logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego po zakupie dekodera Manta DVBT015 jakość i poziom sygnału to 0% i 8%?

ppbg47 03 Cze 2022 16:01 1839 12
REKLAMA
  • #1 20046525
    ppbg47
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z telwizją naziemną po zmianie standardu, mianowicie wcześniej odbierałem bez problemu programy z MUX 1,2,3, po zmianie standardu zakupiłem dekoder dvbt2 Manta DVBT015 podpinam pod tą samą instalacje antenową i nic 0% jakości sygnału i 8 % poziomu sygnału wcześniej było ok. 90% poziomu i jakości sygnału. I się zaczyna przestawianie anteny, wymiana zasilacza, w końcu udało mi się złapać MUX 1,2,3 ale nie na długo, działało normalnie przez 2 godz, nic nie zmieniałem już po tych właśnie 2 godz sygnał sam z siebie zanikł z Ok. 80 % do 8%, teraz nie jestem w stanie ustawić czegokolwiek, wymieniłem też antenę i nic to nie dało, było jeszcze gorzej, w sklepie dowiedziałem się że moja stara antena jest jedną z najlepszych dostępnych i wystarczająca na odległość w jakiej znajduje się od nadajnika (Ok.25km) co ciekawe podłączyłem kabel antenowy z powrotem do tv działającego tylko w starym standardzie i MUX 3 nadawany w dvbt działa idealnie 90% siły i jakości sygnału , na dekoderze ten sam MUX ma 8% Siły sygnału i 0% jakości, udałem się z dekoderem do sklepu a tam wszystko działa bez zarzutów po sprawdzeniu. Teraz już nie wiem co mam robić i szukam porady.
  • REKLAMA
  • #2 20046535
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2938
    No skoro dekoder dobry to pozostaje instalacja antenowa. Tyle nacudowałeś, że ciężko będzie ci coś doradzić.
  • #3 20046540
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    W odległości 25 km od nadajnika stosowanie wzmacniaczy antenowych przynosić może więcej szkód niż pożytku.
    Dekoder i TV różnią się czułością głowic. Wskaźniki sygnału w dekoderach i TV są tylko poglądowe i dla tej samej anteny w tym samym miejscu mogą pokazywać różne poziomy.
  • REKLAMA
  • #4 20046587
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 900
    Do takich pomiarów to miernik potrzebny. Robiłem eksperyment. Przez splitter i bez tuner pokazuje to samo powinno być różnica w poziomie. Bez miernik sygnału to tylko zabawa i eksperyment
  • #5 20046819
    ppbg47
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    sq3evp napisał:
    Do takich pomiarów to miernik potrzebny. Robiłem eksperyment. Przez splitter i bez tuner pokazuje to samo powinno być różnica w poziomie. Bez miernik sygnału to tylko zabawa i eksperyment

Spróbuję skombinować miernik sygnału I najwyżej wtedy zobaczę czy coś się da zrobić, jeżeli nie to muszę jeszcze raz zacząć od podstaw.
  • #7 20047325
    Zeusek_dom
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    DVB-T2 wbrew zapowiedziom jest trudniejszy w odbiorze, potrzebuje lepszego sygnału.
    Jeśli chcesz odbierać wszystkie MUX to najlepiej się sprawdzają dwie anteny (UHF i VHF). Antena bez wzmacniacza, chyba że masz trudne warunki terenowe.
  • REKLAMA
  • #8 20047465
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2938
    Zeusek_dom napisał:
    DVB-T2 wbrew zapowiedzią jest trudniejszy w odbiorze, potrzebuje lepszego sygnału.
    Jeśli chcesz odbierać wszystkie MUX to najlepiej się sprawdzają dwie anteny (UHF i VHF). Antena bez wzmacniacza, chyba że masz trudne warunki terenowe.
    Wbrew temu co piszesz jakoś nie widzę tego i nie mam problemu z odbiorem a używam anten siatkowych "Combo", jedna bez siatki. Jedna odbiera z dwóch " prawie przeciwległych" kierunków (E-W) a druga z południa.
    Zakładałem wiele anten Olympia i jest też bez problemu.
  • REKLAMA
  • #9 20049867
    sq3evp
    Poziom 39  
    Tez mam okazję użytkować stara siatkę i nie jest problemem - instalacja antenowa poprawiana w weekend i śmiga na 3 odbiorniki (stara "siatka" ze wzmacniaczem)
  • #10 20049887
    Zeusek_dom
    Poziom 17  
    Ocena: 62
    Generalnie, nie piszę że zawsze się to sprawdzi. Gdyby były anteny idealne to nie byłoby tyle tematów o problemach. Tak samo jest ze wzmacniaczami, na ogół są przy bliski odległościach niepotrzebne a wręcz szkodliwe.
  • #11 20049927
    sq3evp
    Poziom 39  
    Jak sama nazwa mówi: wzmacniacz, służy on do wzmacniania słab6ych sygnałów. Jeżeli sygnał jest silny to nie ma potrzeby go wzmacniać.
  • #12 20049957
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20060496
    sq3evp
    Poziom 39  
    Niewątpliwie większe wymogi co do jakości instalacji. QAM256 jest stosowane w LTE i potrafi straszne wymogi miec co do instalacji jeżeli poszukujemy LTE do Internetu. Podejrzewam, ze większe zyski sa nie z maksymalnego poziomu tylko z jak najniższego poziomu zakłóceń w sygnale. Czasem może ważniejsze być wąska wiązka anteny i bardzo dobre tłumienie z tyłu anteny

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z jakością sygnału po zakupie dekodera Manta DVBT015, który nie odbiera sygnału z MUX 1, 2, 3, mimo że wcześniej odbierał je bez problemu. Po podłączeniu dekodera do tej samej instalacji antenowej, jakość sygnału spadła do 0%, a poziom do 8%. Użytkownik próbował przestawiać antenę, wymieniać zasilacz oraz antenę, ale nie przyniosło to trwałych rezultatów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w instalacji antenowej, czułości dekodera w porównaniu do telewizora oraz w trudności odbioru sygnału DVB-T2, który wymaga lepszego sygnału. Wskazują również na potrzebę użycia miernika sygnału do dokładnych pomiarów oraz na to, że wzmacniacze antenowe mogą być szkodliwe w przypadku silnych sygnałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA