logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować prąd w testerze tranzystorów AVT2200?

lindrus 07 Lut 2013 18:07 6246 4
REKLAMA
  • #1 11901825
    lindrus
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam,
    Mam kłopot z uruchomieniem testera tranzystorów "AVT2200".
    Problem polega na tym że jak mierzę prąd na "Ugs(TH)" i "Rdson" to mam 20mA oczywiście bez wciskania przełączników a powinienem mieć 1mA.
    W opisie uruchomienia jest napisane żeby wyregulować prąd trzeba dopasować rezystor R3 ale to niewiele daje np. zwiększenie rezystora o 10kohm powoduje spadek prądu o około 2mA.
    Czy próbować zwiększyć R3 o 100kohm, boję się coś spalić dlatego pytam.
    A może jakiś inny rezystor dopasować?

Złożyłem tester z podzespołów takich jak w schemacie a wartości rezystorów sprawdzałem kilka razy i wszystko się zgadza.

Schemat:
  • REKLAMA
  • #2 11904169
    fotonn
    Poziom 28  
    Ocena: 40
    Coś chyba jednak przeoczyłeś podczas sprawdzania poprawności, bo układ powinien reagować zwiększaniem prądu wraz ze wzrostem rezystancji R3.

Napięcie na końcówkach R4 powinno wynosić ok. 1V (bodajże trochę ponad to), przy zasilaniu ok. 12V

Zobacz czy tranzystory są sprawne, czy odpowiednio wlutowane (właściwe końcówki na właściwych miejscach).
    Sprawdź omomierzem wartości R1 i R4.
  • REKLAMA
  • #3 11906610
    lindrus
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Naprowadziłeś mnie trochę, sprawdziłem jeszcze raz i chyba masz rację, wygląda na to że źle włożony jest tranzystor T3.
    Przestudiowałem schemat i okazuje się że pobrane z "chomika" pliki gerbera zawierają błąd a mianowicie jest źle oznakowany tranzystor T3 na solder masce.
    A dokładniej zamienione są kolektor z emiterem, baza z kolektorem i emiter z bazą.

Jeśli ktoś będzie kożystał z tych plików niech zwróci uwagę na ten błąd.

Poniżej przedstawiam jak to u mnie wygląda:
  • REKLAMA
  • #4 11931154
    DejayPablo
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    lindrus napisał:
    Naprowadziłeś mnie trochę, sprawdziłem jeszcze raz i chyba masz rację, wygląda na to że źle włożony jest tranzystor T3.
    Przestudiowałem schemat i okazuje się że pobrane z "chomika" pliki gerbera zawierają błąd a mianowicie jest źle oznakowany tranzystor T3 na solder masce.
    A dokładniej zamienione są kolektor z emiterem, baza z kolektorem i emiter z bazą.

Jeśli ktoś będzie kożystał z tych plików niech zwróci uwagę na ten błąd.

Poniżej przedstawiam jak to u mnie wygląda:

Możesz wrzucić plik pdf z wzorem ścieżek płytki tego testera do termotransferu?
  • #5 13264019
    januszwaw
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Jak wyregulować prąd w testerze tranzystorów AVT2200?Jak wyregulować prąd w testerze tranzystorów AVT2200?Jak wyregulować prąd w testerze tranzystorów AVT2200?
    To jest moje spojrzenie na ten przydatny przyrząd.
    Wprowadziłem drobne modyfikacje układu (nie zmieniające zasad jego działania):
    - wymienne (osobne) gniazda pomiarowe: dla tranzystorów bipolarnych nisko- i średnio sygnałowych (w tym SMD) oraz mocy, FET,
    - możliwość zmiany (przepinane zworką, widoczna po prawej stronie płytki) napięcia zasilającego źródło prądowe) umożliwiającą jego zmianę o określoną wartość (bez konieczności dodatkowej regulacji i/lub pomiaru), oparty na LM317T,
    - załączanie za pośrednictwem przekaźnika HFD23 rezystora ustawiającego prąd źródła na 1A. Przełącznik typu TACT służy jedynie do załączenia przekaźnika.
    Technologia mieszana: THT/SMD (główne elementy - THT, sterowanie i korekta - dobranie - rezystorów źródła prądowego oraz sterowanie zmianą napięcia - SMD.
    Ostatnie zdjęcie przedstawia układ z gniazde do pomiaru/parowania tranzystorów mocy (BCEBCEB/GDSGDSG). Tu były to dwa IRF510. Widoczny na płytce pomiarowej przełącznik przełącza mierzone tranzystory.
    Wymiary płytki podstawowej: 100x74mm, gniazd pomiarowych: ok. 35x25. No i to by było chyba tyle. Pozdrawiam.
REKLAMA