logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 1.9d DW8 - Drgania paska napędu osprzętu przy 1000 obr./min

ledka 16 Lut 2013 14:51 8436 9
REKLAMA
  • #1 11942367
    ledka
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam serdecznie.
    Mam problem z przekładnią pasową napędu osprzętu silnika DW8 (alternator+ wspomaganie+klimatyzacja). Podczas pracy silnika z prędkością obrotową około 1000 obrotów na minutę występuje drganie paska pomiędzy sprężarką klimatyzacji a kołem pasowym silnika. Czy jest możliwość zmniejszenia tych wibracji. Dodam, że wymieniono koło pasowe, pasek, rolkę z mimośrodem, oraz rolkę napinacza dynamicznego. Napinacz dynamiczny także został wymieniony. Naciąg paska wyregulowano zgodnie z instrukcją.

Pozdrawiam Krzysiek.
  • REKLAMA
  • #2 11942660
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 11943580
    ledka
    Poziom 15  
    Pasek naciągnąłem blokując najpierw kołkiem metalowym napinacz dynamiczny, następnie naciągając rolką z mimośrodem aż do zluzowania kołka z napinacza dynamicznego. Napinacz dynamiczny drga w czasie pracy silnika, zmieniałem go, w poprzednim sprężyna (tłumik drgań) miała wyrobione gniazda. Alternator, a także inne elementy sprawdzałem pod kątem luzów i są ok, pasek chodzi równo po rolkach nawet jak drży w tym jednym miejscu. W czasie drżenia również napinacz dynamiczny mocniej drga.

Pozdrawiam Krzysiek.
  • REKLAMA
  • #4 11967786
    ledka
    Poziom 15  
    Witam ponownie,

Udało mi się dostać na szrocie napinacz innego typu tzn. zamiast sprężyny jest zamontowany gwintowany pręt z nakrętką, którą reguluję się wychylenie napinacza.
    Tego typu napinacz był stosowany w konfiguracji alternator + wspomaganie.
    Zdemontowałem sprężynę, zamiast niej włożyłem pręt, wyregulowałem naciąg tak aby napinacz był wychylony tak jak z sprężyną, naciągnąłem pasek.
    Po uruchomieniu silnika drgania paska są minimalne, w całym zakresie obrotów silnika, także nie powinien spaść z kół czy rolek. Wykonałem jazdę próbną utrzymując silnik na poziomie 1000 obrotów i nic się nie działo, więc miejmy nadzieję, że problem został rozwiązany:)

Pozdrawiam Krzysiek.
  • #5 11969438
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 12925579
    caveman2009
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witam, rozwiązał ktoś ten problem? Spotkałem się z tym samym, pasek nowy,koło wału z tłumikiem nowe, napinacz nowy, żadnego znaczącego bicia, oporów na alternatorze i sprężarce (podczas pracy bez obciążenia).
    Zreszta w tym przypadku obciążenie paska sprężarka lub włączeniem odbiorników elektrycznych pomaga pozbyć sie problemu terkoczącego paska i podskakującej rolki...
    Pomysły, doświadczenia?
  • #7 12926234
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 12928302
    caveman2009
    Poziom 14  
    Kolego napisałem wyraźnie, że napinacz jest nowy, wraz z paskiem i kołem pasowym. Niestety nie mam czujnika zegarowego by sprawdzić bicie promieniowe każdego z kół. Nie wydaje mi się, by przyczyną tego zachowania byl napinacz sam w sobie, stary zachowuje sie dokłanie tak samo, choć z mojego punktu widzenia jego sprężyna napina pasek z większą siłą. Tak wiec najprawdopodobniej przyczyna tego "zjawiska" jest zwykła oszczedność przy zakupie części... W tym przypadku dwa w.w. zamienniki są tańsze ok. 3x od oryginału... Tak wiec zapasowy pasek, 15stka i bolec blokujacy do bagażnika i radio włączone...
    Zresztę te francuskie cudo można odpalić bez paska a kontrolka ładowania i tak gaśnie więc jak pasek sie zerwie to i tak nie bedę o tym wiedział...
  • #9 12928604
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 12928666
    caveman2009
    Poziom 14  
    Widzę że wiesz lepiej, co się dzieje z tym autem...
    Nawet korci mnie by ci nagrać filmik z silnikiem pracującym bez paska i jak kontrolka gaśnie po odpaleniu ale szkoda mi czasu marnować na dziecinne bzdury...
    Podaruj dalsze wypowiedzi kolego, poczekam na kogoś z głębszą wiedzą w temcie francuskiego dziadostwa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drganiami paska napędu osprzętu silnika DW8 w Peugeot 206 1.9d, które występują przy prędkości obrotowej 1000 obr./min. Wymieniono już koło pasowe, pasek, rolkę z mimośrodem oraz napinacz dynamiczny, jednak drgania nadal występują. Po wymianie napinacza na inny typ z gwintowanym prętem, drgania zostały zminimalizowane. Inni użytkownicy sugerują, że problem może być związany z luzami na przegubach sprężyny lub oszczędnościami przy zakupie części zamiennych. Wskazano również na możliwość, że napinacz dynamiczny jest kluczowym elementem, którego nie należy ignorować.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA