logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wewnętrzną linie telefoniczną (interkom)

losiosmak 13 Lut 2013 11:04 4275 3
REKLAMA
  • #1 11928048
    losiosmak
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.

Ponieważ moje poszukiwania w necie niewiele dały, zwracam się z prośbą o zaproponowanie rozwiązania dla poniższej linii wewnętrznej (rysunek).

PROBLEM 1 - CENTRALKA W DOMU 1
    Chciałbym, aby w Domu 1 zamontować coś pokroju centralki (może być coś w stylu Panasonic KX-Txxx), która:
    - działa jako zwykły telefon
    - da się z niej wywołać telefon w domu 2
    - da się na nią zadzwonić z telefonu w domu 2
    - OPCJONALNIE da się jej przypisać numer wewn. dla telefonu w domu 2, tak aby dzwoniący po podaniu numeru telefonu wklepywał np. dodatkowo "1" i łączył się bezpośrednio z domem 2 (wiem że jest możliwość przekierowania ręcznego rozmowy w Panasonicach ale to będzie obsługiwała babcia, która nie jest sekretarką :)
    - BARDZO OPCJONALNIE jakby z domu 2 dało się dzwonić na świat :)

PROBLEM 2 - PODŁĄCZENIE DOMU 2
    Próbowałem podłączyć się telefonem DECT, ale przy dobrej pogodzie ledwo łączy. Dlatego rozważam dwie możliwości:
    1. KABEL (ok. 100m) ale nie wiem, czy to nie będzie za dużo jak na skrętkę telefoniczną.
    2. NADAJNIK-ODBIORNIK, ale nie mam pojęcia czy coś takiego jest w ogóle na rynku i czy cena jakaś przyzwoita (no i te drzewa, których nie mogę wyciąć).

PROBLEM 3 - TELEFON W DOMU 2
    Czy do centralki z interkomem z domu 1 można podpiąć cokolwiek, tzn. dowolny telefon?
    Czy po podniesieniu słuchawki w telefonie w domu 2 będzie dzwoniła centralka w domu 1?

To są oczywiście moje przemyślenia. Nie siedzę w tym, dlatego proszę o pomoc i oczekuję jakiejś propozycji, jak to rozwiązać.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
    Poniżej fotorealistyczny plan sytuacyjny wykonany w programie PAINT 3D.

Jak podłączyć wewnętrzną linie telefoniczną (interkom)
  • REKLAMA
  • #2 11937068
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    To co opisujesz to są wręcz podstawowe funkcje każdej, najprostszej centralki telefonicznej. Wybieranie numeru wewnętrznego po połączeniu się to tzw. DISA - mogą tego nie mieć tylko baaardzo :D stare i proste centralki.
    Odległość 100m dla analogowej transmisji telefonicznej po kablu to żadna odległość - o problemach można rozmawiać powyżej 10km :D
  • REKLAMA
  • #3 11937644
    losiosmak
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Dzięki za odpowiedź.

Czyli jak bym dał w domu 1 centralkę Panasonic KX-T3250PD to w drugim mogę dać jakikolwiek dowolny aparat telefoniczny? Czy musi obsługiwać jakieś dodatkowe funkcje żeby dało się z niego dzwonić na centralkę? W intrukcji to jasno nie jest napisane.

(przepraszam że zmieniłem ale szukałem numeru centralki)
  • #4 11937656
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Zwykły aparat telefoniczny z wybieraniem tonowym.

No i zmusiłeś mnie do edycji postu :D
    Pisaliśmy o centralce. Podając konkretny typ wywróciłeś wszystko do góry nogami. KX-T3250PD nie jest centralką - to tak jak w instrukcji - zintegrowany system telefoniczny dedykowany dla dwóch linii telefonicznych (zewnętrznych, odrębnych, z różnymi numerami). Da się to wprawdzie włączyć na jedną linię ale uzyskujesz tylko dwa równoległe aparaty z pełnym interkomem. Nie da się automatycznie wybrać numeru wewnętrznego dzwoniąc "z zewnątrz". Ten system wymaga również dwóch takich samych aparatów KX-T3250PD połączonych ze sobą zgodnie z instrukcją.
    Jeżeli chcesz usyskać funkcje podane w pierwszym poście potrzebujesz centrali telefonicznej z DISA. Wtedy podłączasz sobie zwykłe aparaty.
REKLAMA