logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy SII i9100 - pogłos podczas rozmowy - podsłuch?

dxxx 12 Lut 2013 19:04 18831 16
REKLAMA
  • #1 11925429
    dxxx

Poziom 24  
    Ocena: 173
    Witam.

Mam Samsung Galaxy S II i9100 - klient twierdzi, że słyszy siebie w głośniku podczas rozmowy.

Czy to wina głośniko-wibro-złączo-słuchawek-mikrofonu-od-dyktafonu :) ? Czy jak podejrzewa klient - ma podsłuch?!?!

Powiem szczerze, że nie zauważyłem objawów, na podsłuchach się nie znam, profilaktycznie wymieniłem głośnik od rozmowy (cały komplet - wibra, złącze hf itd - wiecie o co chodzi).

Kilka razy z niego dzwoniłem, wydaje się w porządku.

Myślicie, że był problem w tej części, czy może w sofcie tkwi problem.

Wilgoci na płycie nie znalazłem ale kto wie jaka była historia tego telefonu.
    Konto firmowe:
    AGSM SERWIS
    Ul. Podgórna 12 boks 27, Elbląg, 82-300 | Tel.: 537XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://facebook.com/AGSMserwis
  • REKLAMA
  • #2 11925577
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Ja też tak słyszę u siebie uczucie jakby mój głos przechodził z głośnika osoby do której dzwonię do jej mikrofonu i wracał do mnie po jakiś 1-3 sekundach, tylko że zależy do kogo dzwonię.Zawsze mi się wydawało że tak jest jak się rozmawia na małą odległość. Jak dzwoniłem do osoby która nie była połączona z tym samym nadajnikiem gsm problemu nie było.Ale jak była to był pogłos.
  • REKLAMA
  • #3 11925634
    NewElektro
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Może banalne, spróbuj ściszyć poziom głośności rozmowy w telefonie odbierającym połączenie. Pozdrawiam
  • #5 11928411
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    dxxx napisał:
    Czy jak podejrzewa klient - ma podsłuch?!?!

Aby wyeliminować tą opcję wystarczy wgrać nowy soft inaczej tego nie sprawdzicie ;)
  • #6 11928734
    NewElektro
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    dxxx napisał:
    Ale to nie o to chodzi, żeby klient zciszał telefon.

Kwestia tego czy pogłos jest przy wszystkich odbiorcach czy tylko u jednego.Miałem identyczny przypadek.Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

I tu nie chodzi o to żeby klient ściszał tylko osoba odbierająca.Tak jak mówię jeżeli dzieje się to u jednej osoby to można by tą opcje brać pod uwagę, co innego jeżeli problem występuje w większości połączeń wychodzących.
  • REKLAMA
  • #7 11928768
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    Taki efekt może występować gdy rozmawiamy z osobą która używa zestawu głośnomówiącego (słyszymy swój głos ale z opóźnieniem). Kiedyś też zdarzało się echo z powodu wadliwego sprzętu po stronie operatora (miałem tak przed laty w Erze).
  • #8 11928882
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Wszystko zależy od tego jaki jest problem, czy klient dokładnie opisał, czy ten pogłos jest przy wszystkich rozmowach, czy tylko przy konkretnych numerach?
  • #9 11928991
    kendzierz1
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    A nie brakuje czasem gumki na mikrofonie...
  • #10 11931447
    dxxx

Poziom 24  
    Gumka jest, telefon w stanie idealnym.

Wracając do "echa" - wiecie jak jest. Klient "sfilmowany" to się nakręcił, że go podsłuchują, ja sam mam problemy z tzw. echem i to jak do mnie dzwonią ludzie na stacjonarny. Ale weź tu wytłumacz klientowi, że to wina sieci czy osób "po drugiej stronie". Najczęściej jak ktoś używa zestawu głosnomówiącego to mamy efekty pogłosu jak na CB.

Jeszcze pytanie odnośnie podsłuchów, naprawdę się nie znam na tym - chociaż co jakiś czas przychodzi, ktoś, kto twierdzi, że go podsłuchują, żeby mu rozkręcić telefon, żeby sprawdzić itp. Na alledrogo pełno jest tzw. spyfonów czyli telefonów ze zmodyfikowanym oprogramowaniem. Czy zmieniając soft klasycznym flasherem pozbędę się "modyfikowanego softu"?? O ile taki ktoś w telefonie ma.

Ktoś kupuje spyfona za 3 tys. ja mu zmienię firmware i cały misterny plan w...

W ciągu 10 lat kariery GSM nie znalazłem w telefonie podsłuchów rodem z filmów szpiegowskich (np. "Wróg publiczny").

A wy coś takiego mieliście?!?!
    Konto firmowe:
    AGSM SERWIS
    Ul. Podgórna 12 boks 27, Elbląg, 82-300 | Tel.: 537XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://facebook.com/AGSMserwis
  • #11 11932506
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    dxxx napisał:
    Czy zmieniając soft klasycznym flasherem pozbędę się "modyfikowanego softu"?

Pozbędziesz i właśnie to zaproponuj klientowi, że zmienisz mu soft i nawet jak echo pozostanie to będzie pewność, że nie jest to wina podsłuchu.

A tak na marginesie to jakaś plaga jest z tymi klientami gdyż u mnie też wielu przychodzi z podejrzeniami, że ktoś ich podsłuchuje a co drugi wskazuje tajne służby. :D
    Idąc za potrzebami rynku proponuje im zawsze na początek usługę wgrania nowego softu :D
  • #12 11994602
    Czarny_BP
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Mam to samo w SGS II i wiem, że jeżeli poproszę osobę, z którą rozmawiam o "przyciszenie" słuchawki, pogłos momentalnie znika. Czyli chodzi, o to, że mikrofon wyłapuje dźwięk ze słuchawki.
  • #13 11994882
    dxxx

Poziom 24  
    Tamtego oddałem, starałem się wytłumaczyć klientowi w czym może być problem, kilka dni minęło i na razie się nie zgłasza.

Miałem kolejnego klienta z GALAXY S II z problemem pogłosu ale tu z kolei podobno efekt występował jak ktoś dzwonił zza granicy, ze Szwecji czy innej Norwegii. U nas testowane - efekt pogłosu nie występował.

Odnośnie Skandynawii to miałem klienta pod koniec roku, co kupił u mnie telefon Samsung Xcover C3350 i też się skarżył na pogłos, testowałem i efekt nie wystąpił, on uparcie twierdził, że jak dzwoni ze Szwecji to tak jest, telefon był nowy, na gwarancji wysłałem do CCS z nadzieją, że napiszą "telefon sprawny" a oni mu wymienili na nowy egzemplarz, wyjechał w świat i tylko czekać, jak za 2-3 miesiące wróci z "mordą", że dalej nie działa.
    Konto firmowe:
    AGSM SERWIS
  • REKLAMA
  • #14 11994892
    jacek528
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Panowie, nawet jeśli podsłuchiwane są nasze czy też klientów rozmowy (piszę tu o podsłuchu przez służby upoważnione) nie jest to w jakikolwiek sposób do wykrycia, a z całą pewnością sytuację o których w tym temacie mowa nie występują.

Tak jak tino2003 podpowiada, zaproponujcie zmianę softu :)
  • #16 11999481
    Mzymon
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Problem znany. Gumka od dolnego mikrofonu. Jej przesunięcie powoduje efekt echa (sprawdź jak wygląda dziura od mikrofonu). Poprawa montażu w przypadku jak jest widoczna gumka, albo wymiana. Czasami jest tak, że jest dociśnięta a nie nasunięta na mikrofon.
  • #17 12035413
    gsmline
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Kolega wyżej pisze gumka czasem ma wpływ ale największy i prawie zawsze w tym modelu to wina backcase tego typu pokrowce robią echo w tym modelu i nie łatwo dostać taki by nie było echa klient dostaje tel niby zrobiony w domu wkłada pokrowiec i znów ma echo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Samsung Galaxy S II i9100, gdzie rozmówca słyszy swój głos z opóźnieniem, co może sugerować echo lub pogłos. W dyskusji poruszono różne możliwe przyczyny, takie jak zbyt wysoki poziom głośności, problemy z mikrofonem, wadliwy sprzęt operatora, a także użycie zestawów głośnomówiących. Użytkownicy sugerują wymianę oprogramowania jako sposób na wyeliminowanie potencjalnych modyfikacji, które mogłyby powodować podsłuch. Wskazano również na znaczenie gumki na mikrofonie oraz pokrowców, które mogą wpływać na jakość dźwięku. W przypadku problemów z echem, zaleca się sprawdzenie montażu mikrofonu oraz użycie odpowiednich akcesoriów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA