logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Compaq CQ58 - Jak przywrócić system z niedziałającej partycji Recovery?

T.O.M.M.Y 13 Lut 2013 19:08 9261 6
REKLAMA
  • #1 11930283
    T.O.M.M.Y
    Poziom 16  
    Ocena: 121
    Chciałem na tym czymś zainstalować Windowsa 7 na początku pojawił się problem z odpaleniem DVD wiec znalazłem odpowiedz na forum jak uruchomić aby bootował Cd-Rom ok poszło jak się dowiedziałem że trzeba przekonwertować dysk z GPT na NTFS dałem sobie spokój z tym . Problem mój pojawił się że nie mogę teraz przywrócić Recovery z dysku ponieważ nie uruchamia mi się a widzę ze Partycja Recovery jest nie ruszana

Dodam że tylko sformatowałem z instalatora win7 Partycję na której był System nic więcej.
  • REKLAMA
  • #2 11930320
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Pokręciłeś coś przy zmuszaniu komputera do startu z DVD. Wróć do stanu poprzedniego. Trudno powiedzieć co zmieniałeś. Tyle jest postów na temat "kopia zapasowa przed jakąkolwiek ingerencją w dysk lub instalacją innego systemu " i nic nie pomaga. Zawsze się ktoś najdzie co grzebie w dysku bez zachowania podstawowych środków ostrożności. DVD recovery oczywiście nie zrobiłeś po zakupie sprzętu ? Pokaż układ partycji. Pokręciłeś coś z komunikatem. Nie było o konwersji z GPT na NTFS bo to są różne sprawy i się nie da takiej konwersji zrobić.
  • REKLAMA
  • #3 11930405
    T.O.M.M.Y
    Poziom 16  
    Pojawił mi się teraz komunikat No bootable device -- insert boot disk and press any key

a co zrobiłem wykonałem to co poniżej

1 wchodzimy do biosu naciskając przycisk esc podczas uruchomienia systemu,
    2. pojawić się powinno "startup menu" z którego wybieramy BIOS Setup klawisz F10,
    3. w BIOSie wybieramy zakładkę System Configuration i Boot Options
    4.w BOOT Option musi być ustawione:
    a) CD-ROOM Boot na enabled
    b) Secure Boot na disabled
    c) Koniecznie! Legacy Suport Enabled! Potwierdzamy Yes ostrzeżenie które się wyświetli "... unable to boot the OS..." - BIOS ostrzega że przy ustawieniu enabled może system się nie uruchomić,
    d) można ustawić w UEFI Boot Order i w Legacy Boot Order pierwsze urządzenie bootujące - Internal CD/DVD ROM Drive ale ja po prostu zostawiłem to jak było bo wybierałem z menu boot przy uruchomieniu laptopa CD/DVD jako urządzenie z którego się miał laptop bootować.
    5. dajemy Exit i Exit Saving Changes
  • REKLAMA
  • #4 11930460
    linuks
    Spec od komputerów
    Przecież komputera teraz nie uruchomisz bo nie masz na nim systemu. Podaj partycje z jakiegoś Live. Tylko NIC na dysku nie zapisuj. Po czym sądzisz ,że partycja recovery jest nienaruszona ?
  • #5 11930472
    T.O.M.M.Y
    Poziom 16  
    No ale jest recovery na dysku , które powinno się uruchomić chyba ? System był na partycji 2 a recovery jest na partycji oznaczonej nr 5
  • REKLAMA
  • #6 11930483
    linuks
    Spec od komputerów
    Już się nie uruchomi. Przecież napisałem wcześniej ,że była ingerencja w dysk. Teraz chcę ustalić co namieszałeś na dysku. Gdzie to widzisz ,że recovery jest na partycji 5 ? Zrrób teraz przynajmniej obraz partycji recovery na zewnętrzny nośnik bo zostaniesz całkowicie z niczym.
  • #7 11930527
    T.O.M.M.Y
    Poziom 16  
    Temat do zamknięcia kolega powiedział żeby wszytko wykasować i ma być Windows 7 .Klient nasz pan a swoją sprawa to Microsoft nie popisał się tym Windows 8.Dziękuję koledze linuks za próbę pomocy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z przywróceniem systemu z partycji Recovery na laptopie HP Compaq CQ58 po próbie instalacji Windows 7. Po zmianach w BIOSie, w tym włączeniu bootowania z CD-ROM i wyłączeniu Secure Boot, pojawił się komunikat "No bootable device". Użytkownik zformatował partycję systemową, co mogło wpłynąć na dostępność partycji Recovery. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że partycja Recovery mogła zostać usunięta lub uszkodzona, a zalecają wykonanie obrazu partycji Recovery na zewnętrzny nośnik, aby uniknąć całkowitej utraty danych. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na usunięcie wszystkiego i instalację Windows 7.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA