logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć klawisz Windows lub zmienić jego działanie na laptopie podczas pisania?

elektronik_tk 15 Lut 2005 17:51 2923 14
REKLAMA
  • #1 1231757
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    Czy da się wyłączyć ten przycisk, bo czasem podczas szybkiego pisania, gdy chce nacisnąć Alt+L, nacisnę omyłkowo Logo Win+L i system mnie wyloguje, co jest denerwujące, a ja nie kożystam czesto ze zmiany użytkowników, tak więc ten przycisk nie jest mi potrzebny.
  • REKLAMA
  • #2 1231811
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Możliwości:
    - wyłącz skrót
    - przemapuj klawiaturę
    - wyłącz klawisz sprzętowo (wyjmij gumkę, zaklej styki itp.)
  • REKLAMA
  • #3 1231868
    sigman
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Ja mam tylko jeden... Po lewej stronie. A czasem się przydaje, np. windows+D.
    A metoda na klawisz, to może wyjąć go i tyle, albo tak jak mówi mbo?
  • #4 1232039
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    mbo napisał:
    Możliwości:
    - wyłącz skrót
    - przemapuj klawiaturę
    - wyłącz klawisz sprzętowo (wyjmij gumkę, zaklej styki itp.)

jak wyłączyć skrót? co to znaczy przemapowac klawiature? (czyli zmienić znaczenie klawiszy?), klawitury nie chce mi sie rozkręcać :P
  • #5 1232094
    sigman
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Przycisk można podważyć jakimś drucikiem, spinaczem, czy czymś takim i wyjąć. Nie trzeba nic rozkręcać.
  • REKLAMA
  • #6 1232163
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    mbo napisał:
    wyłącz klawisz sprzętowo (wyjmij gumkę, zaklej styki itp.)
    sigman napisał:
    to może wyjąć go i tyle.
    Przycisk można podważyć jakimś drucikiem, spinaczem, czy czymś takim i wyjąć. Nie trzeba nic rozkręcać.
    nie zamierzam nic usuwać z klawitury!! Chodzi mi o wyłączenie tej funkcji w systemie, a nie, ze sobie klawisz wyciągnę! W końcu to dział software a nie hardware :P
  • #7 1232229
    <Kirk>
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    sprobuj jeszcze odznaczyc to co jest w kolku na tym zdjeciu i nacisnij win+L i zobacz co sie stanie. powinno byc okej:P nie przelaczy ci uzytkownika i jak bedziesz chcial sie wylogowac to ci sie zapyta: TAK czy NIE
    Załączniki:
    • Jak wyłączyć klawisz Windows lub zmienić jego działanie na laptopie podczas pisania? 1.jpg (70.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1232293
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Aleście sie uparli na wyciąganie przycisku, gumki itp. Ja chcę wyłączyc ten skrót do wylogowania w systemie i nie ruszać klawitury!!!!!!!!
  • #9 1232314
    <Kirk>
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    wiesz gdzie to wlaczyc??
  • #10 1232402
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    oj wiem, napisałem to jakoś później, nie widzialem Twojej wiadomości. Odznaczenie tej funkcji i naciśnięcie Logo+ L powoduje ukazanie sie okna: Odblokowywanie komputera. Czyli jednak jeszcze nie o to mi chodzi...
  • Pomocny post
    #11 1232445
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    wez odpal ten pro w zalaczniku i na gornej klawiaturce przeciagnij
    myszka prawy Win na lewy i juz potem save reboot i juz :)
    Załączniki:
    • Jak wyłączyć klawisz Windows lub zmienić jego działanie na laptopie podczas pisania? keymap.gif (22.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • remapkey.sfx.exe (207.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1232452
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    No i o to chodziło. wielkie dzięki :D
  • #13 1253456
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    no i może druga sprawa, bo kumplowi jakoś udaje sie często ncisnąć przycisk Power na klawiaturze... Jaką wartość w rejestrze ma zmienić, żeby go wyłączyć?? Ale chyba wystarczy ustawić to w panelu sterowania.
    Panel sterowania>> Opcje zasilania>> Zawansowane??
  • #14 1253717
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Dokładnie tak, obie opcje Kiedy w komputerze zostanie naciśnięty przycisk zasilania i Kiedy w komputerze zostanie naciśnięty przycisk wstrzymania ustawiasz na Nie rób nic
  • #15 1976125
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    temat można zamknąć

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyłączenia lub zmiany działania klawisza Windows na laptopie, aby uniknąć przypadkowego wylogowania systemu przy szybkim pisaniu (np. omyłkowe naciśnięcie Win+L). Proponowane rozwiązania obejmują wyłączenie skrótu klawiszowego w systemie, przemapowanie klawiatury oraz fizyczne wyjęcie lub dezaktywację klawisza. Autor wyklucza ingerencję w sprzęt i szuka rozwiązania programowego. Wskazano możliwość użycia narzędzia do remapowania klawiszy, które pozwala przeciągnąć funkcję prawego klawisza Windows na lewy, a następnie zapisać zmiany i zrestartować system, co skutecznie dezaktywuje oryginalny klawisz. Dodatkowo poruszono temat wyłączania funkcji przycisku Power na klawiaturze poprzez ustawienia w Panelu sterowania w sekcji Opcje zasilania, gdzie można ustawić „Nie rób nic” dla akcji przycisku zasilania i wstrzymania. Temat został zamknięty po uzyskaniu satysfakcjonującego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA