logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić Celeron 1,2 GHz na płycie ECS P6S5AT? Wskazówki i doświadczenia

bodzio1 15 Lut 2005 00:46 1193 6
REKLAMA
  • #1 1229795
    bodzio1
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    mam prośbe czy ktoś wie jak podkręcić prcesor celeron 1,2 Ghz Na płycie ECS p6S5AT ??? . Bardzo proszę o wskazówki.. Próbowałem już wszystkiego łącznie z mostkowaniem nóżek procka aby mapięcie podskoczyło. F akt napięcie było większe ale i tak nic nie dało go się podkręcić. A wiem że te procki śmigają spokojnie na FSB 133. Proszę o pomoc.[/b]
  • REKLAMA
  • #2 1229821
    Kropaske
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!

Może masz za słaby wentylator albo zasilacz nie trzyma napięć no i zrób Upgrade Biosu...
  • REKLAMA
  • #3 1230396
    kazik70
    Poziom 28  
    Ocena: 73
    Kto ci tak powiedział że te procki spokojnie idą na szynie 133? Mogą, ale wcale nie muszą nie ma na to regóły.
  • #4 1230407
    bodzio1
    Poziom 14  
    no raczej nie zasilacz to tracer 400 WAT, najnowszy bios, a wentylator to "Gigabyte 3D Cooler Ultra GT GH-PCU31-VH" troche nie pasował ale lekka przeróbka z zaczepami i leży jak ulał. Więc to raczej nie to co napisałeś chyba musze zmienić płyte na ABITA...

Dodano po 1 [minuty]:

Temperatura procka na nominalnych ustawieniach wacha się w granicach 28 - 30 stopni

Dodano po 1 [minuty]:

Ten procek co mam idzie na 100 % na 133 bo testowałem go u kumpal na ABICIE i poszedł nawet 141 MHZ
  • REKLAMA
  • #5 1230436
    Kropaske
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Więc wygląda na to, że to płyta go trzyma skoro u twojego kumpla na abicie się kręci...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1230442
    bodzio1
    Poziom 14  
    No raczej tak już nie wiem jak go zmusić do kręcenia . Ach te ECS -y takie płyty cienkie że aż głowa pęka. Ale dzięki za odpowiedź.
  • #7 1230734
    MiXas
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Wiesz z celeronem to bym raczej nie kombinował kiedyś próbowałem podkręcić i mi siadł jak chcesz się bawić w podkręcanie zainwestuj w AMD ka jest wytrzymalszy na błędy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Intel Celeron 1,2 GHz na płycie głównej ECS P6S5AT. Autor próbował zwiększyć taktowanie, w tym modyfikacje napięcia poprzez mostkowanie nóżek procesora, jednak bez efektu. Procesor według autora działa stabilnie na FSB 133 MHz na płycie ABIT, co sugeruje ograniczenia płyty ECS. Wskazano, że problemem może być płyta główna, a nie zasilacz (Tracer 400 W) ani chłodzenie (Gigabyte 3D Cooler Ultra GT GH-PCU31-VH). Temperatura procesora utrzymuje się na poziomie 28-30°C. Jeden z uczestników zalecał aktualizację BIOS-u i sprawdzenie zasilacza oraz wentylatora, inny podkreślił, że podkręcanie Celeronów jest ryzykowne i sugerował inwestycję w procesory AMD ze względu na większą tolerancję na błędy. Podsumowując, ograniczenia płyty ECS P6S5AT mogą uniemożliwiać stabilne podkręcenie Celerona do FSB 133 MHz, mimo odpowiedniego chłodzenia i zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA