logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

acer 7720 travelmate - Nie łączy przy wtyku zasilania

prajzl 16 Lut 2013 00:24 1515 5
REKLAMA
  • #1 11940764
    prajzl
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam
    Od jakiegoś czasu laptop sporadycznie nagle się wyłączał,po prostu jakby z sieci,nie używam zwykle baterii.Ale ostatnio jak tylko nim porusze gasnie.Znalazłem winowajce,nie mam watpliwości ze to kabel przy wtyku.

Pytanie czy da rade wymienić sam kabel ,bo zasilacz jak widze chyba jest klejony ,i boje się go zaczac rozwalać żeby nie rozpieprzyć kompletnie.
    I druga sprawa czy spowodowanie zwarcia pinów + i - zasilacza podczas pracy laptopa nie spowoduje uszkodzenia laptopa przy wpiętej baterii.
    z góry dzieki za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 11940882
    KStanek
    Poziom 22  
    Ocena: 75
    Da radę wymienić sam kabel, dostępne są w elektronicznych kable wraz z wtyczkami, można dopasować wtyczkę i będzie jak oryginał. Zasilacz rozbierzesz delikatnie - i bez większych uszkodzeń. Nóż monterski twardy i ostry, mały młotek i w tą szczelinę co widzisz ze klejone - wkładaj nóż i delikatnie młotkiem i tak na około, obudowa się rozklei. Potem przelotka (dławica) przewodu, może być zaciśnięta żaba na przewód i zatopiona w dławicy. Spróbuj delikatnie wyrwać i będziesz wiedzieć. Następnie rozwierć delikatnie dławicę i usuń resztki starego przewodu. Żeby nowy wszedł łatwiej możesz użyć np. WD40 to pomoże mu się prześlizgnąć. Lutujesz odpowiednie przewody do odpowiednich wyprowadzeń z płytki zasilacza i musi działać. Zwarcie na przewodzie zasilacza może spowodować uszkodzenie przetwornicy w zasilaczu ale nie powinno mieć wpływu na laptopa czy też na baterię w nim.
  • REKLAMA
  • #3 11941016
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1534
    prajzl napisał:

I druga sprawa czy spowodowanie zwarcia pinów + i - zasilacza podczas pracy laptopa nie spowoduje uszkodzenia laptopa przy wpiętej baterii.
    z góry dzieki za wszelkie sugestie.

Jest takie prawdopodobieństwo.
  • REKLAMA
  • #4 11942036
    prajzl
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Chyba najprościej będzie kupić sam kabel z wtykiem,przeciąć stary przed tym filtrem i zlaczyć estetycznie i trwale koszulkami termokurczliwymi.Przynajmniej będe miał długi kabel co jest nie do przecenienia.Dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #6 11959032
    TescoLover
    Poziom 11  
    Witam z innego nicka ,z racji że ciezko to było zrobić fachowo-poradziłem sobie tak ,przeciąłem wzdłuż wtyk ,wyjąłem bolec skróciłem o pare cm kabel ,zlutowałem starannie z końcówkami bolca i zaizolowałem, ,zalałem obficie kropelką do elastycznych i złożyłem jak było.Wydaje się całkiem solidne,i za bardzo nie widać,tylko ta kreche cięcia.Nie ma to jak polskie druciarstwo. :popcorn:
REKLAMA