logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wymiana dysku w laptopie Acer Aspire 5739G i po dniu koniec wszystkiego

mzcv 09 Lut 2013 15:05 2184 7
REKLAMA
  • #1 11910084
    mzcv
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Komputer przy włączaniu przez około 2 sekundy uruchamiał wiatrak po czym gasł. Problem znikł po podłączeniu dysku z innego działającego laptopa więc mogło się wydawać że to wina dysku (i pewnie tak było) dlatego został kupiony nowy dysk
    WD Black 320 GB (7200, 16MB, Serial ATA II). Po dniu działania (z przerwami oczywiście) usłyszałem dość głośny dźwięk jak gdyby "przerysowania ostrym czymś po szybie" po czym od razu laptop zgasł. Zapytam jeszcze fachowców po jakim czasie od włączenia dysk może stawać się w miarę ciepły-gorący?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11910144
    szyba20
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Witam
    Odepnij dysk i włącz laptopa powinien ruszyć i wyświetlić napis w rodzaju (brak systemu operacyjnego - brak dysku)
    Jeśli wszytko będzie z nim ok oddaj dysk na gwarancję.
    Dysk w zależności od modelu nagrzewa się rożnie i oczywiście zależy to tez od tego co aktualnie robisz na nim.

Dodano po 3 [minuty]:

http://www.superstorage.pl/product_info.php?products_id=404

Nie powinien przekraczać 60 stopni według tej strony.
  • REKLAMA
  • #3 11910218
    mzcv
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuję Ci za szybką odpowiedź. Sprawdzę to dopiero w poniedziałek bo to laptop siostry. Jeszcze tak zapytam, w przypadku gdyby jednak się nie włączył nawet i po ponownym odłączeniu go myślisz że na gwarancji i tak powinni bez problemu go przyjąć? Nie sądzę żebym go zepsuł ze swojej winy skoro tam nie ma filozofii przy podpinaniu chyba.
  • #4 11921030
    mzcv
    Poziom 9  
    Odnośnie dysku, wypięcie go nic nie dało w takim sensie że nadal nic się nie wyświetla na laptopie. Jest non stop czarny ekran. Przy włączeniu przez chwilę słychać wiatrak ale to i tak samo było przed wymianą dysku. Gdy włączam laptopa z tym podpiętym dyskiem to coś tam cicho słychać że działa i jest inny dźwięk ogólnie od laptopa wtedy. Po wypięciu tak jak by nic nie słychać. Co robić?
  • REKLAMA
  • #5 11921068
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    mzcv napisał:
    Co robić?

Zanieść laptop do serwisu.
  • REKLAMA
  • #6 11921270
    mzcv
    Poziom 9  
    Oczekiwałem innej odpowiedzi.
    W serwisie to mnie skasują jak mało gdzie indziej.
    Myślałem że może da się coś wymyślić z waszą pomocą...
  • #7 11921280
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    mzcv napisał:
    Myślałem że może da się coś wymyślić z waszą pomocą...

Po takich odpowiedziach?:
    mzcv napisał:
    coś tam cicho słychać że działa

mzcv napisał:
    jest inny dźwięk ogólnie od laptopa

mzcv napisał:
    Po wypięciu tak jak by nic nie słychać

mzcv napisał:
    nic nie dało w takim sensie że nadal nic się nie wyświetla na laptopie.

Patrząc na to i Twoją wiedzę to serwis jest najwłaściwszy.
  • #8 11921359
    mzcv
    Poziom 9  
    Nie zwróciłem na to uwagi...

Włączając Acer Aspire 5738Z załącza się wiatrak, który działa głośno (porównywalnie do laptopa który jest maksymalnie obciążony procesami itd.) przez około 3 sekundy, ale jest to według mnie normalne bo tak samo sprawa wygląda w większości laptopów przy starcie. Po tych kilku sekundach wiatrak cichnie. Przysłuchując się pracy dysku - słychać że działa równo. Zresztą tak jak pisałem jest nowy. Co więcej? Załączając do tego samego laptopa inny dysk jest to samo czyli brak wyświetlania czegokolwiek.

Lepiej jest to napisane teraz Kasek21?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Acer Aspire 5739G, który po wymianie dysku na nowy WD Black 320 GB przestał działać. Po podłączeniu dysku z innego laptopa, komputer uruchamiał się, co sugerowało, że problem leży w nowym dysku. Po jednym dniu użytkowania nowego dysku, laptop wydał głośny dźwięk i zgasł. Użytkownik pytał o to, jak szybko dysk powinien się nagrzewać oraz o możliwość reklamacji dysku. Odpowiedzi sugerowały odłączenie dysku i sprawdzenie, czy laptop uruchomi się bez niego, a także zalecały wizytę w serwisie, gdyż problem mógł być poważniejszy niż tylko uszkodzony dysk.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA