logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dekoder DVB-T z lepszą czułością niż MANTA DVB-T02 do 120 zł?

arnidzionk 12 Lut 2013 11:23 3060 6
REKLAMA
  • #1 11923250
    arnidzionk
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Szukam jakiegoś dekodera do DVB-T, który umożliwiałby odbiór przy słabym sygnale. Obecnie mam MANTA DVB-T02 i największy problem dla mnie stanowią trzaski przy oglądaniu. Ten rozjeżdżający obraz bym przeżył, ale dźwięki to normalnie tragedia. Znalazłem parametr czułościowy, który w tym sprzęcie wynosi -78 dBm i teraz moje pytanie, czy wiecie może o jakimś dobrym odbiorniku, który kosztowałby około 100-120 zł a miał tą czułość dużo lepszą?
  • REKLAMA
  • #2 11923411
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    -78 dBm to bardzo dobra czułość i obawiam się, że nic lepszego - za rozsądne pieniądze - nie znajdziesz. W przeliczeniu na skalę napięciowa to około 30 mikrowoltów/metr czyli około 26 dB napięcia. To niemal granica możliwości technicznych odbioru a dokładniej zbliżmy się do poziomu szumu otoczenia. Uważam że szukanie sprzętu o większej czułości nic nie da, gdyż zamiast odbioru sygnału będziesz miał tylko odbiór zakłóceń. Nawet jak będzie miał odbiornik o czułości -82 dBm (niemal na poziomie wielkości tła szumowego) to jeżeli istnieją trzaski i zakłócenia to i tak odbioru nie będzie. Odstęp sygnał-zakłócenie/szum na poziomie 26 dB to minimum warunków odbioru, wyciąganie czułości nic nie da.
    Skupiłbym się na rozwiązaniu problemu uzyskania silniejszego sygnału przez odpowiednie umieszczenie odpowiedniej anteny, takiej która da prawidłowy i niezniekształcony sygnał. Do dekoderów Manta można mieć sporo uwag, ale nie można powiedzieć że mają małą czułość...
    Kartuzy nie są aż tak daleko od nadajnika w Chwaszczynie by stosować wzmacniacze. Do tego muszą to być wzmacniacze naprawdę dobre, to co mamy na rynku się do tego nie nadaje....
  • REKLAMA
  • #3 11923499
    penknife
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    a może coś powiesz o instalacji antenowej ?
    jaka i jak wysoko umieszczona n.p.t. antena?
    przewód antenowy bezpośrednio do odbiornika czy gdzieś się rozwidla?
    jaki stan przewodu antenowego i jaki przewód?

w/g dvbtmap.eu Kartuzy/Gdańsk znajdują się tuż za jakąś górką więc antenę jak najwyżej
  • #4 11924009
    arnidzionk
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Problem mam taki, ze dom mam w takiej jakby niecce. Antenę mam magnetyczną o jakimś dość sporym zysku, pętlę magnetyczną. Niestety zewnętrzna nie wchodzi w grę. Przewód antenowy bezpośrednio do odbiornika DVB-T od pokojówki ze wzmacniaczem wbudowanym w antenę. Pokój na pierwszym piętrze, niestety nie mam bezpośredniej widoczności Chwaszczyna. Chodzi mi raczej o to, żeby tych trzasków nie było, to jakaś masakra na słuchu. Jak obraz trochę się rozjedzie to trudno. Patrząc na szerokość pasma, teoretyczna granica odbioru wynosi jakieś -104 dBm, czyli osiągnięcie jakiś -90 dBm czułości na odbiorniku nie powinno być raczej problemem, ale chyba trzeba mieć dobry dekoder, gdzie granica 26dBm jest niższa.
  • REKLAMA
  • #5 11924069
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    Z tego co ja testowałem tunery to najlepszą czułość miał cabletech urz0083.
  • REKLAMA
  • #6 11924983
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Wszystko co panowie mówicie to szczera prawda.
    Teoretyczna granica odbioru to pojecie raczej nierealne. Oznacza to ze wokoło poziom tła musi być zerowy, niemal pozbawiany jakichkolwiek urządzeń elektrycznych, co jest w praktyce niemożliwe. Wystarczy nawet jedna mała "żarówka elektrooszczędna" i poziom tła skacze o co najmniej kilkanaście dB. Do tego ta granica teoretyczna dotyczy sygnału który jest pozbawiony współczynnika ochrony, co w warunkach realnych przesuwa ten minimalny poziom o jakieś 10 dB.
    Już samo włączenie odbiornika/dekodera TV powoduje gwałtowny wzrost tła, w praktyce podnosi się on do około -95 dBm w odległości do kilku metrów. Można oceniać warunki odbioru, ale realia są takie jakie są, wstawianie nawet najczulszych odbiorników nic nie da, gdy poziom zakłóceń przez nie powodowanych, jest porównywalny z sygnałem.
    Dlatego do odbioru w takich warunkach należy stosować tunery wyłącznie w metalowych obudowach. Obudowy tak Manty jak i Cabletecha do szczelnych nie należą. Wiele osób ma z nimi problemy właśnie podczas stosowania anten pokojowych, gdy antena jest bardzo blisko dekodera....

Wiem jak jest na Kaszubach, teren piękny ale radiowo paskudny. Obawiam się że te wszystkie kombinacje i dywagacje zakończa się zainstalowaniem satelity, będzie taniej i stabilniej.
    Jak dom stoi w niecce to praw fizyki nie ominiemy. W warunkach miejskich można korzystać z sygnału odbitego, w warunkach leśny jest to już dużo trudniejsze. Może się okazać że trzeba zastosować odbiór z odbicia od ściany lasu czy innych elementów otoczenia. Ale to jest drogo, efekt nieznany i antena do takiego odbioru na pewno nie będzie anteną pokojową.
  • #7 12863434
    wolfram55
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Czas biegnie.
    Według producenta są tunki z czułością 82 a nawet 84dBm. Strongi i Thomsony.
    Dodam, że sprawdziłem Str8113 i THT501 i mają się czym pochwalić w tej kwestii do 78dBm np wiwy 95 czy nawet fergusona t65.
    Czekam na tht505 i porównam.
    .
    Dodano
    THT505 czulszy od wcześniejszych (złapał kanały o jakich mogłem pomarzyć). I ma o niebo lepszy pilot.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje dekodera DVB-T o lepszej czułości niż MANTA DVB-T02, który ma czułość -78 dBm, co jest uważane za dobrą wartość. W dyskusji podkreślono, że szukanie dekodera o wyższej czułości może nie przynieść poprawy, ponieważ może prowadzić do odbioru zakłóceń zamiast sygnału. Zamiast tego, sugerowano poprawę sygnału poprzez odpowiednie umiejscowienie anteny. Użytkownik posiada antenę magnetyczną z wbudowanym wzmacniaczem, ale ma problemy z odbiorem z powodu lokalizacji w niecce. Wskazano na modele dekoderów, które mogą mieć lepszą czułość, takie jak Cabletech URZ0083, Strong, Thomson, THT505 oraz Ferguson T65, które osiągają czułość do -82 dBm. Zwrócono uwagę na znaczenie metalowych obudów dla redukcji zakłóceń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA