logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kx-td1232 PRI - Jak skonfigurować dostęp do miasta?

pieterek 13 Lut 2013 10:15 2274 13
REKLAMA
  • #1 11927863
    pieterek
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Witam. Mam problem z kartą pri z numerami ddi ,wywołania z miasta trafiają prawidłowo na konkretne numery wewnętrzne,natomiast po wybraniu numeru 9/wyjście na miasto/ brak dostępu .Chyba nie potrafię skonfigurowć dostępu do miasta.Proszę o pomoc.Pozdrawiam.
    Moderowany przez Tracer2:

Słowo "problem" w tytule jest zakazane. Regulamin !!!Poprawiłem.

[/mod]
  • REKLAMA
  • #2 11932039
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 92
    Linie w centrali od 25 do 54 ustawiane jak 13 linia miejska i 8 trunk grupa.
    Jak linia zachowuje się na systemówce?
    RP
  • #3 11932725
    pieterek
    Poziom 18  
    Witam.Linia13 na ap systemowym-co not assigned,a co zaprogramowana jako co 25,powybraniu 9 zapala się na momęt na zielono i spada na intercom.Konfiguracja wgrana z centrali pracującej poprawni procekp241l.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11936140
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Prawdopodobnie brak prezentacji na linii miejskiej i operator odrzuca połączenie.
    Wpisz w ustawienie linii PRA numer główny łącza. Powinno pomóc.
    Dodatkowo centrala w "fabryce" wysyła w linie CLIR-a. Wyłącz go w ustawieniach portów ISDN.
    Oczywiście karta PRI to port 7 ( na drugiej stronie )
    Co do linii 13. Przy karcie PRI linia ta jest w trybie Not connect ale każdy kto ma mieć wyjście na miasto przez PRA musi mieć włączoną tę linie na Y.
    Taka uproszczona wersja dostępu do linii. Kanały PRA to 25-54 i przez nie wychodzimy na miasto.
    Przypisz kilka do klawiszy na systemówce. Będziesz mógł wejść bezpośrednio na wybrany kanał.
    RP
  • #5 11937646
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 11938084
    pieterek
    Poziom 18  
    Witam.Prezentacja włączona,nr gł przypisany i dalej to samo.Pytanie co Kolega rozumie -pod pojęciem /oczywiscie karta pri to port 7 na drugiej stronie/.Może to jest u mnie kicha.Pzdrawiam.
  • #7 11938619
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    irkor napisał:
    W KXTD1232 przy karcie PRI i DDI jest trochę gimnastyki.
    Znajdź Kolegę zbv, może zaprogramuje Ci centralę "na odległość".
    Pod warunkiem ,że jest karta modemu w centrali :)
  • #8 11941263
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 11941648
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    pieterek napisał:
    Witam.Prezentacja włączona,nr gł przypisany i dalej to samo.Pytanie co Kolega rozumie -pod pojęciem /oczywiscie karta pri to port 7 na drugiej stronie/.Może to jest u mnie kicha.Pzdrawiam.

Centrala KX-TD1232 obsługuje łącznie w 2 jednostkach 12 portów ISDN.
    Jeśli montujemy kartę PRI, jest ona traktowana przez system jako port 7 - ( konfigurowany na tronie 2 dla linii miejskich 13-24 - np. wyłaczenie CLIR send ) z domyślnymi ustawiniami jak dla linii 13 i TRG8. Co prawda jedna jednostka obsługuje porty 1-6 ale karta PRI jest wyjątkiem.
    W ustawieniach portów ISDN dla portu 7 należy włączyć MSN Serwis na DDI ale skoro działa CI kierowanie po DDI to ten temat pewnie jest załatwiony.
    Temat wyjścia na miasto w sytuacji gdy możesz zając linię na 0,5s według mnie jest związany z CLIPem.
    Centrala miejska odrzuca połączenie gdy Twoja prezentacja jest niezgodna z ustawieniami miasta.
    Pytanie jak ustawiony jest ISDN w pkt.11 ISDN DATA, 12.PRI Configuration i 13.PRI setting ?
    RP
  • #10 11943915
    pieterek
    Poziom 18  
    Witam.Dzisiaj zgrałem konfig z panasa w identycznej konfiguracji jak moja.Wgrałem do centrali ,zmieniłem numerację i teoretycznie powinno być ok,a jednak nie.Obie centrale pracowały kiedyś w tandemie wersja p241l.Zastanawiam się czy operator dostarczający pri mógł coś zmienić.Oba łącza są od tego samego dostawcy.Karta pri pochodzi z allegr ,może ona jest uszkodzona?Pytanie do Pana
    instalatorPBS ,czy dalej Pan pracuje w firmie ze strony www-znajoma.Pozdrawiam miłego wieczoru.
  • #11 11944595
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Jeśli operatorem jest Orange to na pewno coś namieszali.

Tak jak w profilu, nic się nie zmieniło.
    RP
  • REKLAMA
  • #12 11960970
    pieterek
    Poziom 18  
    Dzięki wszystkim kolegom za pomoc.Temat rozwiązany,a przyczyna to złe kierowanie ruchu przez operatora.Pozdrawiam,pozdrawiam.
  • #13 11962412
    Dellx
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    instalatorPBS jemu pieterek powinieneś podziękować za naprowadzenie na rozwiązanie problemu :D

Tak poza tym może byś u czkną rąbka tajemnicy w czym był problem :D
    A nie odpowiedź "przyczyna to złe kierowanie ruchu przez operatora"

Moja złośliwość :cry: to znam się na tym na czym mam się znać :!:
  • #14 11962701
    pieterek
    Poziom 18  
    Witam.W czym był problem z mojej strony?-opisałem w postach,natomiast od strony dostawcy e1, kto to powie?-Złe kierowanie ruchu po sip,taka była informacja.Pozdrawiam.,temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją karty PRI w centrali KX-TD1232, gdzie po wybraniu numeru 9 (wyjście na miasto) nie ma dostępu do linii miejskiej. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić ustawienia linii miejskiej, w tym przypisanie numeru głównego łącza oraz wyłączenie CLIR. Wskazano również, że linie PRA powinny być skonfigurowane na kanałach 25-54, a linia 13 musi być aktywna. Po dalszych próbach i konsultacjach z innymi użytkownikami, problem został rozwiązany przez zidentyfikowanie błędnego kierowania ruchu przez operatora, co uniemożliwiało prawidłowe połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA