logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Easybox 803 - podłaczony telefon dzwoni jednym dzwonkiem co 5 minut -dlaczego

tata1 12 Lut 2013 19:14 1752 4
REKLAMA
  • #1 11925489
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 260
    Witam

Podłączyłem router Easybox 803 poprzez WAN (LAN1), bramka VOIP działa, w sumie jestem z niego zadowolony - ale pojawił się uciążliwy problem z podłączonym telefonem. Odzywa się co kilka minut jednym dzwonkiem. Gdy się podniesie słuchawkę to słychać normalny sygnał gotowości. Z telefonu można dzwonić poprzez VoIP, niby wszystko OK, tylko ten wkurzający dzwonek. Może to kwestia jakiejś opcji, zaznaczenia czegoś, może router informuje o czymś (nieodebrane połączenie) - pytam bardziej doświadczonych użytkowników.
  • REKLAMA
  • #2 12049421
    prosiak22
    Poziom 22  
    Ocena: 129
    jaki voip ? czy już temat rozwiązany ?
  • REKLAMA
  • #3 12049428
    tata1
    Poziom 20  
    Witam

Okazało się że firmware padało. W pewnym momencie uruchomił się router w trybie awaryjnym (menu boot loadera ?). A ja wtedy zamiast wgrać mu nowy firmware, kliknąłem przywrócenie ustawień fabrycznych - więcej już nie wstał.

Może jest jakiś sposób, by go przywrócić?
  • REKLAMA
  • #4 12049444
    prosiak22
    Poziom 22  
    Ocena: 129
    ok spróbuj jeszcze raz wejść do menu boot loadera

jak to zrobić
    wkładamy spinacz biurowy do twardego resetu
    właczamy teraz do proądu ( trzymając cały czas spinacz )
    puszczamy po 3-4 sekundach spinacz biurowy

i wgrywasz sobie firmware
  • #5 12049505
    tata1
    Poziom 20  
    Niestety, jak się sam zgłaszał boot loaderem to niepotrzebnie klikąłem te ustawienia fabryczne. Teraz nie mogę wejść do tego menu.

Dioda zasilania świeci się na fioletowo (niebiesko i czerwono na raz)
    Diody z tył (lan i inne) załaczają się losowo za każdym załaczeniem do prądu routera świaci inna kombinacja tych diod.

Ale spróbuję raz jeszcze z tym spinaczem, jak wrócę z pracy - może szuflada coś pomogła :-)
REKLAMA