logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel Celeron 1.7 Ghz, zabezpieczony przed podkręcaniem.

dawidek-1989 27 Wrz 2006 21:53 2267 12
REKLAMA
  • #1 3063701
    dawidek-1989
    Poziom 12  
    Witam wszystkich !
    Mam pytanie odnośnie mojego procesora. Jest on zabezpieczony przed podkręcaniem. Ja jednak chciałbym go trochę podkręcić. Słyszałem gdzieś że trzeba wyłamać jedną z nóżek żeby go odblokować, ja jednak nie chce ryzykować dlatego pytam . Z góry dziękuje za zainteresowanie postem :D

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 3063742
    alien139
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Nic nie wyłamuj!!! To Bzdura!Zniczysz tylko procesor!
    Pozdrawiam
  • #3 3063774
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Cytat:
    Słyszałem gdzieś że trzeba wyłamać jedną z nóżek żeby go odblokować

aby podkręcić wystarczy podnieść fsb (ewentualnie vcore)

proponuje poczytać na temat podkręcania :D
  • #4 3065195
    korr3
    Poziom 12  
    Tak jak wyzej fsb i ew. Vcore,ale wiele z niego nie wyciśniesz.Te procesory słabo się kręcą
  • REKLAMA
  • #5 3065994
    dawidek-1989
    Poziom 12  
    W tym problem że jest on zablokowany i w biosie nie da się znim nic zrobić

Dodano po 5 [minuty]:

kiedyś jak wpinałem dysk to na jedno uruchomienie komputera mogłem zmienić mnoznik procesora ale te zmiany nie zostały na długo bo tylko do ponownego uruchomienia komputera
  • #6 3066154
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Cytat:
    W tym problem że jest on zablokowany i w biosie nie da się znim nic zrobić

jaką masz płyte główną ??na niektórych płytach opcje przydatne do o/c są zablokwane.
    nie myl FSB z mnożnikiem !!
  • REKLAMA
  • #7 3066783
    dawidek-1989
    Poziom 12  
    nr. płyty: ECS P4IBASD

Dodano po 2 [minuty]:

Szyne mam odblokowaną mogę zmienić wartość ze 100 na 133mhz
  • REKLAMA
  • #8 3071920
    korr3
    Poziom 12  
    Witam ponownie
    W tym procku mnożnika nie zmienisz,bo jest zablokowany
    Fsb możesz zmieniać,ale płyta nie ma blokady dzielnika PCI/AGP,więc prz okazji przetaktujesz te magistrale co nie jest korzystne
    Tak jak pisałem wcześniej celeron słabo się podkręca,więc wg. mnie najlepszym wyjściem jest zmiana procesora na pełne Pentium 4,w cenie o
    ok.150-200zł
  • #9 3074895
    dawidek-1989
    Poziom 12  
    Witam
    Czyli wogóle nie ma możliwości podkręcenia nawet po zmianie biosu?
  • #10 3075143
    korr3
    Poziom 12  
    Możliwość podkręcenia jest,tylko że niewiele i zmiana biosu tu nic nie pomoże.Można podkręcać małymi kroczkami np. co 5 Mhz i sprawdzać stabilność,co jest bezpieczne,lub zmienić na 133 z tym że komputer może nie wstać na takiej szynie i potrzebny będzie reset.Szyna 133 Mhz będzie bezpieczna dla pozostałych komponentów kompa gdyż AGP/PCI będą taktowane standardowo 66/33.Poszukaj trochę na ten temat w google
  • #11 3081645
    dawidek-1989
    Poziom 12  
    Właśnie
    gdy zmieniam szyne na 133 MHz to musze restetowć bios bo mi komp nie startuje a jak zmieniam napięcie to nic to nie daje
  • #13 3085005
    korr3
    Poziom 12  
    riger napisał:
    korr3, na ECS'ie o zmianie FSB co 5mhz zapomnij...

Pisząc o zmianie fsb co 5 Mhz,miałem na myśli ogólne,bezpieczne wartości.Jeśli Ecs tego nie posiada to tak nie zmieniamy-proste.
    dawidek-1989,jeśli komp nie wstaje na 133 Mhz to nic nie podkręcisz-słaba płyta,słaby procesor,może pamięci,może zasilacz.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Procesor Intel Celeron 1.7 GHz jest zablokowany pod względem mnożnika, co uniemożliwia jego zmianę w BIOS-ie. Podkręcanie możliwe jest jedynie przez podniesienie częstotliwości magistrali FSB oraz ewentualną regulację napięcia Vcore, jednak efekty są ograniczone ze względu na słabe możliwości tego procesora. Płyta główna ECS P4IBASD pozwala na zmianę FSB z 100 MHz na 133 MHz, ale komputer często nie uruchamia się przy wyższej szynie, co wymaga resetu BIOS-u. Brak blokady dzielnika PCI/AGP na płycie powoduje, że podkręcenie FSB wpływa również na te magistrale, co jest niekorzystne. Próba podkręcania co 5 MHz na tej płycie jest nierealna. Zmiana BIOS-u nie pomaga w odblokowaniu mnożnika ani stabilizacji podkręcania. Zalecane jest rozważenie wymiany procesora na pełnoprawny Pentium 4 dla lepszych efektów podkręcania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA