logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TS2500VA 230/12V - Ile prądu bedzie pobierał taki transformator na biegu jałowym

djtommyb 10 Lut 2013 23:21 6420 7
REKLAMA
  • #1 11917655
    djtommyb
    Poziom 2  
    Witam !
    Jak w temacie, ile prądu z sieci będzie pobierał transformator toroidalny 230/12V 2500W gdy będzie on podłączony cały czas do sieci 230V i bedzie pracował na biegu jałowym. Dodam ze na jego wyjściu prąd to ok. 225A
  • REKLAMA
  • #2 11917757
    darkus1212
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam. A dlaczego trafo ma ciągle pracować bez obciążenia? Przecież wtedy pobiera on moc która w żaden sposób nie jest spożytkowana. Może jest możliwość zrobienia jakiegoś układu, który będzie go załączał wtedy gdy zajdzie taka potrzeba? Pewnie będzie to "zasilacz" rozruchowy do samochodu? Mój toroid 2kVA pobierał na jałowym ok 7W, ale był to pomiar pośredni, jedynie znając prąd i napięcie.
  • REKLAMA
  • #3 11917897
    djtommyb
    Poziom 2  
    Nie zupelnie, historia jest smieszna, gdyz jestem elektrykiem i jeden z moich klientow kupil do swojego domu ponad 100m zarowki (87 sztuk) zamiast na 230v to 12v :) dziwi mnie skad mu sie to wzielo i ze akurat trafil tak ze wszystko pasuje z oprawkami :) facet w ogole pojecia nie ma. Powkrecal wszystkie zarowki, naszczescie kartoniki zostawil i przeczytalem na kartoniku 12v wrecz sie przerazilem. No i koles zaczylyl sobie ze mam cos z tym zrobic a zarowek nie chcieli przyjac z powrotem :( no i wyliczylem ze wszystkie zarowki maja łaczna moc ok 2350W dlatego mysle tutaj o transformatorze.
  • #5 11918195
    Leszek Augustyniak
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Witam.
    Ile jest obwodów elektrycznych i ile przypada żarówek na jeden obwód. Jakie są przekroje przewodów. Jeżeli jet to kilka obwodów, możesz wpiąć na każdy obwód, transformator o odpowiedniej mocy dla danego obwodu. Stosując jeden transformator tak dużej mocy 2,5kVA,
    dla jednego obwodu, przekroje przewodów powinny wynosić coś około 50mm2. Druga sprawa, w jaki sposób wykonasz zabezpieczenie przed skutkami zwarć, po stronie 12V. W przypadku zwarcia, przy zastosowaniu zbyt małych przekrojów, przewody po prostu wyparują.
  • REKLAMA
  • #6 11920454
    darkus1212
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Nie taniej by było kupić żarówki na 230V? Trafo to przecież koszt ok 500 zł... A przy prądzie ok 220A przewody do tanich też nie należą... Ale to klient płaci :)
  • REKLAMA
  • #7 11922628
    djtommyb
    Poziom 2  
    Do każdego pomieszczenia idzie przewód 2,5 na oświetlenie bo tak sobie klient zazyczył, chociaż nie ma pojecia, w sumie teraz to na dobre wyszło :) Tylko w salonie ma najwiecej zarówek bo praktyczne w kazdym miejscu cos. Ale rozdzielnie mam za scianą salonu wiec moge tam puscic kawałek grubszego przewodu, nie mam problemu tym bardziej ze ma sufity podwiedszane wszedzie i właczniki na bistabilnych. Spróbuje na tym transformatorze, mam na stanie troche szyn miedzianych z demontazu rozdzielni to na nich zrobie rozdział w szafce z transformatorem. Myśle że da rade to wszystko.
  • #8 11928459
    marek_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Żarówka kosztuje 1 - 2 PLN.
    W skrajnym przypadku 87 x 2 = 174 PLN
    Za taką kwotę nie kupisz transformatora, nie mówiąc już o przeróbkach instalacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, ile prądu pobiera transformator toroidalny 230/12V 2500W w trybie jałowym. Odpowiedzi wskazują, że transformator bez obciążenia pobiera moc, która nie jest wykorzystywana, co może być nieefektywne. Użytkownik, będący elektrykiem, wyjaśnia, że jego klient kupił 87 żarówek 12V, co skłoniło go do rozważenia zakupu transformatora. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące odpowiednich przekrojów przewodów oraz kosztów związanych z zakupem transformatora w porównaniu do żarówek 230V. Użytkownicy sugerują, że dla dużych obciążeń, jak 2500W, konieczne są odpowiednie zabezpieczenia i grubsze przewody, aby uniknąć spadków napięcia i zagrożeń związanych z zwarciami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA