logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć wyszukiwarkę w Excelu za pomocą Visual Basic?

Darus_007 13 Lut 2013 19:21 1284 6
REKLAMA
  • #1 11930353
    Darus_007
    Poziom 2  
    Witam, na wstępie zaznaczam że nie jestem specjalistą od excela a potrzebuję niewielką pomoc jeżeli chodzi o Visual Basica, wrzucam 2 pliki, w jednym jest wykonana wyszukiwarka która działa bardzo sprawnie, zainstalowana jest w przycisku "aktualizuj" natomiast samodzielnie nie umiem tego wykonać, i prosił bym jakiegoś forumowicza o to by objaśnił a najlepiej zademonstrował tworzenie takiego kodu.

Pozdrawiam
    Darek
    Załączniki:
    • pliki.rar (297.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11938152
    Darus_007
    Poziom 2  
    nie ma nikogo kto jest w stanie mi pomóc ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11938784
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 891
    Na Elektodzie nie brak osób, dla których Twój problem nie jest trudny.
    Może spróbuj jeszcze raz opisać problem...
    Mnie nie udało się zrozumieć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 11938836
    Darus_007
    Poziom 2  
    Dobrze więc zgodnie z Twoją podpowiedzią postaram się opisać go dokładniej, Mianowicie, mam bardzo długą tabelę wprowadzoną do Excela w której to umieszczona jest klasyfikacja zawodów w Polsce, jest ich około 3200 więc dość sporo. Chciałbym zrobić w tym pliku coś na zasadzie wyszukiwarki która po wpisaniu np słowa technik przywróci nam do arkusza tylko te zawody w których zawarte jest do słowo. w załączonych plikach jest właśnie ten z bazą zawodów i drugi dodatkowy z podobnie działającą wyszukiwarką która uruchamiana jest przyciskiem "aktualizuj"

mam nadzieję że jakaś dobra duszyczka mi pomoże :)

Darek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11939854
    Aldrin
    Poziom 22  
    Ocena: 49
    Może tak jak w załączniku?
    Tekst wpisujesz w pomarańczowej komórce, naciskasz ENTER i już.

Darus_007 napisał:
    a potrzebuję niewielką pomoc

Umówmy się: jeśli czegoś nie wiesz, to nie pisz "niewielka", bo nie masz pojęcia jak to zrobić, a już deprecjonujesz czyjąś pomoc (bo to taki drobiazg przecież). Może zresztą dlatego nikt nie chciał ci pomóc. Bo i po co skoro ta pomoc już na wstępie nie ma dla ciebie większej wartości...?
    Załączniki:
    • Zawody.xls (507.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 11940000
    Darus_007
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź i za pomoc. Masz Rację nie umiałem tego zrobić, przyznaje się do tego. jeszcze raz wielkie dzięki ;)

Jestem naprawdę usatysfakcjonowany Twoją pomocą ;) działa jak należy
  • #7 11940097
    Aldrin
    Poziom 22  
    Ocena: 49
    ;)
    Dobrze, że działa tak jak chcesz :D

Podsumowanie tematu

✨ Darek poszukiwał pomocy w stworzeniu wyszukiwarki w Excelu przy użyciu Visual Basic. Opisał swój problem, wskazując na długą tabelę z klasyfikacją zawodów w Polsce, w której chciałby zaimplementować funkcję wyszukiwania. Użytkownicy forum zasugerowali, aby dokładniej opisał problem, co Darek uczynił, podając szczegóły dotyczące funkcjonalności wyszukiwarki. Ostatecznie otrzymał pomoc, która umożliwiła mu stworzenie działającego rozwiązania, co spotkało się z jego zadowoleniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA