logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba L300-1C8 - Pasy na matrycy - uszkodzona taśma czy matryca?

jabol.666 08 Lut 2013 20:53 4116 6
  • #1 11907377
    jabol.666
    Poziom 11  
    mam do Was koledzy szybkie pytanie,
    dziś dostałem do naprawy w/w laptopa, usterka wygląda podobnie jak na tym zdjęciu
    Toshiba L300-1C8 - Pasy na matrycy - uszkodzona taśma czy matryca?

u mnie to wygląda trochę inaczej bo prawidłowy obraz jest wyświetlany na ok 1cm a reszta właśnie w takich pasach, po podłączeniu monitora obraz jest wyświetlany prawidłowo, po ruszaniu obudową czy samą taśmą nie daję żadnej reakcji, taśma wpięta prawidłowo.
    jakieś pomysły?
  • Pomocny post
    #2 11907554
    duczka

Poziom 25  
    Ocena: 66
    To jest uszkodzenie taśmy, ale tej która łączy elektronikę matrycy z samą matrycą. Nie taśmy sygnałowej płyta/matryca !
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
    ul. Jerzego Rogowskiego 1, Dęblin, 08-530 | Strona WWW: archi-tech.com.pl
  • #3 11907594
    jabol.666
    Poziom 11  
    jest jakiś sposób na sprawdzenie czy na pewno uszkodzona jest matryca bo raczej nie będzie to opłacalna naprawa (dodatkowo dysk do wymiany i akumulator)
  • Pomocny post
    #4 11907940
    duczka

Poziom 25  
    Ocena: 66
    Najszybsza to podmiana matrycy, ale jak nie masz to możesz spróbować z wyczuciem uciskać taśmę po cm tam gdzie jest klejona z matrycą lub elektroniką matrycy. Podpowiem, że jak już masz odklejona to na pewno z boku próbuj. Może akurat trafisz na miejsce jej rozklejenia.
    Powodzenia ;-)
    Konto firmowe:
    Archi-TECH
    ul. Jerzego Rogowskiego 1, Dęblin, 08-530 | Strona WWW: archi-tech.com.pl
  • #5 11912331
    jabol.666
    Poziom 11  
    aktualnie nie mam drugiej matrycy ani taśmy, sprawdziłem matrycę tak jak poradziłeś, taśmy od elektroniki do matrycy wyglądają dobrze, nic nie odchodzi, sama elektronika też wygląda dobrze, po odłączeniu taśmy sygnałowej MB=>LCD ekran pozostaje całkiem biały, bez żadnych anomalii, artefaktów czy migoczących poziomych linii czy pixelów. Może to jednak taśma sygnałowa?
  • Pomocny post
    #6 11912337
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    jabol.666 napisał:
    Może to jednak taśma sygnałowa?

Raczej nie.
  • #7 11912357
    jabol.666
    Poziom 11  
    skoro tak mówicie to po weekendzie poszukam matrycy żeby sprawdzić.

matryca podmieniona, problem znikł. Dziękuję za podpowiedzi i wędrują punkciki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Toshiba L300-1C8, gdzie ekran wyświetlał pasy, a po podłączeniu zewnętrznego monitora obraz był prawidłowy. W odpowiedziach zasugerowano, że uszkodzenie może dotyczyć taśmy łączącej elektronikę matrycy z matrycą, a nie taśmy sygnałowej. Użytkownik sprawdził taśmy, które wyglądały na w porządku, a po odłączeniu taśmy sygnałowej ekran pozostał biały. Ostatecznie, po wymianie matrycy problem zniknął, co potwierdziło, że to matryca była uszkodzona.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA