Tak Linuks z poprawnie skompilowanym jadrem nie powinien miec problemow z ODCZYTEM NTFS ( tylko odczytem )
    3. Nigdy tworca dystrybucji nie przewidzi wszystkich ewentualnosci (kombinacji sprzetu)

Co teraz:
    1. Odpal instalke WinXP (celem naprawy mbr) jezeli partycja NTFS nie jest konieczna zmien ja na fat32(odczyt i zapis spod Linuksa) mozesz to uczynic np: partition magic'iem (uwaga na dane, konwersja NTFS-->FAT32 niezawsze sie udaje)
    2. Sprobuj innej dystrybucji Linuksa (polecam Ubuntu)
    3. Zawsze w takich problemach podawaj wiecej info o sprzecie marka/model, jaki kernel itp.

poz
  • #9 2034741
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Knoppixa chce zainstalowac, poniewaz mam wesje 3.8 z potrzebnymi mi a juz zainstalowanymi programami. Wesja kernala 2.6 ,instaluje go na Toshibie Satellite 1800 , procek 1Ghz, 192 mega ramu.Udalo mi sie zainstalowac na nim Beosa R5.0.3 PE max ed v.3.1 beta 1.Beos "widzi" i czyta istniejaca na dysku twardym partycje NTFS-u.Przy pomocy Beosa wpisalem w MBR same zera.Nastepnie wlozylem plyte z Knoppixem, i wciaz ten sam problem z dostepem do dysku - zatrzymuje sie przy fstab. Po wpisaniu komendy nofstab, livecd uruchamia sie bez zarzutu. Jakakolwiek proba dostepu do dyku twardego, np. celem zalozenia partycji, itp,konczy sie zablokowaniem konkretnego procesu, np, qpart , fdisc czy cfdisc. Na innych kompach z ta sama plyta i NTFSem , nie ma problemu. Probowalem inne wesje Knoppixa z rownie mizernym efektem.

Podczas uruchomienia w trybie konsoli i wpisaniu fixmbr, otrzymalem komunikat o nieprawidlowym lub niestandartowym glownym rekordzie rozruchowym.Po poleceniu naprawy i zresetowaniu kompa, fixmbr nadal podaje komunikat o tej samej tresci. Co dalej???
    Czy jedyny sposob to wymiana dysku twardego???
  • #10 2035221
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    a próbowałeś ustawić sektor rozruchowy za pomocą Partition Magic ?
  • #11 2036531
    Olgierd
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Jaco2002 napisał:
    Knoppixa chce zainstalowac, poniewaz mam wesje 3.8 z potrzebnymi mi a juz zainstalowanymi programami.

Zapewniam Cie ze inne dystrybucje rowniez maja dobre wsparcie od strony pakietow!

Jaco2002 napisał:

Wesja kernala 2.6 ,instaluje go na Toshibie Satellite 1800 , procesor 1Ghz, 192 mega ramu.

Moze tu cos znajdziesz:
    http://www.linux-on-laptops.com/toshiba.html

poz
  • #12 2036581
    mancymonek
    Poziom 20  
    widze ze temat sie ciagnie dalej
    jesli fixmbr niedaje rady , to jest fixboot
    skoro nadal sa problemy to moze brak spojnosci danych na partycji ntfs
    polecam sfc /scannow w trybie konsoli
    niema takiej mozliwosci zeby knopixa na tej maszynie niepostawic , sam stawialem na 1800 i na innych satelitkach

pozdro
    mancymonek
  • #13 2037946
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Olgierd!
    Na stronie z Twojego linku jest opis zainstalowanych i dzialajacych juz wersji Linuxa na Satelitkach. Nie ma nic madrego odnosnie instalacji tego systemu.

Mancymonku !
    Fixboot tez sobie nie poradzil.Fixmbr nadal podaje ten sam komunikat o bledzie. Z racji tego, ze musialem ponownie zainstalowac XPeka , lecz tym razem FAT32, polecenie sfc nie wystepuje. Co w sytuacji, jezeli nie mam zalozonej partycji, w sektorze MBR mam same zera , a instalka Knoppixa wciaz zatrzymuje sie przy fstab?
  • #14 2083180
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Kolega przemaglowal dysk WD Clearem, ale na niewiele to sie zdalo! Przy instalowaniu Knoppixa wciaz ten sam blad w tym samym miejscu! Co jest grane? Help my , please!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji dystrybucji Linux Knoppix 3.8 na laptopie Toshiba Satellite 1800 z dyskiem twardym 20 GB, na którym wcześniej był zainstalowany Windows XP na partycji NTFS o rozmiarze 5 GB. Podczas uruchamiania systemu z LiveCD proces zatrzymuje się przy próbie odczytu pliku fstab, a debug wskazuje na błędną lub nieznaną tabelę partycji. Próby naprawy MBR za pomocą poleceń fixmbr i fixboot w konsoli Windows kończą się niepowodzeniem, pojawia się komunikat o nieprawidłowym lub niestandardowym rekordzie rozruchowym. Użytkownik próbował wyzerować MBR oraz zmieniać rozmiar partycji za pomocą narzędzi takich jak Partition Magic, jednak bez skutku. Próby dostępu do dysku z poziomu Knoppixa kończą się zawieszeniem procesów zarządzania partycjami (qpart, fdisc, cfdisc). Sugerowano uruchomienie Knoppixa z parametrem nofstab, co pozwala na start systemu, ale nie rozwiązuje problemu z dostępem do dysku. Wskazano, że problem może wynikać z uszkodzonej lub niepoprawnie zapisanej tabeli partycji w MBR, prawdopodobnie po zmianach rozmiarów partycji. Rekomendowano naprawę MBR z poziomu Windows XP, konwersję partycji NTFS na FAT32 dla lepszej kompatybilności z Linuksem oraz ewentualne użycie innych dystrybucji Linuxa, np. Ubuntu. Podkreślono, że Linux z jądrem 2.6 i Knoppix 3.8 nie mają problemów z odczytem NTFS, a problem leży w uszkodzonej tabeli partycji lub MBR. Wskazano także na konieczność sprawdzenia spójności systemu plików Windows (sfc /scannow) oraz na możliwość problemów sprzętowych lub specyficznych ustawień laptopa Toshiba Satellite 1800. Dyskusja nie doprowadziła do ostatecznego rozwiązania problemu, a użytkownik zgłasza dalsze trudności z instalacją i dostępem do dysku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA