logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative Gigaworks G500 - włącza się jedynie po podgrzaniu

Sebastian888 11 Lut 2013 13:37 3552 5
REKLAMA
  • #1 11919081
    Sebastian888
    Poziom 2  
    Dzień dobry.

Mój problem jest częściowo podobny do opisanych wcześniej na forum.

Po wymianie 2 lata temu przekaźnika na płytce zasilania, zestaw przestał się wyłączać. Niestety sygnał wyjściowy na głośnikach pojawiał sie dopiero po nagrzaniu się subwoofera, co mogło trwać nawet kilka godzin. Gdy nie były wyłączane (nawet do stanu stand-by) ten problem nie występował.

Kilka dni temu podczas pracy z głośników wydobył się głośny szum/trzaski (przez 2-3 s), którego nie dało się ściszyć pokrętłem pilota. Po czym głośniki umilkły. Odłączenie kabla i ponowne włączenie zapalało jedynie diodę na obudowie i na pilocie, brak sygnału na głośnikach.
    Po rozkręceniu sprawdziłem płytkę zasilania i 4-pinowy kabel na jej wyjściu. Jest napięcie +26V i -26V.
    I tu pojawia się ciekawostka. Otóż gdy grzałem suszarką jedną z płytek w zaznaczonym na zdjęciu miejscu to głośniki zaczynały grać.
    Creative Gigaworks G500 - włącza się jedynie po podgrzaniu
    Po kilku minutach przekaźnik odłączał prąd. W przypadku dłuższego nagrzewania głośniki działały dłużej, ale ostatecznie i tak wyłączał je przekaźnik. Zaznaczone na zdjęciu miejsce jest orientacyjne. Oczywiście gorące powietrze z suszarki rozchodziło się po całej płytce, ale ogrzewanie w tym miejscu dawało najszybszy efekt. Ogrzewanie pozostałych płytek nie wpłynęło na pracę. Czy ktoś może to wytłumaczyć lub miał podobny problem?

Podczas eksperymentów wymieniłem "nadmuchany" kondensator i poprawiłem luty na powyższej płytce oraz wymieniłem bezpiecznik (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1159218.html#6013177). Wymieniłem też kondensator w obszarze na moim zdjęciu, a nawet go wylutowałem aby sprawdzić czy to coś zmienia. Bez zmian.

Nie wiem czy mam rację, ale widzę tutaj dwa oddzielne problemy:
    1 - włączanie jedynie po podgrzaniu płytki (nie związane z płytką zasilania),
    2 - wyłączanie przekaźnika.

Tak jak nie jestem w stanie zlokalizować przyczyny problemu nr 1, tak nie wiem czy problem nr 2 jest związany jedynie z problemem nr 1, czy tez z płytką zasilania (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1131153.html#11763858).

Będę wdzięczny za wszelką pomoc, schematy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11919263
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11924720
    Sebastian888
    Poziom 2  
    dj-MatyAS napisał:
    Możliwe są zimne luty lub mikropęknięcia.
    Przelutuj ten scalaczek i pozostałe elementy na początek.

Przelutowałem scalak i pozostałe elementy. Niczego to nie zmieniło. :(
    Nie widzę na scalaku oznaczeń, więc ani nie wiem co on robi, ani na co go wymienić.
    Natomiast prostokątny niebieski element to rezonator kwarcowy. Czy prawdopodobna jest jego awaria?

Zakładając, iż nie ma problemów z lutami/pęknięć, czy możliwa jest zmiana charakterystyk któregoś z zaznaczonych elementów pod wpływem temperatury? Lub to, że uszkodzone przy podgrzaniu zaczynają "działać"?
  • REKLAMA
  • #4 11925327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 11998891
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    A czy wymieniłeś ten elektrolit w kółeczku?
  • #6 12018366
    Sebastian888
    Poziom 2  
    Tak, wymieniłem go. Niczego to nie zmieniło.
REKLAMA