logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak polskich znaków w Outlook i Explorer na Windows XP - jak naprawić?

szpak3 16 Lut 2005 12:57 1282 7
REKLAMA
  • #1 1234286
    szpak3
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Wysypały mi się polskie znaki w WINXP pl. Tzn nie moge w Exproreże i Outlooku pisać polskich znaków ą,ę,ć itd. ale gdy napisze poprawnie tekst np. w Wordzie skopiuje i wkleje do Outlooka tekst jest poprawny,,,najwięcej problemów mam właśnie z pocztą, irytuje mnie potrzeba pisania, kopiowania,wklejania i to samo w Exproreże,,,:( oczywiście mam ustawiony, polski ( programisty )
  • REKLAMA
  • #2 1234463
    jacazwierz
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    WItam
    A czy masz usunięte inne ? zostaw tylko polski programinst ten drugi polski i Angielski usuń ... Przepal kompa i zobacz co sie dzieje...
    Nie instalowałeś ostatnio jakiegoś programu do karty graficznej albo czegoś - może zmienił skróty albo co ..
    Zobacz co sie stanie jak zostawisz jeden język
    pozd
    Jacek
  • REKLAMA
  • #3 1234470
    sylwwwek
    Poziom 17  
    witam-jeśli instalowałeś ostatnio nowe czcionki lub jakieś programiki z czcionkami to je odinstaluj...Co do Explorera to spróbuj tego...widok>>kodowanie>>europa srodkowa (iso) -może pomoże:) ewentualnie poczytaj to co jest na tej stronce http://www.kpk-ottawa.org/sip/bez_ogonkow/ogonki.html
  • REKLAMA
  • #4 1234503
    Masteq
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    moze trzeba w ustawieniach wygladu zmienic trzcionke na srodkowoeuropejska
  • #5 1234686
    djvu
    Poziom 21  
    Witam !
    Sprawdź czy aby na pewno masz włączony, czy tylko wybrany (jako jeden z kilku PL programisty).
    Zazwyczaj instaluje się angielski i polski ...
    Możliwe, że wystarczy tylko wybrać ponownie nasz ojczysty "language" i wszystko będzie znów OK !
    Profilaktycznie proponuję ustawić PL programisty jako domyślny i wybrać "BRAK" klawisza do przełączania języków, a nawet usunąć wszystkie inne.
    Jak mówią lekarze - "jak to nie pomoże, to napewno nie zaszkodzi"

... a niby ten XP taki super i och, ach miał być ... a tu (pi ...!) :-(
    ... i nie tylko tu !!

Powidzenia !
    Pozdro ...
    "djvu" 8-)
  • #6 1977578
    szpak3
    Poziom 20  
    Witam
    Problem został rozwiązany, za zainteresowanie i pomoc bardzo dziękuje.
    proszę o zakończanie wątku
    pozdrawiam
  • #7 1978080
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Kolego szpak3, proszę poinformować nas, w jaki sposób kolega rozwiązał problem.
  • REKLAMA
  • #8 1978287
    szpak3
    Poziom 20  
    Po całkowitym sprawdzeniu systemu, odkryłem że problem pojawił się po instalacji programu P2P FileCroc program działał bez zarzutu ale wywoływał problemy opisane w temacie wątku.

Podsumowanie tematu

✨ Na systemie Windows XP z polskim układem klawiatury programisty pojawił się problem z wpisywaniem polskich znaków diakrytycznych (ą, ę, ć itp.) w programach Outlook i Internet Explorer. Tekst z polskimi znakami można było poprawnie wkleić z Worda, jednak bezpośrednie pisanie było niemożliwe. Sugerowano usunięcie dodatkowych układów klawiatury pozostawiając tylko polski programisty, sprawdzenie ustawień kodowania w Internet Explorerze (np. kodowanie Europa Środkowa ISO), zmianę czcionki na środkowoeuropejską oraz wyłączenie klawisza przełączania języków. Ostatecznie problem został zidentyfikowany jako konflikt wywołany przez zainstalowany program P2P FileCroc, który po odinstalowaniu przywrócił prawidłowe działanie polskich znaków w Outlook i Explorerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA