logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator żelowy AGM Vipow 12 - Czas świecenia diod Led po podłączeniu do akumu

Optimus_prajm 07 Lut 2013 03:41 1059 5
  • #1 11899493
    Optimus_prajm
    Poziom 9  
    Witam.
    Chce podłączyć 2 metry diody Led do akumulatora żelowego AGM Vipow 12V 7Ah(na 1 metr potrzeba 5 V zasilania)czy ktoś wie na ile czasu starczy mi ten akumulator po podłączeniu tych diod??? I czy mogę ten akumulator lądować zwykłym prostownikiem tym którym ładuje się akumulator w samochodzie czy musi być jakiś specjalny
    Bardzo dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #2 11899709
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 399
    Pojemność akumulatora jest 7Ah, więc możesz pobierać prąd np.1A przez 7 godzin lub 2A przez 3,5godz lub 0,5A przez 14godzin do minimalnego poziomu.
    Górną granicę dopuszczalnego prądu określa producent, ale aby zachować żywotność tego akumulatora nie powinieneś go obciążać prądem ciągłym,większym niż 3A. Vipow produkuje w Chinach więc i nie gwarantowałbym długiego życia przy 3A.
    Co do LEDów nie napisałeś czy jest to jakaś nietypowa taśma szeregowych LEDów, czy typowa taśma sprzedawana w sklepach. Jeżeli typowa, to ma zasilanie 12V (3xLED+rezystor). Nie wiem skąd się wzięła liczba 5V w Twoim pytaniu.
    Na jedną gałąź (sektor taśmy) LED przypada zwykle 20mA. Policz ile LEDów masz w tych 2 metrach taśmy, podziel przez 3 i pomnóż przez 20mA. Otrzymasz prąd w mA jaki będzie pobierany z akumulatora 12V.
  • #3 11900586
    Optimus_prajm
    Poziom 9  
    Witam.
    Dziękuje ze odp
    Jeżeli chodzi o diody to typowa taśma ze sklepu,światło zimne,a te 5 V to tyle idzie na 1 metr diod Led które są podłączone do prądu stałego przez transformator.
    A czy znasz jakiś dobry akumulator żelowy którego nie chce podłączyć pod prąd stały tylko co jakiś czas ładować go prostownikiem jak np akumulator samochodowy.????
  • #4 11900897
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 399
    Nadal nie rozumiem , co oznacza te 5V. Typowe taśmy zasilane są napięciem STAŁYM 12V. I jak zasilasz to obecnie ? Podajesz, że z transformatora. Więc albo podajesz niecałą prawdę (z transformatora poprzez prostownik) lub jeżeli zasilasz bezpośrednio z transformatora to dziwne, że się jeszcze LEDy nie spaliły.
    Akumulator zapewne nade się do tego celu, ale podaj dokładnie ile LEDów chcesz zasilić (łatwo policzyć na taśmie 2 metrowej)
  • #5 11901131
    Optimus_prajm
    Poziom 9  
    Na opakowaniu diod w sklepie jest napisane 1 metr=5V poboru mocy przy podłączeniu przez prostownik.
    Mam w mieszkaniu 6 m diod Led i jest dany prostownik 12V-2,5A (30 W)dokładna nazwa prostownika to CV 12030 C i to jest podłączone pod prąd stały.
    Ja rozumie to tak (-jestem kiepski w elektronice-) 1 metr diod zasilanie 5V czyli 6x5 daje 30 W.Ja to tak rozumie ale może myślę źle.

Dodano po 6 [minuty]:

Ogółem będzie do podświetlenia 40 diod Led.
  • #6 11901245
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Napisz jeszcze raz, jaki rodzaj/typ diod posiadasz, bo piszesz bardzo niezrozumiale. Diody zasila się napięciem, nie mocą.
    Zły dział - do Początkujący Piaskownica.
REKLAMA