logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative Gigaworks G500 wyłącza się po losowym czasie od włączenia

Grysior9 25 Sie 2020 17:05 1056 4
REKLAMA
  • #1 18888359
    Grysior9
    Poziom 1  
    Witam,
    Mam problem z subwooferem Creative Gigaworks G500. Od jakiegoś czasu zaczął sie wyłączać. Czasem działa godzinę, czasem cały dzień, a czasem 2 minuty. Po losowym czasie się wyłącza i jeśli odepne go z gniazdka, odczekam chwile to tak jakby na pół sekundy znów się włącza i od razu wyłącza. Wymieniłem jeden zepsuty kondensator, ale problem nadal nie ustał. Jakieś sugestie co sprawdzić? Może ktoś z was mial podobny przypadek i wie co zrobić? Z gory dziekuje :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18890476
    michalek002a
    Poziom 6  
    Ocena: 73
    aaanteka napisał:
    Wygląda to na jakiś zimny lut, który powoduje nietrwałe podłączenie jakiegoś elementu. Trzeba się przyjrzeć odwodowi pcb od strony lutów. Powszechna usterka.
    INNA CZĘSTA USTERKA

Niby jest to możliwe, ale zastanawia mnie, dla czego gdy już się samoczynnie wyłączy, po włączeniu, gaśnie prawie natychmiast. Ale dobrym rozwiązaniem byłoby poprawienie wszystkich lutów po kolei, o ile nie ma ich bardzo dużo.
  • #5 18891008
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1191
    michalek002a napisał:
    Ale dobrym rozwiązaniem byłoby poprawienie wszystkich lutów po kolei, o ile nie ma ich bardzo dużo.
    niezbyt dobrym, bo ten sprzęt jest już lutowany cyną bezołowiową i poprawianie takie prowadzi do dalszej korozji chemicznej (ponowne nieumiejętne a nawet umiejętne grzanie takich lutów powoduje ich przegrzewanie i dalsze utlenianie). Ogólnie to trzeba znaleźć konkretną przyczynę i ją usunąć, a następnie ewentualnie zastanowić się na wymianą lutowia( oddesać i zastosować nowy stop lutowniczy i sporo topnika) w newralgicznych punktach lutowniczych, które tego wymagają.
REKLAMA