logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EasyBox 802 - Konfiguracja Voipdiscount, brak logowania, prośba o wskazówki

PiotrPitucha 21 Maj 2014 08:42 2148 6
REKLAMA
  • #1 13621405
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Ocena: 423
    Witam
    Zmieniłem router na EasyBoxa by się pozbyć kilku urządzeń ale mam problem z VoIP. W statusie widać że nie loguję się do Voipdiscount :(
    Router sprawny bo loguje się na konto Freeconet, user i hasło wprowadzane po kilkanaście razy więc nie ma mowy o pomyłce, na dodatek sprawdzane na smartfonie i komputerze stacjonarnym gdzie loguje się błyskawicznie.
    Jeśli ktoś ma skonfigurowanego Voipdiscounta na easybox 802 to prosiłbym o wskazówki.
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 13628024
    chmuri
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Wklej jak możesz screeny z konfiguracji.
  • REKLAMA
  • #3 13628152
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Witam
    Przed chwilą rozwiązałem przy pomocy sprzedającego:
    Zakładki:
    - Voice > Advanced > odznaczyłem T38 i Bandwidth Management
    - SIP Connection > Realm ( sip.voipdiscount.com ), Oubound Proxy Server ( puste ), DTMF (zaznaczone SIP Info), DNS SRV ( odznaczone ), Fetch Binding ( odznaczone )

Po tych zmianach zadziałało :)

Router nie widzi mi niestety drukarki na co liczyłem :(
    Router nie widzi dysku (raz zobaczył) i po restarcie routera niestety już nie widzi.
    Podobno router radzi sobie z FAT32 a mój dysk był NTFS.
    Mam jakieś niestabilne oprogramowanie ale zależało mi na DLNA co wymagało zmiany wersji loadera, teraz loader nie widzi nowych wersji oprogramowania.
    Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.
    Piotr
  • #4 13741420
    car_killer
    Poziom 10  
    możesz podać dokładnie która pola wypełniałeś i co podawałeś - ja używam nonoh

walczę już tym drugą godzinę

mam wersje 803 ( z internetem po porcie wan walczyłem 3 godziny)

w końcu okazało się że oprogramowanie ma błąd :(
  • REKLAMA
  • #5 13742032
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Witam
    Zmieniałem tylko te pola o których pisałem, nic więcej nie ruszałem i pomogło.
    Z portem WAN to trzeba poczytać instrukcję :)
    Jeśli używasz wyjścia z zewnętrznego modemu to port LAN1 jest portem WAN, też się do tego zabrałem bez czytania i straciłem masę czasu, ja dostałem już skonfigurowany modem do DSLa, jeśli tego nie masz to poczytaj rady na elektrodzie, gdzieś był opis jak zrobić WAN z LAN1.
    Na pudełkach ze sprzętem często jest napis RTFM, złośliwi tłumaczą że to skrót od Read The Fucked Manual :D
  • REKLAMA
  • #6 13742616
    car_killer
    Poziom 10  
    Problem nie był jednak w bramce tylko w ustawieniach operatora, dodał dodatkową możliwość blokowania urządzeń sił, trzeba było ją włączyć, i do rejestracji podać właściwy numer, ( używam dwóch i trzeba podać zarejestrowany),
    Co do wan na porcie lan 1 , to wina była softu po dowgradzie zadziałało, potem powrót do nowszego i działa.
  • #7 15512768
    PiotrPitucha
    Poziom 34  
    Witam
    Działa i to skutecznie, w mojej sieci 6mb/s daje się rozmawiać przez telefon przy równoczesnym puszczeniu filmu na Youtube :) uważam to za niezły wynik, żaden z routerów VoIP dotychczas nie pozwalał mi na takie działanie.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmienił router na EasyBox 802, aby skonfigurować VoIP z Voipdiscount, jednak napotkał problemy z logowaniem. Po kilku próbach i konsultacjach z innymi użytkownikami, udało mu się rozwiązać problem, zmieniając ustawienia w zakładkach Voice i SIP Connection. Kluczowe zmiany obejmowały odznaczenie opcji T38 i Bandwidth Management oraz odpowiednie skonfigurowanie Realm, DTMF i DNS SRV. Użytkownik zauważył również problemy z wykrywaniem drukarki i dysku przez router, co może być związane z formatem NTFS. Po dokonaniu poprawek, VoIP działał poprawnie, a użytkownik był zadowolony z jakości połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA