Cóż... Ręce opadają...
ArtMedia napisał: Jeśli chodzi o samo określenie jesteś jednak w błędzie. Antena dookólna to także antena promieniująca dookólnie w kilku płaszczyznach. Także we wszystkich płaszczyznach.
Innymi słowy kula to koło ! No dla ścisłości: nieskończenie wiele kół w połączeniu z obrotem wokół osi leżącej w płaszczyźnie koła i przechodzącej przez jego środek. Niezwykle eleganckie rozumowanie !
W myśl tej teorii, antena YAGI też jest anteną dookólną (jeśli wziąć pod uwagę listki boczne i wsteczny). Gratuluję !
Różnica pomiędzy anteną dookólną, a izotropową jest podobna jak między kołem (stąd "dookólna"), a sferą.
Jeśli ktoś ma ochotę sprawdzić kto z nas ma rację a kto się myli, to są książki w których te, dość podstawowe pojęcia są omówione:
1. "Anteny i rozchodzenie się fal radiowych" - Daniel Józef Bem
2. "Fale i anteny" - Jarosław Szóstka
3. "Amatorskie anteny KF i UKF" - Zdzisław Bieńkowski, Edmund Lipiński
...i pewnie jeszcze cała masa innych.
ArtMedia napisał: Doskonale wiem o czym piszę, tylko nie zapominam przy tym komu odpowiadam.
No cóż... Dziwi mnie, że tak krytycznie oceniasz możliwości intelektualne Kolegi proszącego o pomoc. Ja wierzę, że jest on w stanie odróżnić "obwarzanek" od "kuli".
Jeśli Kolega ArtMedia mimo wszystko jest przekonany, że racja jest po jego stronie to obawiam się, że żaden argument tego przeświadczenia nie jest w stanie zmienić. Ja w każdym razie uznaję temat za wyczerpany.